Na novinarski konferenci Hokejske zveze Slovenije je bila predstavljena organizacija svetovnega prvenstva do 18. let, ki bo v Mariboru, kjer tudi kandidirajo za status Regijskega olimpijskega centra v hokeju na ledu.

Sloveniji je bilo v sezoni 2014/15 zaupano svetovno prvenstvo do 18 leta starosti, ki bo med 12. in 18. aprilom v Mariboru. Mladi risi se bodo sicer v prihodnjih dneh merili na mednarodnem turnirju v sosednji Italiji. ”V Mariboru smo organizirali, mislim, da že več kot 12 prvenstev za mladince, ženske in tako naprej. Izkušnje z organizacijo imamo. Časi so težki, vendar prav preko prvenstva vidimo priložnost za promocijo hokeja na ledu v regiju. Hkrati vidimo priložnost za trženje prvenstva,” pravi o organizaciji novega tekmovanja Andrej Verlič, generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec, pa je dodal, zakaj so se pri krovni organizaciji odločili, da tekmovanje zaupajo Mariboru: ”Pri Hokejski zvezi Slovenije smo se odločili, da zaupamo svetovno prvenstvo do 18 letu Mariboru, ki se v zadnjem času sooča z določenimi težavami. Takšno prvenstvo pridonese tako finančno kot tudi v smislu promoviranja športa določen napredek. Želimo narediti reklamo za hokej v Mariboru, da bo ta znova imel kakovostno člansko ekipo, kot tudi moštvo do 18 let. Želimo si namreč, da se hokej v članski in kategorijo do 18 let igra v vseh dvoranah po Sloveniji. Želimo si, da je v klubih ustvarjena določena sistematična hierarhija. Upamo, da bo prvenstvo prineslo Mariboru lepšo prihodnost tako v finančnem kot tudi v kadrovskem smislu. ”

To pa ne bo edini projekt za Mariborčane. Ti kandidirajo za Regijski olimpijski center v hokeju na ledu. V okviru tega imajo tri projekte – hokej na ledu za osnovnošolce, organizacijo priprav za ekipe iz lige KHL in Hokejski center Maribor.

”Otrokom želimo prikazati igro hokeja na ledu. Program je namenjen osnovnošolcem prvega, drugega in tretjega razreda osnovne šole. Klub pokriva strošek opreme, najema ledu in strokovni kader, tako da je brezplačen za starše. Želimo ponuditi možnost, da imajo otroci ob drugih dejavnostih priložnost igrati tudi hokej,” pravi o prvem projektu Verlič, ki je nekaj besed namenil tudi organizaciji priprav: ” Predlani so pri nas gostovale štiri ekipe iz lige KHL, lani ena. Letos je želja, da v Maribor znova pridejo štiri ekipe iz lige KHL. Naredili bomo vse, da bomo priprave zaključili skladno z dogovorom z ruskimi ekipami. Želimo, da organiziramo turnir, ki bi bil odlična promocija v poletnih mesecih za slovenski hokej.”

O Hokejskem centru Maribor pa je nekaj več povedala Špela Bergoč: ”Po zgledu centrov v tujini in tudi pri nas, kjer sicer nimamo takšen program za hokej, ampak za druge športe, smo želeli ponuditi našim mladim hokejistom celostno ponudbo. Mladim hokejistom ob vstopu v srednjo šolo želimo ponuditi celostno ponudbo. Imamo odlične pogoje, dobre prostorske pogoje, dobre šole, odlične kadrovske pogoje in dober trenerski kader. Za to odločitev je bilo več razlogov. Mnogo otrok je šlo prezgodaj v tujino, nato pa so se vračali domov razočarani, poškodovani in to ravno v letih, ko bi morali oditi v tujini. Vrnili so se brez izobrazbe. Na Štajerskem zato želimo ponuditi nekaj, na kar bomo ponosni.”

Mladim hokejistom, ki bi se odločili za takšen način šolanja, v Mariboru želijo ponuditi kakovosten in prilagojen šolski program, optimalen proces treninga, ustrezno dnevno oskrbo in dobro počutje v novem okolju. Hkrati želijo, da bi mladi hokejisti v okviru programa dosegli naslednje cilje: dokončati srednješolski program in uspešno opraviti splošno ali poklicno maturo, doseči raven hokejskega znanja, ki omgoča konkurenčen vstop v člansko kategorijo, uspešno uskladiti treninge in šolsko delo …