13. maj 2023, Riga – Slovenska moška hokejska reprezentanca je, po dolgih tednih priprav, danes z uvodno tekmo proti Švici začela svoje nastope na svetovnem prvenstvu elitne hokejske divizije v latvijski prestolnici. Slovenci so se v svoji zgodovini s švicarsko izbrano vrsto srečali zgolj petkrat in se razšli brez osvojene zmage. Žal je bilo tako tudi tokrat, saj so se Švicarji izkazali za premočnega nasprotnika.

Foto: IIHF / Matt ZamboninTekma je bila pričakovano težka, kakor je pred prvenstvom tudi napovedoval selektor Matjaž Kopitar. Njegovi varovanci so tekmo sicer začeli dobro in do polovice prve tretjine precej uspešno parirali enim od favoritov za medalje na prvenstvu. Usodna je bila 13. minuta srečanja, ko so si slovenski hokejisti prislužili izključitev Roka Tičarja, katero so nasprotniki vnovčili z zadetkom že po nekaj sekundah igre z igralcem več na ledu. Tudi po prvem zadetku Švicarji niso zmanjšali pritiska in v enem od poskusov z višine bulija našli luknjo v slovenski obrambi ter v drugo poslali plošček za hrbet slovenskega čuvaja mreže. 

Foto: IIHF / Matt ZamboninV drugem delu je bilo nekaj priložnosti za Slovence, ki pa so se končale brez končnega uspeha. Jan Urbas in Jan Drozg sta imela polpriložnosti pred vrati švicarskega čuvaja mreže, ki pa je bil na pravem mestu ob pravem času. Obenem je na drugi strani ledu slovenski vratar Gašper Krošelj ubranil nevaren poskus po protinapadu Švice. Kar dvakrat so v tej tretjini risi imeli igralca več na ledu, a mimo trdne švicarske obrambe ni šlo. Namesto tega so novo številčno premoč ob izključitvi Blaža Gregorca na drugi strani izkoristili švicarski hokejisti ter povišali svojo prednost na 3:0.

Foto: IIHF / Matt ZamboninIzključitve so krojile usodo tudi v zadnjem delu srečanja, saj so si slovenski hokejisti prislužili osem kazenskih minut. Dve izmed izključitev, kazni za Aleksandra Magovaca in Roberta Saboliča so Švicarji kaznovali z novimi zadetki. Šestič in sedmič pa so plošček v slovensko mrežo poslali ob enakem številu igralcev na ledu ter tako potrdili premoč v tokratnem dvoboju.

Jutri slovensko izbrano vrsto čaka nov nasprotnik, reprezentanca Kanade.

 

Foto: IIHF / Matt Zambonin (vse)


Švica – Slovenija 7:0 (2:0,1:0,4:0)

1:0 – 12:56 Malgin (Kukan, Haas) PP1
2:0 – 13:29 Moser (Corvi, Herzog)
3:0 – 32:47 Niederreiter (Malgin, Haas) PP1
4:0 – 41:59 Malgin (Simion, Haas) PP1
5:0 – 43:46 Thurkauf (Loefel) PP1
6:0 – 50:39 Miranda (Richard, Bertschy)
7:0 – 57:07 Bertschy (Thurkauf)

Streli: SUI 36 (12,11,13); SLO 17 (4,7,6)
Kazni: SUI 4 (0,4,0); SLO 12 (2,2,8)

Slovenija: Krošelj/Gračnar, Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič, Magovac, Čepon, Sabolič, Tičar, Kuralt, Štebih, Mašič, Drozg, Simšič, Ograjenšek, Pance, Čimžar, Tomaževič, Zajc, Crnovič; Selektor: Matjaž Kopitar