10. december 2015, Bled – Pred odhodom slovenske moške reprezentance do 20 let na svetovno prvenstvo Divizije I Skupine B smo se pogovarjali z glavnim trenerjem Jako Avguštinčičem ter kapetanom Miho Zajcem, ki sta orisala minule reprezentančne priprave ter strnila svoja pričakovanja pred svetovnim prvenstvom.

Jaka AvgustinčičSinoči ste zaključili zadnji sklop priprav pred svetovnim prvenstvom. Kako ste zadovoljni s pripravljenostjo ekipe?

Jaka Avguštinčič: S fanti sem super zadovoljen. Resnično so naredili vse, kar se je od njih pričakovalo na teh pripravah. Splet nesrečnih okoliščin, še predvsem poškodbe, so nas na koncu malo prisilile v določene spremembe. Kljub temu ocenjujem, da smo v osnovi sestavili reprezentanco na najvišjem možnem kakovostnem nivoju.

Na svetovno prvenstvo reprezentanca odhaja brez Žana Usa, ki je gledano po moči najbrž prvi vratar v tej kategoriji. Ali utegne to biti slabost za ekipo?

Jaka Avguštinčič: Vsekakor se v naši reprezentanci odsotnost vsakega igralca pozna. Vendar pa ne moremo objokovati igralcev, ki jih ni tu. Delati je potrebno s tistimi, ki so tu. Verjamem vanje in verjamem, da je vsak izmed njih sposoben, če da od sebe svoj maksimum, narediti velik rezultat.

V pretekli sezoni je reprezentanca izpadla divizijo nižje, kar pa nujno ne pomeni, da smo letos prvi ali edini favoriti. Potencialnih kandidatov je več?

Jaka Avguštinčič: Definitivno. Po mojih dosedanjih izkušnjah z reprezentancami  samo dejstvo, da izpadeš iz ene skupine, še ne pomeni avtomatičnega statusa favorita v skupini nižje. Vemo, da se iz generacije v generacijo reprezentance spreminjajo; enkrat so močnejše, drugič malo slabše. Vseeno bomo šli na prvenstvo igrati po naših najboljših močeh in na rezultat.

Na poti v Megeve se boste danes ustavili še v italijanskem Vipitenu, kjer bodo fantje odigrali prijateljsko tekmo z reprezentanco Italije.  Bo to test za samo prvenstvo?

Jaka Avguštinčič: Seveda nam bo ta tekma prišla prav, saj na treningu včasih ne dobiš prve slike. Šele na tekmah se pokaže kako se določeni igralci ali ekipe odzovejo. To bo tisti zadnji pokazatelj, če potrebno še kakšno stvar izpiliti, dodati ali spremeniti

Kakšen rezultat na prvenstvu bi vas zadovoljil kot trenerja?

Jaka Avguštinčič: Kot sem že povedal, me v prvi vrsti zanima kako se bomo na tem turnirju odzvali in kako bomo pristopili k temu. Če bomo odigrali po naših najboljših močeh, verjamem, da tudi rezultat ne bo izostal.

Prvič ste v tej vlogi. Ali je prisotne kaj treme?

Jaka Avguštinčič: Ni treme, je pa en velik izziv.

12366110_938443219524959_3359052428159974462_oKakšna so vaša pričakovanja pred začetkom svetovnega prvenstva v Franciji?

Miha Zajc: Pričakujem trdo igro in boj na zmago.

Slovenska reprezentanca je novinka v tej diviziji, lansko leto je bila stopnico višje. Malo bremena favorita bo najbrž prisotnega?

Miha Zajc: Seveda, ampak mi moramo ostati mirni, ne smemo podcenjevati nasprotnikov ter igrati našo igro.