Slovenska hokejska reprezentanca je na svojih prvih olimpijskih igrah v Sočiju prišla do zgodovinske uvrstitve, s 4:0 je ugnala Avstrijo in se uvrstila v četrtfinale.

Kvalifikacijska tekma za četrtfinale je Risom namenila Avstrijo, s katero se naši hokejisti še najbolje poznajo. Začetek je bil odličen, v šesti minuti so izbranci Matjaža Kopitarja prišli do vodstva, ko so odlično odigrali ob igralcu več, med strelce pa se je vpisal Anže Kopitar. Avstrijci so nato imeli dvakrat zapored isto situacijo, vendar pa je slovenska četverica na ledu in vratar Robert Kristan, ki je blestel, svoje delo opravili z odliko. Čelo več. Jan Urbas je pobegnil po desni strani, se odločil za strel na prvo vratnico in bil uspešen.

Tudi drugi del igre so Risi začeli odločneje in v 24. minuti prišli do tretjega gola na tekmi. David Rodman je podal do Sabadudina Kovačeviča, ta pa je z natančnim strelom zatresel mrežo. Slovenija je nato nadzorovala potek srečanja, če so si avstrijski hokejisti pripravili priložnost, jo je zaustavil izjemni Robert Kristan.

Tudi v zadnji tretjini so slovenski hokejisti nadzirali potek srečanja, igrali disciplinirano, še naprej pa je med vratnicami blestel Kristan. Avstrijski selektor je v šestimi igralci in brez vratarja poizkusil že več kot tri minute pred koncem, kar pa se mu je maščevalo, saj je Jan Muršak s četrtim golom zabil zadnji žebelj v krsto Avstrije.

Slovenija : Avstrija 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Strelci: 1:0 Kopitar (Tičar, Jeglič, 6., PP1), 2:0 Urbas (Kovačevič, 12., SH1), 3:0 Kovačevič (D. Rodman, Muršak, 24.), 4:0 Muršak (D. Rodman, 58., EN)