4. maj 2024, Bolzano –  Slovenski risi so s tekmo proti Madžarski zaključili nastope na IIHF Svetovnem prvenstvu Divizije I-A na Južnem Tirolskem.

Potem ko so si varovanci selektorja Eda Terglava že dan pred prvenstvom zagotovili napredovanje v elitno divizijo, je drevišnja tekma za našo izbrano vrsto odločala le končni razvrstitvi na turnirju, za Madžarsko oziroma Italijo pa o drugem potniku med elito. Madžari so za napredovanje potrebovali kakršnokoli zmago, Italijane pa bi med elito peljala le slovenska zmaga. 

Naši vzhodni sosedje so v osmi minuti srečanja povedli prvi. V nadaljevanju je igra na obeh straneh postajala vse bolj groba. Rezultat tega je bila tudi izključitev v naših vrstah, ki pa so jo Slovenci brez težav obranili, saj Madžari niso prišli do prave priložnosti za nov zadetek. Po izteku kazni so naši hokejisti znova krenili v napad. Močno so pritiskali na vrata madžarskega čuvaja mreže, a so njegovi branilci držali trdno strnjene vrste. Ob številnih poskusih pa so zagrešili tudi prekršek in risom ustvarili priložnost za izenečenje. Žal, do tega ni prišlo in z minimalnim zaostankom so Slovenci odšli na prvi premor.

Izenačenje je prišlo v šestindvajseti minuti, ko je bil uspešen Rok Tičar. Ta je po prekršku nad njim obležal na ledu, kljub temu pa je s palico plošček pod vratarjem pomedel v madžarsko mrežo. V nadaljevanju drugega dela so varovanci selektorja Eda Terglava prevzeli pobudo ter nekajkrat resno zagrozili vratarju nasprotnikov; vednarle novega zadetka nismo videli.

Trda igra se je nadaljevala tudi v tretjem delu obračuna. Obe ekipi sta poskušali prevesiti tehtnico v svojo korist. Ko se je že zdelo, da bosta ekipi igrali podaljšek, je Madžarom uspelo izkoristi številčno prednost in še drugič ta večer povesti. Ob koncu je slovenski selektor poskušal tudi z dodatnim napadalcem na ledu, a so naši vzhodni sosedi na koncu vseeno slavili.

Slovenija je tako po drevišnjem porazu s tremi zmagami in dvema porazoma zasedla končno drugo mesto. 


Madžarska – Slovenija 2:1 (1:0,0:1,1:0)

1:0 – 07:09 Hari (Terbocs, Mihaly)
1:1 – 25:38 Tičar
2:1 – 57:09 Papp (Varga, Nilsson) PP1

Streli: HUN 29 (9,8,12); SLO 36 (11,15,10)
Kazni: HUN 6 (2,2,2); SLO 8 (2,0,6)