Slovenska hokejska reprezentanca je odigrala svojo prvo tekmo na olimpijskih igrah. Risi so kljub porazu proti Rusiji, ki napada zlato odličje, prikazali borbeno igro in nasprotniku povzročili veliko težav.

Začetek tekme sicer ni bil najboljši, kot da so Risi pod vtisom prvega nastopa na igrah. Po štirih minutah so namreč zaostajali že z 0:2, Roberta Kristana sta remagala hokejista svetovnega formata Aleksander Ovečkin in Jevgenij Malkin. Izbranci Matjaža Kopitarja so nato le vzpostavili ravnotežje, pa čeprav so si lepše priložnosti pripravili domači hokejisti, ki so imeli bučno podporo s tribune, a ne gre prezreti niti glasnih slovenskih navijačev, ki so se oglašali po celi dvorani.

Druga tretjina pa je šla po notah Slovenije. Žiga Jeglič je v 22. minuti počistil pajčevino pod prečko vratarja Varlamova. Slednji je imel nato tudi kar nekaj sreče. Ob strelu Anžeta Kopitarja je zadetek preprečil ruski branilec, pri poizkusu Roka Tičarja pa je ruskega vratarja rešila vratnica. Kazen je prišla v obliki zadetka še enega zvezdnika. Ilja Kovalčuk je zadel ob igralcu več. Vendar pa so slovenski hokejisti hitro odgovorili. Jeglič je imel samostojen prodor in bil natančen.

V zadnji tretjini so imeli Slovenci znova nekaj priložnosti, da tekmo naredijo dodatno napeto, vendar niso bili dovolj natančni. Na drugi strani so bili Rusi učinkoviti, zadeli so še dvakrat in se na koncu veselili zmage s 5:2.

Rusija : Slovenija 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)

Ledena dvorana Bolšoj, št. gledalcev 11.653, sodniki: Dave Jackson (ZDA), Vladimir Sindler (Češka) – glavna sodnika, Lonnie Cameron (Kanada), Chris Carlson (Kanada) – linijska sodnika.

Strelci: 1:0 Ovečkin (Malkin, Semin, 2.), 2:0 Malkin (Ovečkin, Medvedev, 4.), 2:1 Jeglič (Robar, 22.), 3:1 Kovalčuk (Malkin, 38., PP1), 3:2 Jeglič (Sabolič, Kopitar, 39.), 4:2 Ničuškin (Tereščenko, 44.), 5:2 Belov (Nikitin, Tereščenko, 48.)