Stockholm – Še dva dneva sta ostala do konca predtekmovanja na 77. svetovnem prvenstvu v hokeju, kjer je sedmič zraven tudi Slovenija. Še vedno tli vsaj nekaj upanja, da bi Risi med Elito nastopali tudi naslednje leto v Minsku. Kako pomembna pa bo večerna tekma s Kanado (20.15 Globen) pa bo v veliki meri odvisno tudi od popoldanskega dvoboja v tukajšnji ogromni dvorani, ko se bosta merili Belorusija in Danska. Zmaga Belorusov v rednem delu je edino izhodišče, da bo zvečer s Kanadčani še tlelo upanje. Vsekakor pa je reševati kožo v tekmi s Kanado izjemno zahtevna naloga.

V največji meri se tekma s Kanado nekako šteje v rubriko, da imaš čast igrat z njimi, če nisi denimo stalnica na prvenstvih najboljših. Le dvakrat doslej na največjih tekmovanjih se je Slovenija merila z najuspešnejšo reprezentanco na dosedanjih svetovnih prvenstvih, če odmislimo, da Sovjetske zveze in Rusije, ter še vsega kar je bilo vmes povezanega s tem prostorom ne štejemo kot nasledstvo. Čeprav je na oni strani Atlantika v teh dneh hokejsko gledano vražje malo medijskega prostora namenjenega dogodkom v Stockholmu in v Helsinkih pa je vsekakor reprezentanca z javorjevim listom na prsih nedvomno nekaj posebnega. Kanadčani so tu med najbolj zanesljivimi, spodrsljaj s Švico in poraz po kazenskih strelih je že pozabljen. Misli so v največji meri pri četrtfinalu v četrtek, ki bo očitno ponudil že dvoboj Švedska : Kanada. Kanadčani se ponašajo tudi z najbolj zanesljivim vratarjem turnirja, saj je Mike Smith pri 95,70 % uspešnosti ubranjenih strelov. Za zdaj pa se v vratih izmenjujeta z Devanom Dubnykom, ki je le nekaj manj uspešen. Steven Stamkos pa je z devetimi točkami na 3. mestu najučinkovitejših igralcev prvenstva in najboljši iz skupine, ki se meri v največjem skandinavskem mestu.

 

Slovenska reprezentanca je zadnjo nedeljo na severu preživela izven hokejskih dvoran. Nekatere igralce pa je po prijetnem pohajkovanju po mestu in predajanju nehokejskim temam le potegnilo k vadbi, saj brez tega vsak dan na nivoju, ki ga igrajo naši reprezentanti enostavno ne gre. Vsi se dobro zavedajo kaj jih čaka, saj se je tekmovalni koledar dobesedno poigral s Slovenijo, ki ima v vsakem naslednjem krogu še težjega nasprotnika. »Ne glede na to, da imamo le eno točko smo lahko izjemno ponosni na predstave tu na Švedskem. Fantje se v vsako tekmo odpravijo z dvignjeno glavo. Mi veliko pozornosti posvečamo psihološki pripravi in tudi za zadnjo tekmo sem prepričan da bo temu tako. Za nič, prav za nič tu nas nima biti sram, stvari znotraj moštva ves čas rešujemo sproti. Fantje vsekakor rastejo z igranjem na tujem, kjer je kot tujcem zelo težko. Konec koncev smo tudi tu predstavili nekaj novih imen, nekaj jih še čaka doma, da se sprostijo mesta. Pogoj za to, da pridejo zraven je predvsem igranje in upam, da bo kmalu še več novih obrazov. Za uspeh pa je potrebno vložiti ogromno. Mi dobro vemo kaj pomeni Kanada, to po mojem ni potrebno razlagati nikomur. Fantje si takih tekem želijo, to je izziv, ki ga vsekakor ne doživiš pogosto in upam, da tudi zaključimo to prvenstvo na visokem nivoju,« je pred tekmo s Kanado povedal selektor slovenske vrste Matjaž Kopitar.

Kanadčani so Slovenijo premagali v Innsbrucku s kar 8:0 in v Halifaxu s 5:1. Velika želja je že dostojno braniti slovenske brave, čeprav je zmaga velik izziv, Luka Gračnar bo očitno po bravorozni predstavi s Švedsko tudi danes v golu:« Zelo sem vesel, da sem dobil priložnost že na tem prvenstvu, čeprav se dobro zavedam kakšna je hierarhija v vsakem moštvu. Jaz bom vedno, ko bom dobil priložnost v slovenskem golu svoje delo poskušal opraviti po najboljših močeh. Tako je vedno bilo in dokler bom vratar temu bo tako. Daleč najbolj pomembno je sodelovanje s soigralci in stalna osredotočenost na dogajanje na ledeni ploskvi. Če tega ni si tako uspešen, druge stvari se da popravljati. Če bom res dobil priložnost bo to vsekakor še en izjemen izziv, priložnost za novo dokazovanje. Ne razmišljam o mojih letih, razmišljam da sem del slovenske reprezentance in da moram svoje opraviti najbolje in to ne glede na to, kdo je na nasprotni strani igrišča. Tudi če je Kanada je temu tako.«

David Rodman je bil februarja v Vojensu najboljši strelec Slovenije in celotnega predolimpijskega turnirja. Tu mu nikakor ne steče, ampak ena priložnost je še pred vrati:« Zdaj bi lahko rekli, da smo imeli morda celo smolo pri postavljanju tekmovalnega urnika, saj naša igra raste, za razliko od nekdanjih prvenstev, ko smo ob najbolj pomembnih tekmah padali. Na začetku smo res naredili nekaj nerazumljivih napak, ampak to je mimo, to pogrevati ni dobro in mi smo to že odmaknili iz naših misli. Ogledal sem si kar nekaj tekem Kanade in so zares dobri, čvrsta igra je tokrat tudi odlika v obrambi in upam, da se bodo že osredotočili na izločilne boje, da jih morda ujamemo na krivi nogi. Vsako morebitno ponujeno priložnost moramo izkoristiti. Zavedam se, da sem med tistimi, ki jim tu ne gre najbolje, ampak tako se stvari obrnejo. Vsak dejavnik ima svoj vpliv, od tega ne bežim, ampak običajno gledam le naprej in Kanada je vsaj trenutno še naša priložnost.« Kanada bo med četrtfinalisti prva zaključila s predtekmovanjem v Stockholmu, enako velja za Rusijo v Helsinkih. Ta privilegij sta se reprezentanci priborili z mestoma na svetovni lestvici.