16. december 2016, Ljubljana – Slovenska moška hokejska reprezentanca, ki je bila v začetku tega tedna še tretjič v zadnjih štirih letih razglašena za najboljšo športno ekipo v minuli sezoni, kot je že na sami slovesnosti v Cankarjevem domu dejal selektor Nik Zupančič: “ne jamra, ampak gleda v prihodnost ter dela naprej.”

Po uspešno opravljenih reprezentančnih misijah v poljskih Katovicah, kjer so se ponovno uvrstili med svetovno hokejsko elito, ter beloruskem Minsku, ko so si že drugič zapored priigrali vstopnico na zimske olimpijske igre, so risi v začetku minulega meseca na Bledu gostili mednarodni hokejski turnir iz niza “Euro Ice Hockey Challenge”  ter proti ekipam Belorusije, Francije in Latvije osvojili končno drugo mesto. Slovensko reprezentanco v sklopu priprav na veliko finale sezone čaka še podoben turnir v začetku februarja prihodnje leto na Poljskem, kjer se bo pomerila z Italijo, Poljsko in Ukrajino.

AccorArenaParis

Osrednje priprave na svetovno prvenstvo elitne divizije, ki ga od  5. do 21. maja 2017 gostita Pariz in Köln, se bodo za izbrano vrsto selektorja Nika Zupančiča začele v začetku aprila na Bledu. Točen začetek zbora je, kot običajno, odvisen od zaključkov tekmovalnih sezon posameznih reprezentantov v njihovih matičnih klubih. Kljub temu pa je vodstvo HZS skupaj s strokovnim štabom reprezentance že dogovorilo nekatere prijateljske tekme, ki bodo sodile sklop priprav naših risov na spopad s svetovno hokejsko elito. Uvrstitev slovenske reprezentance v najvišji kakovostni razred svetovnega hokeja je Sloveniji namreč obenem odprla tudi možnosti pripravljalnih obračunov s kvalitetnejšimi nasprotniki.

TogetherFor2017

Naši risi se bodo tako v sklopu priprav na svetovno prvenstvo, ki predstavljajo obenem že tudi prvo fazo priprav na zimske olimpijske igre v Pjongčangu 2018, predvidoma 13. aprila v Celju pomerili z reprezentanco Poljske*, 15. aprila bodo v Ljubljani** gostili izbrano vrsto Kazahstana, 18. aprila bodo v Budimpešti prekrižali palice z ekipo Madžarske ter se za konec, predvidoma 23. aprila v južnotirolski Egni (Neumarkt), udarili še z Italijo.

V nadaljevanju jih 25. aprila čaka pot v Sankt Peterburg, kjer bodo predvidoma odigrali dve tekmi z olimpijsko reprezentanco Ruske federacije oziroma se udeležili tamkajšnjega mednarodnega turnirja.

* Namesto prvotno predvidene tekme proti reprezentanci Poljske bo slovenska izbrana vrsta 11. aprila, prav tako v Celju, odigrala pripravljalno tekmo proti reprezentanci Madžarske.

** Prvotno predvidena lokacija srečanja je bil Bled, kar je tudi logistično najustreznejša rešitev za slovensko reprezentanco, ki bo tam nastanjena v času priprav na svetovno prvenstvo. Ob potrditvi tekme se je izkazalo, da se termin prekriva z razporedom svetovnega prvenstva Divizije I-B do 18 let, ki bo v tem času potekal v blejski ledeni dvorani. Alternativi sta bili Jesenice in Ljubljana. Glede na to, da je v minuli sezoni reprezentančna pripravljalna tekma proti Japonski potekala na Jesenicah, se je HZS, kot organizatorka prireditve, odločila za Ljubljano.