23. april 2018, Budimpešta – Drugi dan svetovnega prvenstva Divizije I-A v Budimpešti je slovenska moška članska hokejska reprezentanca prekrižala palice z izbrano vrsto Poljske, s katero je na dosedanjih enaindvajsetih srečanjih zabeležila štirinajst zmag in sedem porazov. Selektor Kari Savolainen je pred današnjo tekmo tudi nekoliko premešal napadalne peterke, poškodovanega Matijo Pintariča pa je zamenjal Rok Stojanovič. 

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Slovenski hokejisti so danes začeli sicer bolje, kot nedeljsko tekmo proti Veliki Britaniji, a tudi tokrat je začetni nalet v 2. minuti zaustavila izključitev Mihe Verliča. Poljska je ponujeno priložnosti izkoristila in nekaj sekund pred iztekom kazni s strelom Damiana Kapice pod prečko premagala slovenskega čuvaja mreže. Slovenci v nadaljevanju niso našli pravega igralnega ritma, saj v napadu igra ni in ni stekla, v obrambi pa smo lahko videli veliko nepotrebnih napak, ki so jih Poljaki podjetno izkoriščali in tako zaposlovali slovenskega vratarja Gašperja Krošlja. V napadu sta najlepši priložnosti imela kapetan Jan Urbas in Rok Tičar, ki se je v igri z igralcem več sam znašel pred poljskim golom, vendar plošček ni našel poti do mreže Przemyslawa Odrobnya.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Uvodne minute drugega dela srečanja so Slovenci začeli z igralcem več na ledu, vendar pa je tudi tretji današnji “power-play” risov minil brez posebnih priložnosti, ki lahko pripeljale do izenačujočega zadetka. Upanje na preobrat je slovenski izbrani vrsti v 25. minuti, po podaji Luke Vidmarja, vlil Jan Drozg, ki je s strelom pod prečko plošček poslal za hrbet poljskega vratarja. Poljaki so odgovorili tri minute kasneje, ko je Gašperja Krošlja premagal Barolomiej Neupauer. Slovenski strokovni štab je v nadaljevanju zahteval pregled video posnetka situacije še pred drugim zadetkom nasprotnikov, ko se je po strelu Žige Panceta plošček zapeljal po gol črti, a, kot je pokazal posnetek, le te ni prečkal. Slovenski “power-play” je bil neuspešen tudi v nadaljevanju, so pa slovenski “penalty-killerji” v tem delu ubranili tudi tri zaporedne izključitve, dobro minuto tudi z dvema igralcema manj na ledu.  Že v naslednji akciji po izteku kazni so risi pred golom zagrešili nov prekršek, za katerega je glavni sodnik dosodil kazenski strel. Slednjega je uspešno izkoristil Marcin Kolusz.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Tudi v zadnjih dvajsetih minutah slovenska izbrana vrsta ni pokazala prave igre. Preveč neučinkovitosti v napadu je botrovalo k temu, da so imeli nasprotniki situacijo trdno v svojih rokah in v 52. minuti zadeli še v četrto. Slovenski hokejisti so dve minuti pred koncem poskusili brez vratarja in z dodatnim napadalcem na ledu. Odločitev se je obrestovala, saj sta Blaž Gregorc in Miha Verlič plošček spravila do kapetana Jana Urbasa, ta pa za hrbet Przemyslawa Odrobnya. Žal pa je bilo to premalo in prepozno, da bi risi lahko spremenili izid srečanja.

Jutri je za slovensko reprezentanco na prvenstvu prost dan, v sredo pa se bodo risi pomerili z domačini, hokejisti Madžarske.

Slovenija – Poljska 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)

0:1 – 02:49 Kapica (Dziubinski, Chmielewski) PP1
1:1 – 24:30 Drozg (Vidmar)
1:2 – 27:29 Neupauer (Pociecha, Witecki)
1:3 – 36:09 Kolusz PS
1:4 – 51:25 Chmielewski (Rompkowski, Dziubinski)
2:4 – 58:33 Urbas (Verlič, Gregorc) EA

Streli: SLO 38 (8,15,15); POL 27 (13,8,6)
Kazni: SLO 10 (2,6,2); POL 12 (4,8,0)

Slovenija: Gašper Krošelj, Rok Stojanovič, Rok Tičar, Jan Urbas, Robert Sabolič, Blaž Gregorc, Aleksandar Magovac, Miha Verlič, Žiga Pance, Boštjan Goličič, Sabahudin Kovačevič, Matic Podlipnik, Anže Kuralt, Aleš Mušič, Ken Ograjenšek, Aleš Kranjc, Luka Vidmar, Andrej Hebar, Anže Ropret, Jan Drozg, Luka Bašič, Žiga Pavlin; Selektor: Kari Savolainen