Lyon – Včerajšnja tekma je pokazala, da so risi zgolj v enem dnevu napredovali v igri in se striktno držali navodil, ki so jih dobili pred tekmo. Podrejenost nasprotniku zgolj zaradi števila strelov na gol vsekakor ni merilo, na kar so nas v večerni tekmi spomnili domačini. Z zgolj 26. streli na latvijski gol (op.a. Latvijci so izvedli 48 strelov), so »Petelini« zmagali s 7:4. Še nekrat znova pa so izkoristili ponujeno v drugi tretjini, ko so napravili delni izid 4:0. In to s precej močnejšo zasedbo kot jo ima tu Slovenija.

 

Pred tekmo z Danci, s katerimi si Slovenci delijo jedilnico in hotel, je selektor Matjaž Kopitar fante opozoril na nekaj pomanjkljivosti s prve tekme. Predvsem je manjkalo zbranosti v drugi polovici druge tretjine in ob koncu tekme. Nekaj pikrih je šlo tudi na račun najbolj izkušenih, ki so kritiko mirno sprejeli, saj so vedeli da je le in golj dobronamerna. Pred zadetkom Dancev, ki so ga le ti dosegli po odboju ploščice od ležečega slovenskega branilca, bi »risi« že lahko vodili, toda potrdila se je neučinkovitost in predvsem premalo izkušenj, ko gre za tekmo na tako viski ravni, kot se je igrajo tu v Lyonu.

Druga tretjina včerajšnje tekme je bila za zdaj najboljša tu v Lyonu, kjer so denimo Slovenci opravili tudi zaključno preverjanje moči pred svetovnim prvenstvom v Bratislavi v lanskem letu. Tako v nebo vpijoči streli, ki so le del statistike so bili v em delu izenačeni, slovenski vratar Matija Pintarič še dolgo o tekmi ni mogel prehvaliti zelo zanesljive igre v polju pred njim. Ob vsem pa so Slovenci izkoristili tudi igro z dvema igralcema manj. Ob golu je bilo kar prece zmede. Najprej je bil pripisan Boštjanu Goličiču, zdaj je za anale ob imenu Blaža Gregorca, na koncu pa smo ob večerji dobili potrdilo, da je bil strelec Gašper Kopitar, kar niso videli le francoski sodniki. Da je vse skupaj začel Anže Kopitar pa tako ali tako ni potrebno posebej poudarjati. Anže je bil tudi izbran za slovenskega igralca tekme, čeprav mu je odločno za ovratnik dihal »Pinta«, ki je iz 45 strelov prejel le en gol. O tej statistiki pa samo še to, da denimo zadolženi za beleženje golov v dodatnem času niso niti opazili strela Boštjana Goličiča, ki je le nekaj sekund pred koncem imel »solo« po podaji Žiga Jegliča. Pa se ni izšlo. Na »penalih« je slovenska trojka A. Kopitar, Bašič in Jeglič zapravila svoj srel, v zadnji seriji pa je zmagovalca odločil Morten Madsen, Vratar Dancev Simon Nielsen pa je bil igralec tekme »Made in Denmark«.

 

»Tekma je tokrat delovala dobro 60 minut v primerjavi s prvo, ko nam je vse šlo le pol ure. Ne glede na to, da smo manj izkušeni za take tekme je bilo discipline ogromno in res moram pohvaliti vse fante. Če se igra bolj obrambno potem je manj možnosti nasprotnika, da bi ogrozil tvoja vrata. Čistih strelov ni veliko. Pomembno je, da smo se držali dogovora, čeprav pretirano dogovarjanje za vsako malenkost tik pred tekmo le ni dobro. Upam, da bomo tudi z Latvijo pustili tako dostojen vtis, kot smo ga tokrat,« je po tekmi povedal eden izmed junakov za točko Matija Pintarič, ki si tudi na zadnji tekmi obeta vsaj polovico tekme. Vsekakor pa »Pinta« še ni opustil želje, da bi bil poleg tudi ob naslednjih dveh akcijah. Selektor Matjaž Kopitar je bil kot vedno povsem realno na tleh: »Vedno je prva tekma na turnirju nekaj posebnega. Francozom je ob vsem vse šlo kot po maslu in bal sem se, da bo padla samozavest fantov. Zato sem jih pred tekmo kar nekoliko pritisnil in očitno uspel. Nekaj je manjkalo neodločnosti v dvobojih na telo, ampak sem v celoti več kot zadovoljen. Škoda je, da tiste priložnosti v dodatku nismo izkoristili. Držati Dansko na enem golu prek celotne tekme je lep dosežek in upam, da bomo v zadnji tekmi še dodali nekaj rezerve. Očitno bomo v soboto igrali s podobno postavitvijo.« Nesojeni strelec Boštjan Goličič je ob vsem navdušenju ob precej boljši predstavi kot prvi dan spregovoril tudi o tem, ali ga je nekoliko »ovirala« igra z zvezdnikom kova Anže Kopitar. »To ni povsem enostavno. Vsekakor rabimo čas, da se v celoti ujamemo. Z njim je obenem lahko igrati, prisotna pa je tudi nervoza. To sem sicer poskušal odmisliti, ampak vsaj po moje mi je bilo v tej drugi tekmi – vsaj čutil sem tako – nekoliko lažje. Če bi imel večkrat to priložnost, sem prepričan, da bi bilo bolje. Mislim pa, da tudi tu še nismo rekli zadnje, saj imamo še nekaj rezerve.«

 

Tekma Slovenija : Latvija bo v soboto ob 15.00 v manjši hokejski dvorani v Lyonu, kjer ves čas igra tukajšnji drugoligaš, saj so v Gerlandu led postavili (op.a. isti proizvajalec kot aprila pri nas v Stožicah, AST iz Avstrije) zgolj za potrebe tega turnirja.

 

Dare Rupar