Lyon – Po dve letih je hokejska reprezentanca Slovenije znova na francoskih tleh. Tokrat bo celotne obveznosti na turnirju evropskega izziva v deželi Napoleonovih naslednikov odigrala v Lyonu, ki je z nekaj manj kot pol milijona prebivalci tretje največje mesto v Franciji. Tokrat se je prvič pripetilo, da je bil zbor reprezentance kar mesto, kjer se bodo igrale tekme med četrtkom in soboto. Kot zanimivost pa naj navedemo, da je v te dneh tu aktivna tudi domača ženska reprezentanca.

 

Naključje je torej hotelo, da sta v tem tednu v Franciji obe najmočnejši slovenski reprezentanci v hokeju na ledu. Vsekakor svetovno prvenstvo skupine B za mlajše člane v Amiensu na severu Francije prinaša precej več tekmovalnega naboja, pa je brez dvoma tudi turnir pod vznožjem Centralnega masiva od koder se dobro vidi tudi proti Alpam, še dodani korak v pripravah reprezentance na naslednji izpit – predolimpijske kvalifikacije, ki bodo čez dva meseca v Vojensu na Danskem, ki ga pri nas bolj poznajo ljubitelji speedweja in manj hokeja na ledu.

 

Članska vrsta se je tokrat zbirala na letališču St. Exupery, kakih 20 km južno od Lyona. Vsaj načrt je bil tak, letalo s severa Evrope s slovenskimi »Skandinavci« a je imelo nekaj zamude, tako da je lep del reprezentantov na čelu z Anžetom Kopitarjem, ki je po spletu okoliščin znova zraven. Zdaj bi večni nergači le dokončno lahko prenehali mlatiti prano slamo, češ da Anžetu ni veliko do dresa z Risom na prsih. »Kralj« je s prihodom znova potrdil pripadnost dresu z državnimi obeležji.

 

Pogled na seznam igralcev, ki bodo v Lyonu branili slovenske barve je vsekakor precej drugačen od tistega pred mesecem dni v Ljubljani, ko smo vsi v en rog tulili, da tako močne reprezentance še nikdar nismo videli skupaj. Posledično so bile dosežene tudi tri zmage, ki so nadaljevale uspešen niz reprezentance po »brezmadežnem« prvenstvu skupine B aprila v Ljubljani. Toda v športu je žal vedno tako, da minulo delo prav veliko ne šteje, prihaja novo dokazovanje. Že jutri bo ob 20.00 znova nasproti Francija, željna, da vre za pora v Tivoliju. Vlogo kapetana bo tokrat opravljal Andrej Tavželj:« Ob vseh obveznostih, ki imamo je vedo lepo priti v reprezentanco, ko se znova vidimo za nekaj dni s fanti. Reprezentanca je pomlajena, tudi nekaj novih obrazov in prav to je za ta teden najbolj pomembno. Mladi morajo spoznati naš sistem igre. tekmovalni cilji so vedno jasni. tudi tokrat si želimo biti boljši iz dneva v dan in to je naša naloga. Francija bo zagotovo igrala z zelo močno vrsto, kot kaže tudi Latvija, ki ima prekinitev v prvenstvu. Za Dance bomo šele videli. Domačini za uvod je zelo zahtevna naloga, saj vse več pozornosti namenjajo tudi reprezentanci. Obenem pa zdaj ko sem tu opažam tudi, da so zelo dosledni pri delu z mladimi. Mi bomo poskušali pokazati čim več, za novince in mlajše je to velika izkušnja in obenem priložnost. Tudi sam se spomnim dni ko sem bil v podobni koži zato upam, da bo čim več takih, ki bodo ponujen zgrabili z obema rokama.«

 

Tudi nikogar od trojke vratarjev, ki so gospodarili v hramu slovenskega športa v prvi polovici novembra ni v Lyonu. Strokovni trio se je odločil, da bo za uvod priložnost dobil »Danec« Gašper Krošelj, ki ga bo naslednji dan z Danci zamenjal »Tre kronor« Matija Pintarič. Gašper Krošelj, ki je zelo zadovoljen z okoljem kjer igra je pred četrtkovimi obveznostmi dejal:« Vsekakor se strinjam, da je pri nas konkurenca na vratarskem mestu izjemno zahtevna. Zdaj imam priložnost za novo dokazovanje in upam, da bom uspešen. Tekme s Francijo so vedno zelo zanimive, veliko je želje na obeh straneh, tudi dokazovanja mladih bo na pretek. To je enostavno zadnja priložnost za nekaj prostih mest, ki so morda še na voljo za februar v Vojensu. Vsaka tekma šteje zase, upam da bo četrtek moj večer. Vsekakor računam na dobro sodelovanje z ostalimi fanti na igrišču. Igralci vsekakor lahko poskrbijo, da vratar izpade še bolje kot morda je. Najpomembneje bo, da bomo povsem osredotočeni na tekmo, igrati z domačinom ob uvodu pa je običajno zelo zahtevna naloga.«

 

Slovenija je po nizu zmag pred zelo zahtevno nalogo, saj se bo v treh dneh merila z vse bolj stalnimi članicami elitne skupine svetovnega hokeja. V maju naslednje leto bo v Stockholmu denimo v isti skupini tudi Danska, ki bo gostila tudi omenjene predolimpijske kvalifikacije v februarju.

 

Dare Rupar
Stiki z mediji pri članski hokejski reprezentanci