Še z enim velikanom svetovnega hokeja na ledu se je slovenska vrsta spoprijela brez pretiranega spoštovanja in z visoko mero odločnosti, da ne bo zlahka prodala svoje kože. Švedi so domače prvenstvo odprli precej skromno, v torek pa naj bi bili močnejši tudi za brata Sundin, ki sta medtem že zaključila sezono v ligi NHL. Slovensko vodstvo se je tokrat odločilo, da bo v vratih dalo priložnost 19-letnemu Luki Gračnarju, ki bo zadnji junijski dan sodeloval na naboru za najmočnejšo ligo na svetu. Vsekakor delikatna odločitev, ki lahko prnese marsikaj, na koncu pa se je izkazalo, da je mladi Hrušičan svojo priložnost zgrabil z obema rokama in si očitno mesto v slovenskem golu prboril tudi za zadnji obračun na severu Evrope, v ponedeljek zvečer s Kanado.

 
 

Švedi so pred povsem poln dvorano Globen razumljivo ves čas držali nadzor nad potekom tekme. Prvi, ki je sprožil proti slovenskemu golu je bil Persson, ki pa je v največji meri le zbujal pozornost in je še ostril svoje merilne naprave. Hitro je sledila tudi slovenska izključitev, ko je Tavželj poslal plošček z igrišča. V tem delu sta Gračnarjevo zbranost preizkusila Fransson in Jarnkrok, mladenič v slovenskih vratih pa je ob vsakem uspešnem poskusu pridobival na samozavesti in hitro pokazal, zakaj bo na naboru tretji evropski izbor med vratarji. Tam bo denimo pred vsemi Rusi, Čeh ali Slovaki, pred njim sta le še nekoliko mlajša vratarja, ki prihajata s Švedske in Finske. Pred prvo slovensko polpriložnostjo so domačini ob bučni podpori polne dvorane še poskušali, nikakor pa se jim ni izšlo skorajda nič, kar je seveda potrjevalo izjemno slab vstop v tekmovanje s strani domače vrste. Omeniti velja še švedski strel Gustafssona z modre črte, nakar se je do strela prikopal Sabahudin Kovačevič. Vse skupaj pa je bil lahek plen za do tedaj povsem nezaposlenega Enrotha v švedskih vratih. Sledila je še prva vragolija slovenske udarne trojke, ko je plošček za švedskim golom ukradel Jeglič, kombinacija Saboliča in Tičarja pa ni obrodila sadov. Nato je Slovenija skoraj minuto in pol igrala z dvema igralcema več na ledu, kar pa tudi ni prineslo spremembe izida. Enako pa velja za še naprej neučinkovite Švede, tako da se je navkljub številnim strelom več na švedski strani na prvi odmor odšlo brez golov. Domačini pa so bili za to nagrajeni z močnimi žvižgi.
 
 

Fantje v slovenski vrsti so bili vidno utrujeni pa uvodnem delu merjenja z domačini, odmor je bil kar prekratek, ob vrnitvi nazaj pa so bili razumljivo igralci s tremi kronami na prsih znova precej bolj aktivni. Toda pravih rešitev ni in ni bilo. Kombinacija Linberga in Erikssona se je na koncu končala še z močnim udarcem Lundquista z modre črte, ogledniki na tekmi pa so si že ničkolikokrat občrtali ime Luka Gračnar. V 26. minuti pa si je Slovenija privoščila zelo nespretno menjavo, saj je pred Gračnarjem ostal le eden iz slovenske vrste. Trije Švedi so to izkoristili. Gabrijel Landeskog, najmlajši evropski kapetan v ligi NHL in zadnji prvi nabor je udaril z leve, kar je presenetilo Gračnerja, ki je bil za las prepočasen, saj je pričakoval podajo na drugo stran igrišča. Landeskog je kaj hitro poskusil še enkrat, še pred njim je na seznam strelev želel Danielsson, nakar smo le dočakali tudi slovensko kombinacijo Pretnar – David Rodman, ki pa je bil za las prekratek. Mitja Robar je tudi imel svojo priložnost, ko je meril v desni spodnji del švedskih vrat, v 38. minuti pa bi se sodelovanje Boštjana Goličiča in Blaža Gregorca lahko končalo tudi drugače. Navkljub vodstvu in očitni prednosti v igri pa tribune tudi ob drugem odmoru niso bile najbolj zadovoljne.
 
 

Morda se sliši precej čudno, ampak v zadnjem delu se je slovenska vrsta zares vrnila v igro kar potrjuje, da je med risi navkljub zaporednim porazom še obilo velike želje po dokazovanju. So pa kljub vsemu Švedi že kaj kmalu ob vrnitvi na ledeno ploskev dosegli še drugi gol, ko je bil na klopi za kaznovane David Rodman. Z nekaj bolj zanesljivo prednostjo so domačini nato precej popustili, skorajda v celoti so pobudo prevzeli Slovenci in o tem priča tudi razmerje strelov v tem zadnjem delu tekme. Vsekakor pa je v celoti gledano število strelov močno pripadlo v korist švedske vrste, ki jo do konca prvenstva čaka še obilo težav, če želi znova na oder za zmagovalce. Švedi so bili namreč lani v Helsinkih le šesti. Sploh v zadnjih 10. minutah je bilo slovenski strelov, tudi takih, ki so bili dobro merjeni na pretek. Švedi so v 56. minuti celo vzeli čas za pogovor, omeniti pa velja strele Tičarja in dve kombinacije prvega napada, ki sta ju zaključila Jeglič in Tičar. Po podaji Davida Rodmana je svoj močan udarec lahko pokazal tudi branilec Aleš Kranjc. Enroth pa zna biti tudi atraktiven, kar je za konec pokazal tudi po strelu Roka Pajiča. Vsekakor je to bila ena od tekem, ko navkljub porazu slovenski vrsti nimaš kaj očitati.

 

SLOVENIJA  :  ŠVEDSKA  0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Stockholm – Športna dvorana Globen, gledalcev 12.500, sodniki: Baluška (Slk) in Piechaczek (Nem) – glavna, Dehaen (Fra) in Valach (Slk).

Strelca: 0:1 Landeskog (Fransson, Granberg  26.,), 0:2 Pettersson (Hjalmarsson, Fransson  43., PP1).


Kazenske minute: Slovenija 12, Švedska 8

Slovenija: Gračnar, Kristan, Gregorc, Robar, Jeglič, Tičar, Sabolič, Pretnar, Kranjc, D. Rodman, M. Rodman, Urbas, Pavlin, Kovačevič, Razingar, Koren, Pajič, Tavželj, Tošič, Mušič, Pance, Goličič. 
Selektor: Matjaž Kopitar.
 
 
Švedska: Enroth, Markstroem, Tallinder, Gustafsson, Pettersson, Lundquist, Thornberg, Grendberg, Fransson, Eriksson, Persson, Axelsson, Kronwall, Faelth, Hjalmarsson, Lindberg, Landeskog, Jarnkrok, Danielsson, Jaemtin. 

Selektor: Paer Maerts.

Izjavi:

Matjaž Kopitar, selektor slovenske reprezentance: “V največji meri sem res lahko zadovoljen s prikazanim, saj smo bili zelo disciplinirani v naši igri, Luka pa je več kot očitno izkoristil svojo priložnost v vratih. To, kaj ima v sebi vsi že nekaj časa dobro vemo, čaka pa ga še obilo dela, če želi uspeti. Vsekakor pa je na dobri poti in vse je odvisno od njega samega. V največji meri pa nova podobna zgodba kot smo jih tu vajeni, dober vtis, točk pa ni in ni. Ampak tudi v ponedeljek bomo šli v tekmo z dvignjenimi glavami.”

Paer Maerts, selektor Švedske: “Kot sem na tem turnirju že večkrat poudaril pomembne so točke in to smo danes dosegli. Za to smo tudi vložili obilo truda, na koncu pa smo pri tem uspeli. Dejstvo pa je, da to ni to, da moramo igrati precej boljši hokej, veliko stvari moramo izboljšati v le nekaj dneh, če si želimo končnega uspeha na domačem ledu, kar je naš cilj. Zelo dobrodošla bosta dva prosta dneva, v torek pa bomo že močnejši.”