Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let bo prihodnji teden zaigrala na svetovnem prvenstvu Divizije 1, skupina A, v Garmisch-Partenkirchnu. Priprave za naskok na elito v tradicionalni bazi na Bledu potekajo po načrtih.

Mladi slovenski reprezentanti so se po manj kot letu dni zopet zbrali in se zavzeto pripravljajo na boj s petimi, uspeha lačnimi konkurenti.  V garderobi je nekaj novih obrazov, glavnina pa ostaja.


IIHF zaostrila konkurenco

Na preteklem prvenstvu so bili za las oz. za gol prekratki, pa čeprav so na zadnji tekmi proti Dancem prikazali morda najboljšo predstavo na prvenstvu. Tekmeci iz dežele Lego kock so bili boljši z 2:1, lahko pa bi se obrnilo tudi drugače.

Reorganizacija tekmovanj v vseh selekcijah pod okriljem mednarodne hokejske zveze je močno premešala karte, saj lahkih nasprotnikov tokrat ne bo. V Elitni diviziji ostaja deset najmočnejših reprezentanc sveta, v Diviziji 1 pa ostaja enaka le delitev na dve skupini. V skupini A, kjer bo igrala Slovenija, je šest najboljših iz prve divizije, v skupini B pa šest nižje rangiranih reprezentanc. ”Prvič po tej preureditvi nastopamo na svetovnem prvenstvu, takoj za elitno deseterico, kar pomeni, da je letošnja skupina še težja, kot lanska. Želimo v tej skupini obstati, to je naš prvi cilj. Glede na to, da smo avgusta premagali elitnega ligaša Slovaško, imamo svoje apetite in se zavedamo, da so vsi nasprotniki premagljivi,” je v pogovoru dejal selektor Gorazd Drinovec, ki bo vodil izbrano vrsto drugo leto zapored.

Slovenija bo v Garmischu odigrala pet tekem. V nedeljo zvečer se bo najprej udarila s sosedi Avstrijci, v ponedeljek zgodaj popoldan pa z Veliko Britanijo. Najtežja tekma bo prav gotovo v sredo zvečer z domačini Nemci, pa tudi z Norvežani in Belorusi ne bo lahko. ”Zavedamo se, da Norveška, Nemčija in Belorusija razpolagajo z večjim številom igralcev. Vendar se zavedamo tudi lastne kvalitete in zato se bomo tem reprezentancam zoperstavili zelo odločno,” je nadaljeval selektor in izpostavil, da bodo Nemci pod velikim pritiskom pričakovanj, vsekakor pa ne gre podcenjevati nobene od udeleženk.


Ekipni duh je naša prednost

Tretji pripravljalni zbor reprezentance U-20 na Bledu poteka od ponedeljka, 5. decembra,  in bo trajal do petka, 9. decembra. V času zbora bo reprezentanca opravila 10 treningov na ledu, trenerja Gorazd Drinovec in Gorazd Rekelj pa bosta v zaključni fazi priprav največ pozornosti namenila igri z igralcem več in privajanju na sistem igre: ”Naša največja odlika je, tako kot vedno, ekipni duh. Četudi pride do manjka v kvaliteti, se s takim pristopom marsikaj nadoknadi.

V Nemčijo bo odpotovalo 20 igralcev in dva vratarja. Najkasneje v petek bo znan končni seznam igralcev.


Vratarja:
Luka Gračnar (RB Salzburg), Jure Pavlič (HD mladi Jesenice)
Branilci: Matic Podlipnik, Miha Štebih (oba RB Salzburg), Gašper Cerkovnik (Sai Pa), Žiga Kuzman (HDK Maribor), Luka Logar (HK Triglav), Jurij Repe (HC Ocelari Trinec)
Napadalci: Gašper Kopitar (Des Moines Buccaneers), Rok Leber (HV71), Žiga Pešut (HC Mlada Boleslav), Gal Koren (KHL Medveščak), Tadej Čimžar, Žan Zupan (oba HK Triglav), Jaka Zdešar, Anže Dovič (oba HK Olimpija), Matic Zajšek (HD mladi Jesenice), Peter Bizalj (Sai Pa), Gregor Koblar, Luka Kalan (oba RB Salzburg), Miha Pesjak (Pirati Chomutov)