Vojens – Za olimpijski hokejski turnir so do nedelje na voljo še tri prosta mesta. Ducat reprezentanc je zbranih v Rigi v Latviji, Bietigheimu v Nemčiji in v Vojensu na Danskem, njihov cilj pa so prav omenjena tri mesta. Najviše postavljene reprezentance na svetovni lestvici so tudi v vlogi domočinov, tako Latvijce kot Nemce pa tudi Dance čaka zelo zahtevno štiridnevno tekmovanje, saj bo v vsaki skupini po dve odigranih tekmah prost dan, nedelja pa bo dala odgovore na zadnja vprašanja v povezavi s Sočijem, kjer bodo prve zimske olimpijske igre v Rusiji odprli natanko čez leto dni (op.a.: otvoritvena slovesnost bo 7. februarja 2014 na novem stadionu v črnomorskem letovišču, le nekaj kilometrov od rusko-gruzijske meje.

 

Slovenske hokejske vrste v času samostojnosti na igrah pod petimi krogi še ni bilo. Celo več, v dosedanjih 17. tekmah so fantje z risom na prsih dosegli le pet zmag. To vsekakor že priča za kako kakovosten turnir gre, saj na zaključku olimpijskega turnirja nastopi le 12 najboljših reprezentanc. Olimpijski hokejski turnir pa je v zadnjih izvedbah zagotovo najkakovostnejši reprezentančni hokejski turnir.

Selektor Matjaž Kopitar, ki je v delo reprezentance vključen dobesedno v zadnjem desetletju bo prvič na čelu reprezentance vodil Slovenijo na turnirju, ki odpira vrata hokejskega »raja«. Še vedno je najbolj vesel dejstva, da so tudi po štirih treningih v domači dvorani na Bledu na voljo vsi vpoklicani igralci. Ob vsemu pa dodaja: “Vsekakor smo si močno želeli pripravljalne tekme, ampak žal drugače kot s štirimi treningi ni šlo. Skupaj smo bili lahko šele od ponedeljka naprej, saj se lige kjer igrajo naši igralci niso prekinile prej. Da bi odigrali nekakšno tekmo le s polovico igralcev, ki so tu pa ne bi imelo nobenega smisla. Nikoli ni bilo vprašanje, da pri teh fantih ne bi bilo veliko želje, motiviranosti in tudi tokrat je to. Odgovornost bo zdaj najbolj pomembna, da ne bi bila želja prevelika in bi v tem pretiravali. Pomemben bo pameten pristop na vsaki tekmi, saj dobro vemo kaj nas čaka. Poglejte sezname igralcev nasprotnih ekip in hitro vam bo vse jasno. Dejstvo je, da najmanj obe reprezentanci, ki nas čakata na začetku merita više od nas. Tudi na papirju vse kaže v to smer. Nikakor pa to ne pomeni, da bi se koga bali. Vsekakor pa vsakega nasprotnika visoko cenimo in smo se z vsakim pripravljeni spopasti. Najpomembnejšo na koncu je samo to, da se lahko vsak mirno pogleda v ogledalo in to ne glede na končni izid. V tekmi z Belorusi se lahko veliko pridobi, fanti bodo imeli svoje naloge in upam, da se bodo tega držali.” Ob tem, da je Slovenija na pot krenila precej pozno je selektor Kopitar samo dodal: “Nismo imeli velike želje, da nas drugi pretirano opazujejo. Lepo v miru smo potrenirali v domačem okolju in po mojem izpolnili vse kar sem imel v planih. Ko smo izvedeli, da na pot odhajamo s čarterjem je bil tak dogovor kot je bil. V četrtek dopoldne bomo okusili ledeno ploskev dvorane v Vojensu, ki smo jo ob prihodu tudi videli in nato se začne. In še enkrat, če se bomo v nedeljo po tekmi z Ukrajino lahko mirno pogledali v ogledalo  bom zelo zadovoljen.”


Aleš Mušič je med tremi hokejisti, ki so tu v Vojensu in je že zadel na predolimpijskem turnirju (op.a. preostala dva sta Tomaž Razingar in Marcel Rodman). Pred štirimi leti v Hannovru je dal gol Japoncem, ki so tokrat olimpijske možnosti zapravili na domačem turnirju z Veliko Britanijo. Kapetan ljubljanske Olimpije bo v reprezentanci zaigral v četrtem napadu s klubskim soigralcem Žigo Pancetom in Boštjanom Goličičem, ki zdaj igra v Franciji: “Zagotovo nas čaka izjemno težek turnir, saj nasprotnike dobro poznamo. Ampak mi od svojega cilja, velike želje, da nastopimo na olimpijskih igrah ne odstopamo. Vemo, da nas že za uvod čaka zelo močna Belorusija s katero nimamo ravno najboljših izhodiš. Ampak začenjamo tako eni kot drugi z istega izhodišča, v igri bomo morali biti izjemno disciplinirani na kar nas je ves čas kratkih priprav na Bledu opozarjal tudi selektor. To bo turnir, ki ga bo potrebno odigrati z glavo, mi nismo v vlogi favoritov, mi ne bomo tu v podobni vlogi kot denimo na zadnjem prvenstvu skupine B v Ljubljani. Ampak vemo povsem kako se postaviti, kaj nam je storiti, najmanj kar bo nasprotnik moral napraviti za uspeh bo vložiti ogromno dela, kajti tudi mi imamo svojo računico.” Mušiča smo še pobarali komu bi v Vojensu najraje zabil gol pa je muhasto odvrnil, da če se le da prav vsem trem nasprotnikom.

V četrtek, ko bo natanko leto dni do otvoritve olimpijskih iger v Sočiju  bodo »risi« na ledeni ploskvi v Vojensu že ob 9. uri, sledil bo hiter povratek v hotel v Kolding, ki je oddaljen slabe pol ure vožnje. Že kaj kmalu pa bo slovenska vrsta nazaj, saj  se uvodna tekma turnirja z Belorusijo začne že ob 16.00. Ob 20.00 bo Danska igrala z Ukrajino. V dosedanjih 11. tekma z Belorusi pa je Slovenija le dvakrat zmagala na turnirjih evropskega izziva. Tudi na zadnji tekmi teh dveh nasprotnikov v Gomelu v Belorusiji kar 6:0. (Dr)


foto: HZS/Drago Cvetanovič