Ko so pred letošnjo sezono na Jesenicah ostali brez športnega ponosa, HK Jesenice, so bili mnogi prepričani, da se kaj hujšega jeseniškemu hokeju in športu na sploh ne more zgoditi. A ne dolgo za tem je bilo športnim, predvsem hokejskim navdušencem v enem največjih hokejskih centrov pri nas jasno, da tudi navijaškega vrveža v dvorani Podmežakla ne bo. Vzrok – obnova in priprava dvorane za potrebe evropskega prvenstva v košarki.

Administrativni zapleti okoli dovoljenj za obnovo dvorane so njen začetek zamaknili za osem mesecev, jeseniški športniki na ledu pa so iskali rešitev in jo tudi našli. Na jeseniškem ledu so svoje domovanje v preteklosti našli ob hokejistih še umetnostni drsalci, kegljači na ledu, curlingisti in številni rekreativci. Ledena ploskev Podmežakle je bila center družbenih dogodkov Jesenic. Brez ledu pa je bilo življenje športnikov mnogo težje. Iskanje rešitev po Gorenjski, Sloveniji in tujini je odžiralo prepotrebna sredstva, kljub temu pa treningi niso bili taki, kot bi morali biti. Črni oblaki, ki so se zbrali nad Podmežaklo niso napovedovali nič dobrega, vse do teh prazničnih decembrskih dni, ko so vsi ti športniki dobili enega lepših božičnih daril.

Po Mežaklo je postavljena ledena ploskev. Igrišče bo že v nekaj naslednjih dneh nudilo povsem solidne pogoje za trening, pa tudi kakšno tekmo. Dela se zaključujejo, led pa potrebuje le še kakšen centimeter dodatne debeline, da bo nared sprejeti prve športnike. Začasna rešitev je v tem trenutku pač korak, ki je hokejistom in ostalim športnikom prinesel nasmeh na obraz. Res da rešitve niso idealne, marsikaj manjka do tistega, kar bi se dalo označiti z besedo normalno, a vseeno omogočo redne treninge v povsem normalnih urah.

Zaenkrat bo ledena ploskev prepuščena milemu nebu, vendar bo to le začasno, saj je na poti na Jesenice tudi veliki šotor, ki bo drsališče prekril. Uporabljena je ograda iz dvorane Podmežakla, igrišče pa je nekaj manjših dimenzij, a vseeno v okviru dovoljenih standardov. Ko bodo odpravljene še nekatere malenkosti, bodo športniki z uporabo ledu tudi pričeli. Ob tem pa bo stara jeseniška dama, Podmežakla, dobivala novo, sodobno in veliko lepšo podobo. Včasih je pač potrebno za uspeh stopiti kakšen korak tudi nazaj. Morda pa ob tem začasna rešitev, drsališče v šotoru, ostane jeseniškim športnikom na ledu kot pomožno igrišče. Da ga hokejisti, drsalci in vsi ostali potrebujejo, je jasno že kar nekaj let.

Še nekaj malenkosti in ledeni vrvež Podmežaklo se lahko prične

In kot je v svoji mojstrovini Sonetnem vencu Dr. France Prešeren napisal “Vreména bodo Kranjcem se zjasnile, …”, tudi na Jesenicah upajo, da nekaj sončnih dni napoveduje lepšo športno prihodnost v kraju, ki je dal mnoge odlične športnike, predvsem hokejiste, brez katerih bi si težko zamislili tako močne reprezentančne vrste.