6. april 2023, Ljubljana – Štajerska prestolnica bo prihajajoči konec tedna gostila ženske izbrane vrste Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in Slovenije, ki se bodo udeležile hokejskega festivala in akademije v sklopu EU projekta Women Hockey Partnership for Progress (WHPP).

Hokejska zveza Slovenije je bila, po zaključenem triletnem projektu “Hockey Partnership for Progress, ki je bil v obdobju 2019-2021 osredotočen na razvoj moškega hokeja v regiji Zahodnega Balkana, v minulem letu s projektom WHPP ponovno uspešna na razpisu za dodelitev evropskih sredstev iz programa Erasmus+ za obdobje 2023-2025.

Women Hockey Partnership for Progress je skupni projekt nacionalnih hokejskih zvez Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in Slovenije, ki so se jim pridružili Finski inštitut za šport in Univerza v Ljubljani ter hokejska zveza Severne Makedonije in Mednarodna hokejska zveza (IIHF).

Projekt izhaja iz spoznanja, da imajo moški igralci v hokejskem športu na splošno gledano več možnosti, da v svoji karieri dosežejo profesionalno raven. Zato je pri dekletih večja verjetnost, da opustijo ta šport po starostnih skupinah U-14 ali U-16, ko ne morejo več trenirati in igrati s fanti. Osrednji cilj WHPP je zapolniti to vrzel med igralci in igralkami ter ustvariti enake možnosti za dekleta in ženske, ki se odločijo za hokej. Načrtovane aktivnosti se bodo osredotočale na premagovanje izzivov in ovir za dekleta, kot so: družbene posledice (socialna izolacija); psihološke posledice (nizka motivacija in izguba zanimanja zaradi pomanjkanja programov samo za dekleta); strukturne posledice (pomanjkanje priložnosti za sodelovanje v ekipah, ligah in klubskih programih) in tekmovalne posledice (pomanjkanje dogodkov in turnirjev). Aktivnosti niso namenjene zgolj igralkam, ampak si želimo izboljšati tudi usposobljenost podpornega osebja (trenerjev, vodij ekip, trenerjev vratark, sodnikov), kar bi imelo učinke na celosten razvoj ženskega hokeja v regiji.

Od petka, 7. aprila pa do nedelje, 9. aprila bo vsaka ženska reprezentanca odigrala po eno prijateljsko tekmo z drugimi štirimi udeleženkami. Dogajanje na ledu bodo dopolnjevale različne delavnice za igralke, trenerje, trenerje vratark in sodnike. HZS je skupaj z IIHF zagotovila udeležbo hokejskih strokovnjakinj iz Evrope in ZDA, ki bodo delile svoje znanje in izkušnje z mladimi dekleti ter jim tako pomagale pri napredku v igri ter izboljšale druge vidike življenja športnice in dojemanja samega športa.

Alexia CHEYROUX (FRA) je sodnica v francoskih moških profesionalnih ligah ter svetovnih prvenstvih pod okriljem Mednarodne hokejske zveze.

Erika HOLST (SWE) je nekdanja članica ženske izbrane vrste Švedske, dobitnica srebrne medalje z OI 2006 v Torinu in bronaste medalje z OI 2002 v Salt Lake Cityu. Trenutno je glavna trenerka ženske ekipe HC Frolunda HC v švedski diviziji I.

Heather MANNIX (ZDA) je vodja izobraževanja in razvoja igralk pri USA Hockey.

Katja PASANEN (FIN) dela kot psihološka trenerka v več različnih športih; trenutno skrbi za finskega prvoligaša Rauman Lukko.

Florence SCHELLING (SUI) je bila poldrugo desetletje švicarska reprezentančna vratarka, udeleženka štirih OI (2006, 2010, 2014 in 2018) ter dobitnica bronaste medalje na OI 2014 v Sočiju.

Za slovensko žensko izbrano vrsto udeležba na WHPP festivalu in akademiji predstavlja prvi del reprezentančnih priprav pred Svetovnim prvenstvom Divizije I-B, ki bo od 17. do 23. aprila potekalo v Suwon Cityu v Južni Koreji. “Prijateljske tekme, ki jih bodo kandidatke za reprezentanco imele možnost odigrati v sklopu WHPP projekta, ter strokovne delavnice namenjene igralkam in strokovnemu štabu, so dobrodošla novost v pripravah reprezentance. Z dekleti imamo namen, da to možnost v največji meri izkoristimo,” je dejal novi selektor slovenski risinj Boštjan Kos.