9. november 2018, Minsk – Slovenska moška hokejska reprezentanca je v sklopu novembrskega zbora v sezoni 2018/19 na turnirju iz niza Euro Ice Hockey Challenge v Minsku, kjer nastopa s precej pomlajeno zasedbo, drugo tekmo odigrala proti domači izbrani vrsti Belorusije. Slednja je nastopila v precej močnejši postavi ter tako bila pričakovano (pre)težak nasprotnik za varovance selektorja Iva Jana.

Foto: Yuliana Sotnikova

Foto: Yuliana Sotnikova

Slovenci so tekmo začeli z najbolj izkušenim čuvajem mreže Luko Gračnarjem, a to ni preprečilo resnično nesrečnega začetka. Domačini so že v uvodnih sekundah ukradli plošček slovenski obrambi in prek Parfeyevetsa povedli z 1:0. Veselje na tribunah dvorane Čižovka pa ni trajalo dolgo, ko je Luka Bašič ob ogradi prišel do ploščka, ušel beloruski obrambi in z dobro odmerjenim strelom premagal domačega vratarja. Nadaljevanje je bilo za naše rise precej boljše, saj so si ustvarili več priložnosti – eno izmed takšnih je imel Andrej Hebar – ki pa jih niso okronali z novim zadetkom.

Foto: Yuliana Sotnikova

Foto: Yuliana Sotnikova

Druga tretjina je pripadla Belorusom, saj so ti počasi prevzemali pobudo in si lažje ustvarjali priložnosti za strel. Kysli je tako v 24. minuti le nekoliko spremenil smer ploščku, ki ga je pred tem eden izmed beloruskih hokejistov usmeril proti slovenskemu golu, in bilo je dovolj, da je ta končal za hrbtom Luke Gračnarja. Prav Kysli je, po dobro izvedeni akciji ob beloruski številčni prednosti, v 30. minuti zadel še v drugo nocoj in zvišal domače vodstvo na 3:1.

Foto: Yuliana Sotnikova

Foto: Yuliana Sotnikova

Beloruska premoč se je nadaljevala tudi v zadnji tretjini. Naši risi so, ob dobro razpoloženem Luki Gračnarju, uspešno ubranili več beloruskih “power-playev”, a na drugi strani ledene ploskve niso izkoristili svojih. Najlepšo priložnost je imel Gregor Koblar, ki pa, po nepremišljenem izletu beloruskega vratarja za gol, ploščku ni uspel najti poti v nasprotnikovo mrežo. Ob ponovno številčno izenačenih močeh na ledu je slovensko usodo zapečatil Gavrus s četrtim zadetkom in tako potrdil belorusko zmago.

Slovenijo čaka jutri še zadnja preizkušnja tega turnirja, ob 13.30 je na sporedu tekma z Francijo.

SLOVENIJA – BELORUSIJA 1:4 (1:1,0:2,0:1)

0:1 – 00:11 Parfeyevets (Razvadovski, Vorobei)
1:1 – 01:43 Bašič
1:2 – 23:51 Kisly (Bokun, Demkov)
1:3 – 29:45 Kisly (Remezov, Demkov) PP1
1:4 – 45:36 Gavrus (Stepanov, Denisov)

Kazni: SLO 10 (4,2,4); BLR 8 (0,2,6)
Streli: SLO 25 (6,8,11); BLR 37 (14,15,8)

Slovenija: Gračnar, Us, Ograjenšek, Kuralt, Čimžar, Štebih, Pretnar, Pance Ž., Ropret, Hebar, Magovac, Logar, Orehek, Koblar, Zajc, Planko, Selan, Pem, Tomaževič, Kalan, Bašič; Selektor: Ivo Jan

Zapisnik tekme