Slovenska hokejska reprezentanca nadaljuje s pripravami na svetovno prvenstvo divizije I, ki se prične 20. aprila v Goyangu v Južni Koreji. Do konca meseca bo baza Risov jeseniška Podmežakla. Število reprezentantov se počasi, a zanesljivo veča. Peterici reprezentantov iz preteklega tedna, se je z začetkom tega tedna pridružila še četverica. Vratar Gašper Krošelj, branilec Matic Podlipnik in napadalca Gal Koren in Jan Urbas so nove slovenske moči na jeseniškem ledu. Po torkovem treningu smo se pogovarjali z Janom Urbasom, ki je z nastopi v DEL že zaključil.

Jan Urbas - ponosni olimpijec

Jan Urbas – ponosni olimpijec

Klubska sezona se je za vas že končala. Kakšen je vaš vtis po nastopih v Münchenu?

Žal se nam ni uspelo uvrstiti v četrtfinale in smo sezono zaključili prej, kot smo si to želeli. Naša sezona je bila polna vzponov in padcev. Naš načrt je bila uvrstitev med vodilnih šest moštev, tega pa nismo uspeli doseči. Po končanem prvenstvu je bilo v ekipi precej razočaranja, jasno pa je, da sem bil razočaran tudi sam. Ampak sedaj sem tu, na Jesenicah in edina misel in skrb je čim boljša priprava na svetovno prvenstvo.

Kako München sprejema hokej? Mesto je poznano po kvalitetnih avtomobilih, okusnem pivu in vrhunskem nogometu.

Lahko bi rekel, da je vse ostalo pomembnejše od hokeja. Več zanimanja je sedaj tudi za košarko, saj gre münchenski ekipi  kar dobro v evropski ligi. Sam sem pričakoval veliko več zanimanja za ekipo. Navijačev ni bilo ravno veliko, pa tudi vzdušje v dvorani ni bilo tisto pravo hokejsko. Mislim, da se navijačem pozna vpliv nogometa. Na odločilnih bojih je bilo nekaj več ljudi in s tem je bilo tudi vzdušje dosti boljše. Že ko smo igrali v Iserlohnu je bilo neprimerno glasneje, ampak tudi če bi mi dosegali boljše rezultate, bi bil tudi obisk dosti boljši.

Kakšen je spomin na Zimske olimpijske igre in na Soči?

To je verjetno najlepši trenutek v mojem življenju. Vse je bilo fenomenalno. Bili smo odlična ekipa, dobra družba, igral smo zelo dobro in prišli smo v četrtfinale,  kar je dosti dlje od pričakovanj večine. Veliko jih je pričakovalo da bomo v Sočiju zgolj le turisti, dokazal pa smo povsem nasprotno, kar je ta generacija dokazala že nekajkrat. Še enkrat bom poudaril, Soči je bilo nekaj najlepšega v mojem življenju.

Kako vi gledate na rezultat v Sočiju? Je to sedaj vzpodbuda za naprej ali morda breme?

Verjamem, da je rezultat, ki je bil dosežen v Sočiju vzpodbuda za vse nas. Pa ne samo za nas igralce, ampak tudi za vse tiste mlajše, ki šele prihajajo, da se bodo bolj posvečali hokeju in nanj gledali morda nekoliko drugače. Poleg tega si želim, da bi bila vzpodbuda tudi za ljudi, ki vlagajo v ta šport in da bi se skozi ta rezultat našel še kdo, ki bi sodeloval pri razvoju. Seveda je pa ta rezultat tudi ena obveza. Javnost in mediji  bodo od nas pričakovali precej več, kot so do sedaj. Vsaj moje mnenje je tako. Mi moramo to vzeti v zakup, dokazali smo, da lahko dosegamo dobre rezultate in trudili se bomo še naprej, da bodo rezultati vsaj taki, če ne še boljši.

Soči nam je vzpodbuda za naprej

Soči nam je vzpodbuda za naprej

Do nastopa na svetovnem prvenstvu je manj kot en mesec. Nastop v Goyangu se nezadržno bliža. Šteje le vrnitev v elito.

Zanesljivo je naš cilj vrnitev med elito svetovnega hokeja. Turnir ne bo lahek, prej nasprotno. Vsi nasprotniki so zahtevni in na vsakega se bomo morali pripraviti posebej. Vsi naši nasprotniki lahko presenetijo vsakega in tega se dobro zavedamo. Zavedamo pa se tudi, da nas med elito hokeja vodita le uvrstitvi na eno od prvih dveh mest in za nas drugih možnosti ni, ni drugega cilja, kot zasesti enega od teh dveh mest.

Trenutno se vas devet reprezentantov pripravlja za svetovno prvenstvo. Število je sicer malo, dela pa se precej trdo. Počitek po končani klubski sezoni je bil precej kratek.

Zame je ta način odlična rešitev. Sicer sem po končanih nastopih v klubu imel še en teden obveznosti v Münchnu, zato je zelo dobrodošlo, da so treningi že takoj po klubski sezoni, da se lahko takoj nadaljuje s treningi in se ne izgubi stik z ledom. Res je, da nas je sedaj še dokaj malo. Trenutno nekega poudarka na taktiki še ni, delamo pa take vaje, v katerih je veliko drsanja. To v pripravah na svetovno prvenstvo tudi rabimo. Ko se bo reprezentanci pridružilo še več igralcev, bo v treninge vključeno tudi več taktike, s tem pa bodo treningi postali nekaj manj naporni, kot so morda sedaj. Mnenja pa sem, da vse to, kar delamo sedaj, je zelo dobrodošlo in brez tega doseganja zastavljenih ciljev ne bo.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/5994738119686883153?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]