Odšel je eden najvidnejših hokejskih funkcionarjev Ernest Aljančič (mlajši). Srce mu je zastalo pri 76. letih. Diplomiran pravnik je začel hokejsko pot kot igralec pri ljubljanski Olimpiji, kjer je s svojim značilnim slogom in predanostjo osvojil srca pristašev hokeja. V njegovi generaciji so igrali: Gale, Albreht, Radin, Lap, Žvan, Beravs, Boškovič, Svetlin, Gruden, Seme in še in še. Takratna Olimpija se je poizkušala povzpeti na vrh slovenskega in jugoslovanskega hokeja, a v šestdesetih in začetku sedemdesetih let so bile Jesenice razred zase. Zaman je čakal na osvojeni naslov državnih prvakov. 

Po koncu aktivne kariere se je usmeril v funkcionarske vode. Postal je predsednik Hokejske zveze Slovenije in pripomogel levji delež k organizaciji svetovnih prvenstev v Sloveniji. Predvsem leta 2001, ko si je Slovenija prvič priigrala mesto med svetovno elito. Ernest Aljančič je bil tudi član izvršnega komiteja Mednarodne hokejske zveze (IIHF), prvi Slovenec po ing. Marjanu Luxi. Postal je tudi član Olimpijskega komiteja Slovenije. 

Po koncu aktivne kariere športnega funkcionarja je dočakal svoj veliki cilj: Slovenija se je uvrstila na Olimpijske igre v Soči 2014 in kasneje v Pjongčang 2018. Vselej je trdil, da smo Slovenci »narejeni« za hokej predvsem zaradi nepopustljivosti in patriotizma. In imel je prav. Športu je pomagal tudi na druge načine – z mednarodnimi korporacijami je sklepal dogovore o nakupih TV pravic za največja športna tekmovanja. Poleg hokeja je bil Ernest Aljančič tudi veliki ljubitelj atletike, nogometa in plavanja ter športa na splošno.  

Dr. Andrej Stare