17. oktober 2023, Ljubljana – Predsedstvo Hokejske zveze Slovenije je na današnji seji, na predlog Strokovnega sveta, potrdilo sestavo strokovnih štabov slovenskih hokejskih reprezentanc v sezoni 2023/24. Potem ko so se v minuli sezoni iztekle večletne pogodbe o sodelovanju s trenerskim kadrom reprezentanc, v novi sezoni prihaja do sprememb na čelu večine slovenskih moških izbranih vrst, novost pa je tudi oblikovanje ženske izbrane vrste do 18 let. 

V luči nujnega pomlajevanja članske izbrane vrste, pa je novost v letošnji sezoni možnost trenerjev slovenskih klubov, iz katerih prihajajo člani posameznih izbranih vrst, da se udeležijo reprezentančnih priprav. S tem bodo trenerski štabi reprezentanc iz prve roke dobili dodatne informacije o posameznih igralcih, klubski trenerji pa bodo lahko od blizu spoznali delo na reprezentančnem nivoju.


Selektorsko taktirko članske reprezentance tako prevzema Edo Terglav, ki je bil v sezonah 2016/17 in 2017/18 v vlogi pomočnika selektorja risov, trenutno pa opravlja naloge pomočnika glavnega trenerja francoskega Grenobla. Novoimenovanemu selektorju bosta pri njegovem delu pomagala Mitja Šivic in Mitja Robar, pripravljenost vratarjev pa bo v rokah Klemna Mohoriča. Generalni sekretar in športni direktor HZS, Dejan Kontrec bo še naprej opravljal tudi naloge vodje reprezentance članske izbrane vrste.

Risi se bodo prvič letos zbrali v svoji tradicionalni bazi na Bledu med novembrskim klubskim premorom, od koder bodo po tridnevnih pripravah odpotovali v Budimpešto na turnir štirih držav: Italije, Madžarske, Slovenije in Ukrajine. Trenerskemu štabu bo pri tej reprezentančni akciji pomagal tudi Gorazd Drinovec. V februarskem premoru bo člane pot vodila v italijanski Bolzano, kjer jih čakata dva obračuna z izbrano vrsto Italije, mogoča pa je tudi še dodatna tekma proti Ukrajini. 

Aprilske priprave na IIHF svetovno prvenstvo Divizije I-A, ki bo 28. aprila do 4. maja 2024 potekalo v Bolzanu (Italija, Japonska, Južna Koreja, Madžarska, Romunija, Slovenija) bodo risi, zaradi napovedane prenove blejske ledene dvorane, opravili v ljubljanski Hali Tivoli. Potrjene pa so tudi že praktično vse pripravljalne tekme: 11/4/24 in 12/4/24 proti Avstriji (izmenično doma in v gosteh), 18/4/24 in 19/4/24 proti Poljski (v gosteh) ter 24/4/24 in 25/4/24 proti Franciji (v gosteh).


Moška reprezentanca do 20 let bo v prihodnji sezoni v trenerskem smislu zaupana Mitji Šivicu, saj bo tako delo reprezentance U-20 in članske izbrane vrste, ter neizogibno pomlajevanje slednje, še tesneje povezano. Desna roka glavnega trenerja bosta Mitja Robar v vlogi pomočnika trenerja, ter Luka Gračnar, ki bo skrbel za vratarje mladih risov. Naloge vodje reprezentance bo v tej sezoni prevzel Anže Pogačar.

Tako kot njihovi članski kolegi, se bodo tudi mladi risi novembra zbrali na Bledu ter po treh dneh skupnih treningov odpotovali v madžarski Szekesfehervar, kjer bo potekal turnir štirih narodov: Francije, Italije, Madžarske in Slovenije.

Rise U-20 vrhunec sezone čaka že v decembru; in sicer IIHF Svetovno prvenstvo Divizije I-B od 11. do 17. decembra 2023 na domačem Bledu (Estonija, Italija, Hrvaška, Poljska, Slovenija, Ukrajina), Priprave nanj bodo potekale na samem prizorišču svetovnega prvenstva, kjer bodo del priprav opravile tudi ekipe Italije, Poljske in Ukrajine. V sklopi priprav bodo slovenski hokejisti odigrali dve pripravljalni tekmi. 


Izbrano vrsto do 18 let bo v prihodnji sezoni kot glavni trener vodil Sabahudin Kovačevič, na trenerski klopi pa mu bosta pomagala še pomočnik trenerja Rok Pajič in trener vratarjev Jure Verlič. Vodenje reprezentance U-18 je bilo ponovno zaupano Bogdanu Jakopiču.

Mlade rise U-18 najprej čaka novembrska reprezentančna akcija na domačem Bledu. Tam bodo po opravljenih tridnevnih pripravah gostili turnir, na katerem se bodo pomerili z ekipami Avstrije, Madžarske in Italije. V februarju pa bodo odpotovali v Italijo na turnir izbranih vrst Francije, Italije, Madžarske in Slovenije.

Ledna dvorana v Mariboru bo prizorišče priprav naše izbrane vrste na IIHF Svetovno prvenstvo Divizije I-B, ki bo od 14. do 20. aprila potekalo v estonskem Talinu (Estonija, Francija, Italija, Južna Koreja, Litva, Slovenija).


Najmlajše rise U-15 in U-16 bo v prihajajoči sezoni vodil trenerski štab na čelu z Robertom Pesjakom, pomočnikoma Tadejem Burazinom in Luko Pogačnikom ter trenerjem vratarjev Grego Kavčičem. Reprezentančni vodja pri obeh selekcijah bo Rok Stipanovič.

V sklopu novembrskih reprezentančnih akcij se bodo mladi risi U-16 v italijanskem Fondu udeležili turnirja štirih držav: Avstrije, Italije, Madžarske in Slovenije. V februarju pa bo selekcija U-15 nastopila na turnirju izbranih vrst Avstrije, Italije, Madžarske in Slovenije, ki ga bo gostila naša severna soseda.


Trenerski štab slovenskih risinj, po največjem uspehu v zgodovini slovenskega ženskega hokeja na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji aprila letos, v prihajajoči sezoni ostaja nespremenjen. Ob selektorju Boštjanu Kosu bosta na trenerski klopi stala še pomočnika Žan Zupan in Rene Zernko ter trener vratark Aleš Sila. Vodja reprezentance bo še naprej Barbara Kavčič.

Dekleta bodo priprave na IIHF Svetovno prvenstvo Divizije I-B, ki bo od 31. marca do 6. aprila 2024 potekalo v latvijski Rigi (Italija, Latvija, Poljska, Slovaška, Slovenija, Velika Britanija), opravila v Mariboru.

V želji po razvoju ženskega hokeja in bolj načrtnem delu s podmladkom ženske reprezentance se bo v novi sezoni oblikovala tudi mlada ženska reprezentanca do 18 let. Naloge glavnega trenerja bo v aktualni sezoni prevzel Rene Zernko, pri tem pa mu bo kot pomočnica pomagala kapetanka risinj Pia Pren. 

Mlada ženska izbrana vrsta U-18 bo svoj prvi mednarodni nastop imela predvidoma novembra letos, ko se bo udeležila turnirja štirih držav – Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Srbije v Sarajevu.