Hokejska zveza Slovenije je kot kandidata za Bloudkovo priznanje za leto 2014 predlagala dve legendi slovenskega hokeja. Albina Felca je predlagala za nagrado za življensko delo v športu, Miloša Slugo pa za nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenskega hokeja.

Albin Felc je legenda jeseniškega, slovenskega in jugoslovanskega hokeja.FelcAlbinDokazal se je kot igralec, trener in športni delavec. Na Jesenicah, kjer je hokejsko odraščal, je v članski konkurenci igral med leti 1958 in 1965 ter 1967 in 1971 ter leta 1974. V vseh teh letih, štirinajstih, so bili Jeseničani državni prvaki. V jugoslovanskem prvenstvu je pustil izjemen pečat. S 426 zadetki in 302 podajama je bil najbolj učinkovit igralec državnih prvenstev nekdanje Jugoslavije. Pečat pa je pustil tudi v tujini, preizkusil se je v Švici, Italiji in sosednji Hrvaški, v Sloveniji pa je poleg Jesenic oblekel tudi dres Celja.

Zaigral je tudi na treh olimpijskih igrah in 11 svetovnih prvenstvih, skupaj je za reprezentanco zbral 155 tekem in dosegel 82 golov in 91 podaj. Po koncu igralske kariere se je podal v trenerske vode, vodil ekipe Jesenic, Bleda, deloval pa je tudi v Italiji, Švici in na Hrvaškem. Kljub doseženim 73 letom hokej še vedno igra rekreativno.

Za velik prispevek k popularnosti hokeja v Sloveniji in k prepoznavnosti Jesenic doma in po svetu so mu leta 2006 v jeseniški občini podelili naziv častni občan Občine Jesenice, leta 2012 pa je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov. HZS predlaga Albina Felca za kandidata za nagrado življensko delo v športu.

Miloša Slugo se predlaga kot kandidata za nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa. Miško, kot ga kličejo prijatelji, je kot hokejist nastopal do leta 1980, a še naprej ostal povezan z najhitrejšo ekipno igro na svetu. Najprej kot tehnični vodja, nato še kot hokejski sodnik. Ima največ zaslug, da je rekreativno veteransko tekmovanje v Ljubljani pripeljal na najvišjo možno raven, ki jo rekreativna oblika pozna. Za svoje prizadevno delo ga je leta 1999 nagradilo mesto Ljubljana, ki mu je podelilo nagrado Marjana Rožanca. Leta 2007 pa je prejel tudi nagrado Športne zveze Ljubljana za več kot 20 letno delo v športu. Uvrščen je tudi v hokejsko akademijo Slovenije.

Njegovo delo je cenjeno tudi v tujini. Kanadska veteranska rekreativna hokejska organizacija CARHA ga je imenovala za predstavnika v Evropi ob predstavitvi tekmovanja World Cup for Oldtimers Quebec City 2008. Na tem tekmovanju je bil na zaključni prireditvi imenovan v CARHA hišo slavnih kot drugi Evropejec od leta 1975 naprej.

SlugaMiloš

Miloš Sluga in predsednik HZS Matjaž Rakovec.

V letu 2014 je uspel še en njegov projekt, ustanovitev Evropske veteranske in rekreativne zveze za hokej na ledu EUROHA.