18. januar 2016, Chomutov – Minuli konec tedna je iz Češke prišla novica, da je prvi slovenski reprezentančni čuvaj mreže Robert Kristan zapustil Dinamo iz Pardubic, kjer je igral vse od lanske sezone, ter se vsaj do konca sezone 2015/16 pridružil Piratom iz Chomutova. Hokejska zveza Slovenije je danes že dala soglasje k omenjenemu prestopu.

Za razliko od Pardubic, ki se trenutno nahajajo na dvanajstem mestu češke Ekstralige, je Chomutov v trenutni razvrstitvi na osmem mestu, ki zagotavlja igranje tudi v podaljšku prvenstva.

Ob tej priložnosti smo poklicali Lixa in mu zastavili nekaj vprašanj:

Kako je pravzaprav prišlo do selitve iz Pardubic, ki so bile vaš dom poldrugo leto, v dobrih 200 km oddaljeni Chomutov? Dejstvo je, da Pardubicam letos ne gre prav najbolje, s selitvijo pa ste si praktično zagotovili igranje v končnici lige.

Robert Kristan: Vse skupaj se je zgodilo zelo hitro. S strani Piratov je prišla želja po zamenjavi njihovega prvega golmana. Vedeli so, da v Pardubicah ne branim prav veliko, ter so v meni videli priložnost, da dosežejo cilj, ko so si ga zastavili – uvrstitev v končnico. Nisem veliko razmišljal, vzel sem si par ur za premislek in se odločil. Konec koncev sem vedel, da odhajam na bolje – tako glede razvrstitve v prvenstvu, kot tudi glede urejenosti razmer v klubu. Za zdaj sem zelo zadovoljen.

Situacija v Pardubicah je milo rečeno nezavidljiva. Sezona je nedvomno slaba. Tudi pri razmerah v samem klubu je v zadnjih dveh letih prisoten negativen trend; organizacija dela, menjave trenerjev, motivacija v ekipi. Po novembrski poškodbi sem obsedel na klopi, čeprav rezultati verjetno ne bi bil bistveno drugačni, ne glede na to kdo od naju (drugi golman Brandon Maxwell, op.) bi branil. Ekipa je psihično precej na tleh in je potrebna celovitega “re-builda”. Sam preprosto nisem dobil toliko priložnosti, saj sem bil postavljen v vlogo drugega golmana. To zame ni bilo lahko, ker sem navajen igrati. Treniral sem, vzdrževal kondicijo in ohranjal stik z ledom. Sedaj me čaka novo poglavje in upam, da bom pokazal svoje kvalitete ter po svojih najboljših močeh pomagal novemu klubu.

Aktualni dogovor s Pirati je časovno omejen do konca letošnje sezone. Kaj pa za naprej?

Robert Kristan: Trenutna pogodba je podpisana do konca letošnje sezone. Seveda so možne tudi opcije, da bi se podaljšala, vendar je vse stvar dogovora. Največ je odvisno od mene samega; kako se bom izkazal. V kolikor bomo zadovoljni drug z drugim, so tudi takšni dogovori mogoči.

Takšno podaljšanje sezone je gotovo dobro tudi v luči vzdrževanja forme pred svetovnim prvenstvom v poljskih Katovicah. Ali je tudi to vplivalo na vašo odločitev za selitev?

Robert Kristan: Zagotovo. Za mene je najboljša odločitev, da branim; da imam tekme “v nogah”. Treningi so eno, tekme pa povsem druga zgodba. Morda bom sedaj potreboval tekmo ali dve, da padem v normalen ritem in dobim občutek za samo tekmo. Verjamem, da mi bo nova ekipa pri tem pomagala. Upam, da bom branil že na tekmi v petek (proti Sparti iz Prage, op.). Vsekakor pa je to plus za mojo kariero in posledično tudi za reprezentanco. Težko je igrati na svetovnem prvenstvu, če med letom ne braniš. Takrat je pomembna vsaka tekma, saj je dovolj, da le enkrat ne gre po načrtih, pa ne napreduješ naprej. Upam, da se bo vse odvilo po načrtih, ki sem si jih zastavil. Sam bom trdo delal za to.

Čez tri tedne se boste risi ponovno zbrali na Bledu pred EIHC turnirjem v Innsbrucku. Bo nov klub imel razumevanje za vaše reprezentančne obveznosti v kolikor prejmete vabilo selektorja? Ste se dogovorili tudi kaj o tem?

Robert Kristan: Definitivno. Menim, da tu ne bo nikakršnega problema. Tudi v sami pogodbi imam zapisano, da v kolikor reprezentanca zahteva prihod, me klub ne more posebej zadrževati. Na koncu je sicer odločitev še vedno moja, ampak sam sem se vedno odzval reprezentanci in se nameravam tudi v prihodnje.

Dejansko komaj čakam, da se pridružim fantom, da malo zamenjamo okolje in tudi sam hokej. Veselim se, da se bomo lahko spet malo družili in še zadnjič pred svetovnim prvenstvom odigrali po najboljših močeh – tako kot znamo.

Kako je s poškodbo, s katero ste se ubadali konec lanskega novembra? Ali je v celoti sanirana?

Robert Kristan: Poškodba je popolnoma sanirana. Opravil sem veliko preiskav in na koncu našel pravega strokovnjaka, ki mi je rešil priščipnjeni živec, da ne čutim več mravljincev v roki. Sedaj se počutim dobro in upam, da do konca sezone tudi tako ostane.