11. februar 2023, Brdo pri Kranju – Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj je drevi podelil najvišja priznanja za dosežke in delo v slovenskem športu za leto 2022. Poleg štirih Bloudkovih nagrad je odbor podelil tudi deset Bloudkovih plaket.

Na predlog Hokejske zveze Slovenije je plaketo za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa prejel Branko Terglav.

Branko Terglav, pravnik v pokoju, je bil in je še aktiven kot tekmovalec, trener, organizator in funkcionar na področju hokeja vse od leta 1986. Med  drugim je ustanovitelj in trener hokejske šole HK Triglav Kranj, ustanovitelj in dolgoletni organizator Mednarodne poletne hokej šole Bled ter Mednarodne poletne hokej lige Bled, ki je bila doslej izvedena že v osemnajstih sezonah. Na Fakulteti za šport v Pragi je leta 1998 dokončal trenersko šolo in pridobil naziv trenerja v hokeju na ledu. V svoji karieri je opravljal funkcije člana predsedstva HZS, vodje organizacijskega odbora Svetovnega prvenstva skupine C, direktorja mladinskih reprezentanc Slovenije U18 in U20 ter predsednika Nadzornega odbora HZS.

Trenutno opravlja funkcijo predsednika Nadzornega odbora HZS (četrti mandat), predsednika HDK Bled, ter je organizator Mednarodne poletne hokej lige Bled. 

Na 58. podelitvi, ki je bila na Brdu pri Kranju sta navzoče z nagovori pozdravila predsednica republike Nataša Pirc Musar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Poročilo je podal predsednika odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj, vrhunski alpinist Viktor Grošelj. Za lansko leto je odbor prejel 83 predlogov in obravnaval 79 nominirancev.

Višina Bloudkove nagrade za leto 2022 znaša 11.451 evrov, višina Bloudkove plakete pa 3.817 evrov.

Foto: Bor Slana/STA (za UPRS)