31. marec 2016, Bled – Pred začetkom svetovnega prvenstva za ženske Divizije II Skupine A, ki se jutri začenja na Bledu, je glavni trener slovenskih risinj Franc “Aci” Ferjanič odgovarjal na vprašanja britanskega hokejskega spletnega bloga 482days.com  o pričakovanjih naše reprezentance pred začetkom tekmovanja. Prevod intervjuja objavljamo v nadaljevanju.

482days: Svetovno prvenstvo je vedno vrhunec hokejskega leta v mednarodni konkurenci. Se ga posebej veselite?

Ferjanič: Seveda je svetovno prvenstvo  vrhunec vsake sezone, saj lahko pokažemo rezultate dela skozi celo sezono.  Se ga letos veselimo? Kaj pa vem… Po eni strani zelo, saj po nekaj letih spet igramo doma, po drugi strani pa ga pričakujemo nekoliko s strahom, sej je prišlo kar do nekaj sprememb v moštvu.

482days: Lani ste napredovali v višjo skupino. Ali je letošnji cilj zgolj obstanek v njej ali pa imate v mislih kaj več?

Ferjanič: Samo obstanek v skupini bi bil prenizko zastavljen cilj, ki bi nas lahko zavedel. Tako ne bi odigrali vseh tekem z vso močjo in bi se nekako zanašali le na eno dobro odigrano tekmo. V takem primeru gre običajno veliko stvari narobe. Zato smo si kot cilj zastavili uvrstitev v sredino lestvice.

482days: Kako pomembna je prednost domačega ledu in podpora domačih navijačev?

Ferjanič: Upam, da bo domače igrišče in predvsem podpora gledalcev, res naša prednost.

 482days: V nedeljo vas čaka derbi z južnimi sosedi Hrvaško. Kako pomembna tekma je to za slovensko ekipo?

Ferjanič: Sosedski derbiji so vedno posebna draž. Vedno se najdejo neporavnani računi z ene ali druge strani. Upam, da bomo letos mi uspešnejši. Seveda pa bo ta tekma za obe ekipi zelo pomembna za končni uspeh.

482days: Po osmih letih se ponovno srečate z reprezentanco Velike Britanije? Kaj pričakujete od  britanske ekipe na tokratnem prvenstvu?

Ferjanič: Če povem po pravici, britanske ekipe ne poznam; tudi v naši ekipi ni dosti igralk, ki bi igrale tekmo proti njim. Osem let je dolga doba in v tem času so se v ženskem hokeju zgodile precejšnje spremembe. Prav gotovo je v Veliki Britaniji veliko več igralk in ekip kot pri nas, boljše tekmovanje, tudi tuje igralke in trenerji. Pri nas je ženski hokej v tem času obstal na isti ravni, predvsem po številu igralk in organizaciji. Pričakujem trdo in borbeno tekmo, Velika Britanija je nedvomno favorit, mi pa bomo skušali presenetiti.

482days: Kapetanka Pia Pren je debitirala s komaj 12-imi leti, kar sedaj ni več možno.  Si želite, da bi še vedno imeli možnost pripeljati nekatere mlajše igralke v reprezentanco?

Ferjanič: Ne. Kvaliteta igre na nivoju reprezentanc je sedaj neprimerno višja, kot je bila takrat. Morda bi katera od mlajših deklet  po tehničnem znanju še lahko parirala starejšim, a fizično ta dekleta prav gotovo še niso dorasle reprezentančnemu hokeju, da o miselnih sposobnostih – taktičnem mišljenju, niti ne govorim.

482days: Kako močan je ženski hokej v Sloveniji trenutno in kako to vpliva na vašo vlogo glavnega trenerja reprezentance?

Ferjanič: Ženski hokej v Sloveniji ni prav popularen, morda bo tole svetovno prvenstvo kaj pripomoglo k temu. Malo deklet se odloča za ta šport, pa tudi v klubih ne storijo kaj dosti v smeri pridobivanja deklet. V treh slovenskih klubih je trenutno aktivnih okrog 70 deklet. Organizacija sloni večinoma na zanesenjakih, predvsem bivših igralkah in starših.

Kot trener reprezentance skušam povezovati delujoče klube in vplivati tudi na ostale, da v vadbo najmlajših vključijo tudi dekleta. Apeliram na klube, naj omogočijo ženskim ekipam dostojne pogoje za delo. V štirih letih, odkar sem trener reprezentance, smo s sodelavci ustvarili neke nove odnose v reprezentanci in uvedli nove metode dela, primerne tistemu, kar pač imamo, tako glede pogojev, kot igralskemu kadru. Težko pa je delati velike korake.

482days: Ali izkušnje dveh igralk, ki igrata v tujini (Manfreda, Pren) pomagajo ostalim igralkam v ekipi.

Ferjanič:Prav gotovo izkušnje igralk,ki igrata v tujini, pomagajo ostalim igralkam, pa tudi meni kot trenerju. Vsaka informacija je dobrodošla.