Slovenska ženska hokejska reprezentanca, je uspešno zaključila priprave na Bledu, in bo jutri zgodaj zjutraj odpotovala proti Reykaviku. Na svetovnem prvenstvu druge divizije, skupina B, se bodo risinje pomerile z gostiteljicami prvenstva Islandijo, Belgijo, Španijo, Turčijo in Hrvaško.

Že prvi dan prvenstva, v ponedeljek 24. marca, ob 17.30 uri po slovenskem času, se bodo dekleta pomerila z morda glavnimi konkurentkami, za tako želeno prvo mesto in vrnitev v skupino A, Hrvaticami. »Za nami so uspešne priprave, na katerih smo korektno opravile šest treningov. Vsekakor imamo realne možnosti, da posežemo po prvem mestu. Zavedamo se, da ne smemo podcenjevati nobene izmed ekip. Španija in Islandija sta za nas popolni neznanki, z Belgijo smo nazadnje igrale na svetovnem prvenstvu v Miškolcu, tudi s Turčijo smo že imele nekaj stikov, najbolje pa poznamo Hrvaško,« se je tokratnih nasprotnic dotaknila Nadja Vakaričič. Tako naša izbrana vrsta kakor tudi belgijska ima v tokratni zasedbi le pet igralk, ki so nastopile že na Madžarskem. Še najbolj bi lahko bile uigrane prav naše južne sosede, ki večino sezone igrajo skupaj v ligi DEBL za ekipo Griča, na kar opozarja tudi Vakaričičeva. »Res je, večji del reprezentance igra za Grič, kar je velik plus za njih. Imajo nekaj igralk, ki so gonilna sila ekipe, igrajo dobro obrambo, nekoliko šibkejše so na vratarskem položaju. Morda je prav to naša priložnost za uspeh proti njim. Če bomo na ledu stoodstotne od prve do zadnje minute, se za pozitiven rezultat ne gre bati,« pojasnjuje dvaindvajsetletna slovenska branilka.

IMGL0691

Nadja Vakaričič (Foto: Gregor Krajnčič)

Letošnja reprezentanca je v primerjavi z lansko, doživela nekaj sprememb, zamenjalo se je šest igralk. Ena izmed novink, ki bo prvič nastopila na svetovnem prvenstvu Sara Confidenti, je pred slabim mesecem dni dopolnila šele šestnajst let. Gre za perspektivno igralko, s katero je ekipa veliko pridobila. Kljub temu, da je prav na zadnji tekmi državnega prvenstva staknila poškodbo stegenske mišice, na Islandijo potuje optimistična. »Zaradi poškodbe sem izpustila dva treninga, opravila sem nekaj fizioterapij in moram reči, da je mišica v dobrem stanju. Nekaj bolečin je še, vendar upam, da bodo do prve tekme na prvenstvu izginile. Že od majhnih nog, sem si želela zaigrati na svetovnem prvenstvu, zdaj se mi bo ta želja le uresničila. Punce dobro poznam, saj sem s to ekipo že trenirala, a zaradi starostne omejitve nisem imela pravice nastopa. Upam, da bom ekipi s svojo igro doprinesla čim več. Naš cilj je jasen – gremo po zlato,« je strnila misli o poškodbi in prvem nastopu na svetovnem prvenstvu mlajša izmed sester Confidenti, starejša Ines je vratarka.

IMGL0688

 

Pia Pren (Foto: Gregor Krajnčič)

Potem, ko je Metka Manfreda zaključila z igranjem v reprezentanci, je novopečena kapetanka postala Pia Pren. Za dvaindvajsetletno Ljubljančanko, bo to sedmo svetovno prvenstvo, na dosedanjih šestih, je odigrala 29 tekem, dosegla 37 zadetkov in 29 asistenc. Mimogrede, rekorderka slovenske reprezentance je Jasmina Rošar, ki je nastopila na šestih svetovnih prvenstvih, na katerih je odigrala 30 tekem, dosegla pa 54 zadetkov in 41 asistenc. »Z dolgoletnim nastopanjem v reprezentanci sem si od soigralk pridobila spoštovanje in moram reči, da vlogo kapetanke sprejemam povsem sproščeno. Kakšnih večjih težav s tem tako nimam. S pripravami smo lahko zadovoljne, dobro smo trenirale, odigrale tudi tekmo proti mlajši selekciji Bleda in lahko rečem, da nekako vemo kje smo. Želja in cilj je, da z kolektivno igro in dobrim vzdušjem znotraj ekipe, vrnemo Slovenijo nazaj v skupino A. Vemo, kako se je končalo lansko prvenstvo na Novi Zelandiji. Nikogar ne gre podcenjevati in vsako tekmo je potrebno odigrati stoodstotno, kajti le tako lahko pridemo do uresničitve našega cilja,« se je nove vloge v ekipi in želj pred začetkom prvenstva dotaknila Prenova.