Slovenska hokejska reprezentanca bo med 15. in 21. majem nastopila na prijateljskem mednarodnem turnirju v Ljubljani – Beat Covid-19 Tournament ali »Premagajmo covid«. Prijateljski turnir bo nadomestil svetovno prvenstvo Divizije 1A. Selektor Matjaž Kopitar je slovenske reprezentante zbral na Bledu, ekipa je precej pomlajena. 

“Turnir omogoča, da dobijo priložnost mlajši igralci in je hkrati tudi priložnost za testiranje igralcev. V obrambnih vrstah smo kar popolnjeni, ravno tako bomo kompletni v vratih. Malenkost smo okrnjeni v napadu, kjer želim preizkusiti nekaj igralcev, kako se obnašajo v določenih vlogah, in igralce, ki igrajo v Alpski hokejski ligi, kako se lahko prilagodijo. Zdaj bomo začeli s taktičnimi zamislimi. Časa imamo dovolj in želimo si postaviti osnovo, kako želimo igramo,” je povedal Matjaž Kopitar. “To je pripravljalni turnir in priložnost bo dobilo kar nekaj debitantov. Fantje trenirajo dobro, znajo igrati hokej in priprave ter turnir nam bodo koristile za avgustovske olimpijske kvlifikcije.”

Na Bledu so pod selektorjevim vodstvom danes uradne začeli priprave vratarji Gašper Krošelj, Luka Gračnar in Matija Pintarič, med igralci pa Gregor Koblar, Klemen Pretnar, Kristjan Čepon, Anže Kuralt, Luka Kalan, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Matic Podlipnik, Aljaž Predan, Jurij Repe, Rok Kapel, Tine Klofutar in Žiga Pavlin.

Po končanem državnem prvenstvu se bodo ekipi pridružili še igralci Olimpije in Jesenic. Priprave bodo ta teden potekale na Bledu, prihodnji teden pa se reprezentanca seli v Ljubljano, kjer se bodo hokejisti na turnir pripravljali v Hali Tivoli. 

“Lepo je bilo spet videti fante, trenirati z reprezentanco. Komaj sem čakal, da pridem. Volje za hokej mi ni zmanjkalo, z veseljem sem tu in bom dal vse od sebe in se znova dokazoval,” je ob začetku zbora povedal vratar Gašper Krošelj, ki brani v češki ligi. 

Klemen Pretnar, ki igra na Poljskem, pa je ob tem dodal: ”Lepo se je zbrati in se boriti za Slovenijo, obleči ta dres. Letos je bila učna ura za vse skupaj. Kot nekakšen zabaviščni park, vzponi in padci, pojavil se je tudi covid … To je del našega življenja, ki se bo spremenilo, treba ga je sprejeti in iti naprej, je pa bila zelo turbulentna sezona”. 

Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS, je izrazil zadovoljstvo, da se je reprezentanca ponovno zbrala, nazadnje so slovenski hokejisti odigrali reprezentančne tekme februarja lani. ”Nekaj časa je preteklo od zadnjega zbora, trudili smo se, da bi se dobili, a so predvideni turnirji odpadali. Upam, da ga bomo končno izvedli, vse skupaj pa je priprava za kvalifikacije za OI.” Morebiten obisk gledalcev v dvorani je odvisen od epidemioloških razmer in določil NIJZ.