V Podmežakli je bila v ponedeljek odigrana prva tekma finala državnega prvenstva v hokeju na ledu. Hokejisti Telemacha Olimpije so se proti Team Jesenice veselili zmage s 5:1.

Tribune dvorane Podmežakla so bile na prvi tekmi finala kar lepo polne, seveda so prevladovali domači navijači, ki so glasno spodbujali svoje ljubljence. V tretji minuti je sicer sledil hladen šok za domače hokejiste, saj so prejeli zadetek. Jeseniški branilec je izgubil palico, tako da ni mogel zbiti ploščka iz tretjine, je pa zato bil na pravem mestu Ken Ograjenšek, ki je z natančnim strelom premagal Jureta Pavliča. Dve minuti zatem je pri Železarjih prodrl v nasprotnikovo tretjino Jure Dolinšek, sprožil strel, vendar ni bil dovolj natančen. Jesenice so bile nato nevarne ob poizkusu Petra Bizalja ob igralcu več, nato pa sta se moštvi menjali pri priložnostih. V 14. minuti pa je Anže Ropret krenil v prodor, preigral nasprotnikovega igralca in zatresel mrežo Jesenic. Ob koncu prvega dela igre je Žiga Grahut najprej zatresel prečko, v nadaljevanju akcije pa je Ograjenšek povišal prednost na 3:0.

Po vsega 29 sekundah druge tretjine nevaren napad Jesenic, Aleš Remar je zadel prečko. V 24. minuti močan pritisk Zmajev, vratar Jure Pavlič je odlično opravil svoje delo. Sledilo je kar nekaj težkih minut za domače hokejiste, ki pa so v 30. minuti imeli drugič na tekmi igralca več na ledu, tokrat so ga tudi izkoristili. David Sefič je preigral igralca Olimpije in po tleh ukanil še Aleša Silo. Dobri dve minuti zatem je imel samostojen prodor Sašo Rajsar, ki pa ni bil dovolj natančen. Nato so nevarno zapretili znova gostje, Jeseničane pa je rešila vratnica. Do konca tretjine sta obe ekipi prišli še do nekaj nevarnih strelov, rezultat pa se ni več spremenil.

Tudi tretjo tretjino so domači začeli odločno, še enkrat več pa jim je veselje preprečila vratnica. Sledile so minute Olimpije, vendar so domači vzržali nalet in nato povsem vzpostavili ravnotežje na ledeni ploskvi. Sledila je igra med obema tretjinama, v 50. minuti pa se je nekoliko bolj zaiskrilo, ko je Pascal Morency napadel domačega vratarja, oba akterja sta si skočila v lase, vendar so ju hitro dali narazen. Zmaji so bili nato blizu novemu zadetku, saj se je zatresla jeseniška vratnica. V 54. minuti pa je prišlo do povišanja vodstva, po lepi akciji se je med strelce še s tretjim golom na tekmi vpisal Ograjenšek. Isti igralec pa še ni imel dovolj in tri minute pred koncem povišal na 5:1, kar je bil tudi končni rezultat tekme.

Izjavi po tekmi:

Miha Brus, Team Jesenice: ”Pričakovali in upali smo, da bomo iztržili bolj ugoden rezultat. Vendar pa se je na koncu videlo, da je Olimpija celotno sezono nastopala v kakovostnejšem tekmovanju. Preden smo se mi privadili na njih, so imeli hokejisti Olimpije že tri gole prednosti. Ob takem zaostanku pa je bilo težko igrati.”

Ken Ograjenšek, Telemach Olimpija: ”Zavedali smo se, da je kakovost na naši strani. Med tekmo je šlo vse po načrtih, saj je bilo še kako pomembno, da smo hitro prišli do vodstva treh zadetkov. Zavedali smo se namreč, da dalj časa, kot bi imele Jesenice manjši zaostanek, bolj bi bile nevarne. Motivacija je bila na visoki ravni, saj gre še vedno za finale državnega prvenstva. Hkrati so bile na drugi strani Jesenice, kar še vedno predstavlja derbi.”

Team Jesenice : HDD Telemach Olimpija 1:5 (0:3, 1:0, 0:2)

Dvorana Podmežakla, gledalcev 2.000, sodniki Aleš Fajdiga, Borut Lešnjak (glavna sodnika), Aleš Lešnjak in Grega Rojko (linijska sodnika).

Strelci: 0:1 Ograjenšek (Koblar, Pešut, 3.), 0:2 Ropret (Cvetek, 14.), 0:3 Ograjenšek (Pešut, Grahut, 20.), 1:3 Sefič (Manfreda, 30.), 1:4 Ograjenšek (Mušič, Verlič, 54.), 1:5 Ograjenšek (Koblar, Čepon, 57.)

Izključitve: Team Jesenice 6 min.; Telemach Olimpija 14 min.