Po dveh napornih dnevih je našo mlado hokejsko reprezentanco čakal dan sprostitve in počitka. Dobrodošla prekinitev je nudila priložnost za sproščeno preživljanje dneva, izlet in umirjen trening. Vse to so mladi hokejisti tudi storili in za nekaj časa pozabili na vse tisto, kar jih na prvenstvu še čaka.

 

Zaradi popoldanskega treninga časa za daljši izlet ni bilo. Zato je padla odločitev o skupinskem ogledu zanimivega muzeja in sicer mesta pod zemljo Naours. Na zunaj muzej ni videti nič posebnega. Na hribu se bohoti star mlin, pod njim stara, lepo urejena hiša z večjim dvoriščem. V hiši je urejena recepcija in manjša trgovina s spominki, kjer so nam zaupali muzejske vodiče – elektronske naprave, ki v angleškem jeziku pojasnjujejo, kaj se je na določeni točki podzemnega mesta dogajalo. A tu še ni ne duha ne sluha o kakšnem mestu. 

Pot nato vodi preko dvorišča do vrat in ko se ta odprejo, se odpre podzemni svet, ki obsega skoraj en kilometer površine. Nekoč je bil na tem mestu kamnolom, skozi čas pa je služil tudi kot skrivališče tamkajšnjih prebivalcev. Pod zemljo je vse, kar ima vsako normalno mesto. Ulice in trge, kapele, zasebne prostore, delavnice in še marsikaj. V tem mestu se je preprosto dalo živeti dalj časa. Več kot 30 metrov pod hribom so svoje zavetišče našli prebivalci tega kraja skozi daljše obdobje zgodovine, vse od različnih vpadov na francosko ozemlje, pa tudi skozi čas prve in druge svetovne vojne. Labirint hodnikov je bil zanimivo varovan in vstop sovražniku ni obetal nič dobrega. Vsekakor zanimivost vredna ogleda, posamezne rešitve pa skoraj neverjetne.

Neverjetno mesto pod zemljo

Po ogledu so reprezentante čakale obveznosti v dvorani. Še pred tem je bil čas za kratek ogled mesta, ki že uživa v decembrskem času. Amiens je glavno mesto francoske pokrajine Pikardije. Leži ob reki Somi in je od Pariza oddaljeno približno 120 kilometrov. Za slovenske razmere je Amiens kar veliko mesto. Šteje preko 130.000 prebivalcev, razprostira pa se na okoli 50 kvadratnih kilometrih. Seveda za ogled vseh znamenitosti ni bilo časa, saj je v dvorani že čakal uradni fotograf organizatorja, ki je fotografiral slovensko reprezentanco. Naši mladi risi so nato opravili še enourni trening in se nato odpravili na počitek. Jutri je nov, naporen dan s pomembno tekmo proti Franciji. Zmaga na tem srečanju je pač nuja.

Fotogalerija!