Na svetovnem prvenstvu elitne divizije nastopa 16 reprezentanc, ki so v prvem delu tekmovanja razdeljene v dve skupini. V prvem delu reprezentance v posamezni skupini igrajo med seboj tekme vsaka proti vsaki. Najboljše štiri ekipe iz vsake skupine napredujejo v četrtfinale.

V četrtfinalu se bosta prvouvrščeni ekipi pomerili s četrtouvrščenimi iz druge skupine, drugo in tretje uvrščeni pa se bosta pomerili med seboj (1A – 4B, 2A – 3B, 1B – 4A, 2B – 3A). Zmagovalci dvobojev napredujejo v polfinale (tam bo naslednji sistem: zmagovalec 1A/4B – zmagovalec 2B/3A in zmagovalec 1B/4A – zmagovalec 2A/3B). Zmagovalni reprezentanci polfinala se bosta pomerili v tekmi za prvo, poraženi pa v tekmi za tretje mesto.

Naslabše uvrščeni reprezentanci po predtekmovanju izpadeta v divizijo I skupino A svetovnega hokeja.

Razdelitev točk po posamezni tekmi:

 • 3 točke: prejme ekipa, ki zmaga v rednem delu tekme
 • 1 točka: dobita jo obe ekipi, če je v rednem delu rezultat izenačen
 • dodatna točka: ekipa, ki zmaga v podaljšku ali izvajanju kazenskih strelov, dobi dodatno točko
 • 0 točk: prejme ekipa, ki izgubi v rednem delu tekme

Podaljšek:
V kolikor se tekma ne konča v rednem delu, sledi triminutni premor in petminutni podaljšek. Ekipi ostaneta na isti strani igrišča, kot sta igrali v tretji tretjini. Ekipa, ki doseže zadetek v podaljšku, zmaga. V kolikor v podaljšku ni gola, pride do izvajanja kazenskih strelov. V podaljšku ekipi igrata s štirimi igralci v polju in enim vratarjem.

Podaljšek v tekmah na izločanje:

 • na tekmah na izločanje in za končna odličja se igra, v primeru neodločenega rezultata po rednem delu, desetminutni podaljšek, v katerem odloča zlati gol. Pred podaljškom je triminutni premor.
 • na tekmi za zlato medaljo se igra, v primeru neodločenega rezultata po rednem delu, dvajsetminutni podaljšek, v katerem odloča zlati gol. Pred podaljškom je petnajstminutni premor.
 • v kolikor tudi v podaljšku ni odločilnega zadetka, se izvajajo kazenski streli

Kazenski streli:
V kolikor pride do izvajanja kazenskih strelov, veljajo naslednja pravila:

 • V prvi seriji na vsaki strani izvajajo kazenske strele trije različni igralci iz vsake reprezentance. Ekipa, ki doseže več golov, zmaga.
 • V kolikor po prvi seriji ostane rezultat izenačen, pride do izmeničnega izvajanja kazenskih strelov, dokler zmagovalec ni znan.
 •  Po prvi seriji lahko kazenske strele izvaja isti igralec, lahko pa se hokejisti menjajo.
 • Pri končnem rezultatu se šteje le odločilni zadetek.
 • Met kovanca odloči, kdo bo prvi izvajal kazenski strel.
 • Igralec, ki mu po koncu podaljška še ni potekla kazen, ne sme izvajati kazenskega strela.

Formula končne uvrstitve ob enakemu številu točk
V kolikor imajo tri ali več ekip ob koncu tekmovanja enako število točk, se pri končni uvrstitvi upoštevajo naslednji kriteriji:

Kriterij 1:
Upoštevajo se medsebojne tekme. Upošteva se vrstni red osvojenih točk na medsebojnih tekmah.

Kriterij 2:
V kolikor so ekipe po prvem kriteriju še naprej izenačene, se upošteva medsebojna razlika v zadetkih na medsebojnih tekmah.

Kriterij 3:
V kolikor po dveh kriterijih ekipe še naprej ostajajo izenačene, potem se gleda, katera ekipa je na medsebojnih tekmah dosegla največje število zadetkov.

Kriterij 4:
V kolikor so ekipe izenačene tudi po prvih treh kriterijih, se upoštevajo rezultati s tekmecem, ki je uvrščena na višje mesto od omenjenih ekip. Po vrstnem redu se upoštevajo točke, gol razlika in največje število doseženih golov.

Kriterij 5:
V kolikor so ekipe še naprej izenačene, potem se upoštevajo rezultati z drugo najboljše uvrščeno ekipo, ki je najbližje omenjenim reprezentancam.

Kriterij 6:
V kolikor bodo ekipe izenačene tudi po prvih petih kriterijih, potem se upošteva mesto na lestvici Mednarodne hokejske zveze (IIHF).

Končna uvrstitev:
Tekme za zlato in bronasto odličje določajo vrsti red prvih štirih reprezentanc. Končne uvrstitve preostalih reprezentanc se določijo glede na uspešnost v predtekmovanju.

Končne uvrstitve petega do šestnajstega mesta se določijo po naslednjih kriterijih:
1. Višja uvrstitev v predtekmovanju
2. Večje število zbranih točk v predtekmovanju
3. Boljša razlika v doseženih in prejetih zadetkih
4. Večje število doseženih zadetkov
5. Boljša uvrstitev na lestvici IIHF