11. december 2023, Maribor –  Minuli konec tedna se je v štajerski prestolnici odvil dogodek programa “Srečanje na ledu”, ki poteka pod okriljem projekta RFS – Interni razpis Študentski projekti za trajnostni razvoj (2023) Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

Osrednji del dogodka je bila tekma Ženske mednarodne hokejske lige (WIHL) med ekipama HDK Maribor in HK Siscia, kateri so se med gledalci pridružili študenti Fakultete za šport ter Fakultete za socialno delo Univerze v Ljubljani, skupaj z dijaki OŠPP Gustava Šiliha iz Maribora pod okriljem Specialne olimpijade Slovenije in člani Zavoda V srcu, ki skrbi za vključevanje otrok in odraslih raznolikih zmožnosti v domače in širše okolje (inkluzija). Ogledu tekme je sledilo druženje s hokejistkami in spoznavanje hokeja ter »sledge« hokeja.

Socialno vključevanje ali inkluzija v športu je dokaj nov pristop na področju športa, pri katerem gre predvsem za omogočanje športnega udejstvovanja ljudem raznolikih zmožnosti. Poudarek je na načelih enakih možnosti izbire športnih programov ter na socializaciji in normalizaciji športnih okolij. Hokej je dinamična in specifična športna panoga, ki je študentom Fakultete za šport manj dosegljiva in zato tudi manj znana, saj nimajo možnosti spoznati te športne panoge v času rednega študija. Kljub izzivom, ki jih skriva sam hokej, pa obstaja še zanimiva para športna disciplina imenovana »sledge« (slo. sani) hokej. Izvajajo jo hokejisti, ki iz različnih razlogov ne morejo uporabljati nog.

Namen projekta socialnega vključevanja v hokeju je hokejistkam in študentom Fakultete za šport ter Fakultete za socialno delo omogočiti spoznavanje hokeja in »sledge« hokeja s perspektive socialnega vključevanja. Prav tako se želi športnikom, ki predstavljajo ranljivo populacijo, omogočiti izkušnjo hokeja in »sledge« hokeja. Obenem želi projekt povezati nevladne organizacije različnih pravnih statusov, ki pa vse delujejo v prostočasnih športnih programih (športna organizacija, invalidska organizacija in socialno-varstvena organizacija) in spodbuditi interdisciplinarno delo študentov Univerze v Ljubljani.