Za Luko Gračnarjem, je odlična sezona v dresu Salzburga, ki mu je med drugim prinesla uvrstitev kar na tretje mesto med evropskimi vratarji, ki bodo sodelovali na letošnjem naboru za ligo NHL. Pred njim sta uvrščena le Finec Juuse Saros in Šved Ebbe Sionas. »Potem, ko me lansko leto ni bilo nikjer na teh lestvicah za nabor sem si rekel, da kot kaže iz tega ne bo nič in da bom priložnost iskal nekje drugje. Kljub vsemu nisem obupal nad mislijo o ligi NHL, saj v zadnjem času veliko igralcev podpiše pogodbo kot prosti igralec. Prepričan sem, da če si dober te ne spregledajo kar tako. Potem se je nekje sredi leta pojavila t.i. Midterm lestvica na katero sem bil uvrščen na peto mesto, kar je bilo res presenečenje. Na končni lestvici sem pristal celo na tretjem mestu, kaj natančno to pomeni ali je to nek realen pokazatelj, to niti ne vem, a vse bo jasno kaj kmalu,« je uvodoma o naboru za ligo NHL dejal Gračnar.

 

Kdo ga bo izbral na naboru, bo jasno 30. junija. Povprašali smo ga o tem kdo bi želel, da ga izbere in ali bo tudi sam potoval v New Jersey? »To je res težko vprašanje, a če bi že izbiral bi najverjetneje, prav zaradi Anžeta Kopitarja, izbral Los Angeles Kings. Po drugi strani pa je že to, da te nekdo izbere velik dosežek, zato kdorkoli me bo izbral bom zadovoljen. V New Jersey mislim da ne bom potoval. Vemo, da tja navadno potujejo tisti, ki so izbrani kasneje v prvem krogu, tja pa mislim da ne sodim (smeh),« je o svojih željah glede ekipe kratek Gračnar.

alt

O kvalitetah Gračnarja, ki bo konec oktobra dopolnil 20 let, ne gre dvomiti. V letošnji sezoni se je pri Salzburgu dokončno uveljavil in ob koncu sezone povsem zasenčil izkušenega kanadskega čuvaja mreže Alexa Aulda, ki je dolga leta nastopal v ligi NHL. »Sezona je bila dobra, ob koncu sem nekako jaz prevzel mesto prvega vratarja, kar morda tudi nekaj pomeni za skavte, ki so me spremljali. Alex je bil vrsto let dokaj soliden v ligi NHL, kar je še en dokaz več, da sem res odlično delal skozi celotno sezono. Morda bi lahko v sami končnici pokazal še nekaj več, ampak v celoti gledano moram biti zadovoljen. Vem, da imam še veliko rezerve in možnosti za napredovanje bo še veliko. Sam sem tak, da vedno najdem kakšno napako, ki jo je potrebno popraviti in nikoli nisem čisto zadovoljen s svojim delom,« zna Luka biti tudi nekoliko samokritičen.

alt 

Skupaj z ostalimi reprezentanti Luka odšteva dneve do odhoda na Švedsko, kjer bodo risi v soboto začeli nastope na svetovnem prvenstvu elitne skupine. Robert Kristan in Andrej Hočevar, sta morda zaradi izkušenj nekoliko v prednosti, a boj za mesto med vratnicama, je po besedah Gračnarja povsem odprt. »Roberta sem spremljal na Jesenicah, ko sem odraščal in se od njega res veliko naučil. Kdo bo branil na svetovnem prvenstvu je odvisno samo od nas. Do prve tekme je še slab teden, sam se bom še naprej trudil na treningih, dal bom vse od sebe in videli bomo kam me bo selektor na koncu uvrstil.«

Foto: Gregor Krajnčič,  Drago Cvetanovič