EIHC – Lyon, po tekmi Slovenija – Latvija

Lyon – Privajanje na novo okolje, saj so Risi zadnjo tekmo turnirja odigrali v dvorani Charlemagne, bliže središča mesta, kjer domuje domači vodilni drugoligaš Lyon, ni bilo najboljše. Kljub temu, da so Slovenci v njej vadili že prvi an po prihodu, Latvijcem pa je bilo okolje povsem novo. Selektor Matjaž Kopitar se je odločil, da tokrat ne bo ničesar spreminjal, saj je bil s petkovo predstavo in postavitvami v posameznih peterkah več kot zadovoljen. Dogovor je bil le, da bo sredi tekme v slovenskih vratih Matija Pintariča zamenjal Gašper Krošelj, mladi Jure Pavlič pa tako v Lyonu ni dobil priložnosti. A pa je bil tudi zanj vsak trening z risi več kot dobrodošel.

 

V tej tekmi in na tem turnirju se je v celoti potrdilo, da je tudi ta, precej pomlajena reprezentanca dobro odigrala ob igralcu več. Štiri od petih zadetkov so namreč dosegli ob številčni prednosti na igrišču, prav škoda pa je, da so bili nepazljivi in omogočili zadetek za vodstvo Latvijcev po prvi tretjini (2:1), ki so ga prejeli le sedem sekund po težko priborjenem prvem izenačenju na tekmi. Sloveniji je uspel tudi zaključek z dvema več v polju, ko je z briljantno podajo Anžeta Kopitarja, ki so ga po turnirju tukajšnji novinarji komajda spustili pod tuš, izkoristil Žiga Jeglič in se tudi na tem turnirju vpisal na seznam strelcev.

 

»Dejansko smo na tem turnirju ves čas stopnjevali svoje predstave. V zaključni tekmi nam sicer na začetku ni šlo kot bi si sami želeli. Znova je bilo preveč spoštovanja nasprotnika, ki nam je dodobra vsilil svojo igro. Toda, če gledamo tri dni v celoti, smo tokrat v drugi polovici ritem tekme v svojih rokah držali mi. Latvijci so sicer imeli znova nekaj strelov več, ampak mi smo si bolj želeli kočnega uspeha in si priigrali podaljšek. Sam sem odgovore na tisto, kar sem na tem turnirju iskal, v največji meri dobil. Trije, štirje novinci so se zares izkazali. In to navkljub težavam, ki jih doživlja domači hokej. Mislim, da se za naš hokej še nekaj časa nimam bati,« je turnir sklenil selektor Matjaž Kopitar.

 

Med tistimi, ki so opozorili nase (selektor o imenih še ni želel razpravljati, op.a.), je gotovo Matic Podlipnik, ki je bil na tekmi z Latvijo izbran za najboljšega igralca v slovenski vrsti: »Zadnja tekma je bila izjemno zahtevna, saj so Latvijci zelo agresivno igrali tudi na nas, obrambne igralce. Povsem drugače kot denimo Francozi in Danci. Kar lep čas se tega naleta nismo navadili, nismo imeli pravih orožij, a so se v drugem delu tekme stvari le obrnile, in menim, da je za nami še ena lepa predstava. Žal nam na koncu ni prinesla več kot točke. Ob treh porazih je gotovo nekaj grenkega priokusa, sam pa sem kljub vsemu zelo zadovoljen, da sem bil lako tu in upam da bom še kdaj dobil priložnost

 

Tudi tokrat je bil poleg Anže Kopitar, ki je poskrbel za nekaj vragolij. Pripisati mi gre veliko zaslugo pri dveh zadetkih. »Glede na to, da smo imeli zelo mlado reprezentanco, smo se zelo dostojno upirali. Morda res nismo bili povsem na nivoju nasprotnikov, ampak na trenutke nam tudi tega ni manjkalo. Vidi se, da imamo kar lepo število mladih fantov, ki so željni dokazovanja, in že igrajo v tujini. Tisto, kar nam je uspelo, je bilo zelo dobro opravljeno. Na teh turnirjih prav veliko časa za uigravanje ni, tu smo bili skupaj pred začetkom na ledu le dvakrat. Prepričan pa sem, da je kakšno ime končalo v beležnicah strokovnega vodstva. Vedno je od vsakega posameznika odvisno kako se bodo stvari obrnile. Zdaj nas čakajo kvalifikacije, prepričan sem, da bomo za vsakega nevaren nasprotnik. Tudi februarja bomo morali na hitro ujeti kemijo garderobe. Bo pa tam lažje, saj se stalni reprezentanti med seboj že zares dobro ujamemo,« je po turnirju misli strnil naš največji zvedznik.

 

Kljub temu oa je težko predvideti ali bo Anže Kopitar v času slovenskega kulturnega praznika lahko oblekel dres s slovenskim grbom, saj o tem odločajo možje v sakojih, ki imajo v rokah ključe lige NHL. Zagotovo pa bo na ledeni ploskvi v Vojensu eden stebrov obrambe Andrej Tavželj, ki je bil v Lyonu v vlogi kapetana: »Že v pogovoru pred turnirjem sem si želel, da se igra te reprezentance dviga iz dneva v dan. To smo tudi dosegli. Žal ni bilo pike na i, ampak nič zato, saj sem zelo vesel, da so se mladi fantje uspešno priključili in potrdili, da so na pravi poti. Večino med njimi že dobro poznam iz domačih klubov. Vedeli smo, da prav vsi vedo kaj je hokej tudi na višjem nivoju. Menim, da se z vsakim letom izbor naših fantov za reprezentanco močno širi in s tem bo več konkurence za posamezna mesta, kar pa prinaša le napredek. Ponosen sem, da sem bil kapetan teh fantov, ki so potrebovali le nekaj skupnih ur, da smo se zares dobro ujeli in navkljub trem porazom menim, da smo napravili tu dobro delo za prihodnost našega hokeja.«

 

Zadnja pripravljalna preizkušnja je mimo, kar je narejeno je narejeno. Fantje, ki so zdaj še bliže nastopu na Danskem in morda tudi na Švedskem, bodo to izvedeli do časa, vsekakor pa tudi javnost. Morebitno prehitro razmišljanje, da je vse že dobro bi bilo namreč lahko tudi škodljivo. Naslednji nasprotniki bodo Belorusi v Vojensu, ko bo šlo že za bo za olimpijski turnir, ki ga hokejisti slovenskega obdobja našega hokeja še niso okusili.

 

>>STATISTIKE IN TEKME < <

 

Dare Rupar
PR slovenske članske hokejske reprezentance