Kranj – Po zvezdnih trenutkih, ki so jih slovenski hokejisti v prvi polovici februarja doživljali v Vojensu na Danskem, kjer so si izborili nastop na olimpijskem turnirju v Sočiju, je reprezentanca znova skupaj. Po vrnitvi iz Hamletove dežele dobesedno ni bilo časa, da bi domača javnost lahko pozdravila svoje junake, ki so se zaradi klubskih obveznosti takoj razpršili po svetu. Pred novo pomembno akcijo pa se risji hokejski trop znova zbira.

 

Gorenjska prestolnica je pred novim velikim izzivom, nastopu na Svetovnem prvenstvu, ki ga bosta znova družno gostili Švedska in Finska, uvodno središče zbiranja najboljših slovenskih hokejistov. Vsi tisti, ki so (pre)zgodaj končali sezono v Kranju vadijo že od prejšnjega ponedeljka, garderoba pa je vse bolj polna. Selektor Matjaž Kopitar ob tem pravi: “To da smo se znova zbrali nekaj dni pred uradnim delom priprav je zdaj že stalna praksa. Enostavno je potrebno poskrbet, da imajo fantje možnost vadbe, da na pravi del priprav ne pridejo nepripravljeni. To smo torej začeli, z nami je še nekaj mlajših fantov, da je delo bolj tekoče. Zavedam se, da je ta del zelo pomemben dobesedno za vsakogar. To je edina prava pot. Vsi ti mladci so veseli, da so lahko zraven, da bodo lahko odigrali tudi kakšno tekmo v reprezentančnem dresu. Vsekakor bo najmanj z Italijo tako. S tem imajo tudi priložnost da se izkažejo in morda pridejo tudi do mesta v izbrani vrsti, ki bo maja igrala na Švedskem. Kako se bo vse skupaj zapolnilo do naslednje tekme s Kazahstanom zdaj zares težko rečem, saj ne vem kako bodo v klubih odigrali tisti, ki imajo seveda prednost pri izboru, če bodo seveda zdravi. Mi iz strokovnega vodstva imamo s tem tudi vpogled med tiste, ki prihajajo in da vidimo kje se nahajamo.”

Veliko je povpraševanj po tem kakšen bo pogled na izbrano vrsto, ki bo sedmič zastopala slovenske barve na Svetovnem prvenstvu. V Kranju je v teh dneh že nekaj junakov Vojensa. Dobesedno od začetka je pri vadbi izjemno aktiven tudi izjemni vratar Robert Kristan, ki daje ritem mlajšim in ti mu ves čas sledijo po najboljših močeh.

Priložnost mladim

“Težko je že zdajle, več kot mesec dni pred potjo na Švedsko težko natanko reči kdo bo z nami. Vsekakor pa tisti, ki hokej poznajo, ki ga spremljajo dobro vedo kako naj bi zgledala naša reprezentanca v Stockholmu, kjer nas čaka izjemno zahteven turnir. Ob vsem je spremenjen način igranja in na ta način prvenstva še nikdar nismo igrali. V največji meri gre za seznam igralcev iz Vojensa, morda dve tri zamenjave. Kot sem že rekel, vsak ima možnost, da se prebije na ta seznam potnikov. Mi seveda nimamo 200 ali 300 igralcev, ki bi bili kandidati za teh 25 mest. Vsekakor upamo, da ne bo kaj nepredvidenega. Za nas je najbolj pomembno, da bomo našli dobro mero med treningom, tekmami in tudi počitkom. Ko bomo začeli s tekmami to tudi hitreje mine. Pred nami je sedem tekem in sem prepričan, da jih je dovolj. Vmes moramo sanirati še nekaj manjših težav s poškodbami, upam, da večjih ne bo in da se bomo znova na severu Evrope lahko predstavili z vsemi najboljšimi, ki nam bodo v danem trenutku na voljo. Prav zato, če se zgodi kaj nepredvidenega pa je dobro da so mlajši tudi z nami, da poznajo ritem in celotno delovanje okrog reprezentance,” je po eni izmed vadb v Kranju še poudaril Matjaž Kopitar.

O imenih na široko za zdaj niti ni želel govoriti, niti o tem ali bo njegov sin, zvezdnik Los Angeles Kingsov Anže Kopitar v maju še nosil klubski dres ali bo že v dresu z Risom na prsih. V največji meri pa je že zdaj jasno, da maja v Evropi zagotovo še ne bo drugega slovenskega člana NHL lige Jana Muršaka. Reprezentanca bo v Kranju vadila še do sobote, od torka naprej in vse do odhoda na prvenstvo, ki bo za Slovenijo na Švedskem pa bo tokrat bazni tabor Maribor. Tam bodo Risi odigrali tudi šest tekem, po dve z Italijo, Kazahstanom in Avstrijo. Slednja pa bo gostila tudi zaključno pripravljalno tekmo, 26. aprila na Dunaju.

Foto: HZS/Drago Cvetanovič