13. december 2016, Ljubljana – Slovenska moška hokejska reprezentanca je ekipa leta 2016! Tako so odločili člani Društva športnih novinarjev Slovenije, ki je na drevišnji slovesnosti v Cankarjevem domu podelili nagrade najboljšim slovenskim športnikom v iztekajočem se letu. Risi so omenjeni naslov osvojili že petič v samostojni Sloveniji, ter tretjič v zadnjih štirih letih.

V obrazložitvi so v slovenski športni novinarji zapisali naslednje:

Slovenska hokejska reprezentanca je z drugo zaporedno uvrstitvijo na zimske olimpijske igre vnovič osupnila športno javnost in petič zavzela vrh v izboru za ekipo leta. Risi bodo v olimpijskem Pyeongchangu branili visoko sedmo mesto iz nepozabnega Sočija, v predtekmovanju pa se bodo tako kot na igrah ob Črnem morju pomerili z Rusijo, Združenimi državami Amerike in Slovaško.

Reprezentančna hokejska zgodba je z uvrstitvijo na olimpijske igre dosegla močan odmev v tujini, kjer so slovenski dosežek označili za nov čudež na ledu. Izbrana vrsta je bila v septembrskih kvalifikacijah v Minsku še prepričljivejša kot pred skoraj štirimi leti v Vojensu, kjer se je razveselila prve olimpijske vozovnice. Slovenija je na uvodni kvalifikacijski tekmi visoko ugnala Poljsko (6:1), dan kasneje je z eno najboljših predstav v reprezentančni zgodovini odpihnila Dansko (3:0), v velikem finalu pa je po dramatičnem izvajanju kazenskih strelov premagala še Belorusijo (3:2), ki je imela na tribunah glasno podporo več kot 15.000 navijačev.

Slovenija se je na štiridnevnem turnirju izkazala z moštvenim duhom in odgovornim pristopom. Vodilni zvezdnik Anže Kopitar je bil v Minsku nesporni vodja na igrišču, z več kot 96-odsotno uspešnostjo ubranjenih strelov je blestel vratar Gašper Krošelj. Uvrstitev v Pyeongchang je tudi največji uspeh selektorja Nika Zupančiča na njegovi kratki trenerski poti. Zupančič je nadgradil delo svojega predhodnika Matjaža Kopitarja, pri katerem je pet let deloval v vlogi pomočnika.

Nagrado je v imenu slovenske hokejske reprezentance sprejel selektor Nik Zupančič, ki se je še pred samo slovesnostjo v Cankarjevem domu, skupaj z reprezentantoma Alešem Mušičem in Nikom Pemom, udeležil tudi sprejema za najboljše slovenske športnike pri predsedniku Republike Slovenije.