Beat covid-19 turnir, ki je med 15. in 21. majem potekal v ljubljanski Hali Tivoli, se je zaključil po željah risov – osvojili so prvo mesto, hkrati pa so priložnost v reprezentanci dobili mladi igralci. Na petih tekmah so ostali neporaženi z zmagami nad Avstrijo, Francijo, Romunijo, Poljsko in Ukrajino.

Turnir je nadomestil odpadlo svetovno prvenstvo divizije I-A, ki bi morali približno v tem terminu potekati v Ljubljani, a ga je Mednarodna hokejska zveza že pred časom odpovedala. Hokejska zveza Slovenije pa se je odločila organizirati prijateljski mednarodni turnir v takem obsegu, kot bi sicer potekalo prvenstvo. 

Tako je slovenska hokejska reprezentanca po 15 mesecih končno opravila svojo prvo in težko pričakovano reprezentančno akcijo po februarju lani, ko so na Jesenicah potekale olimpijske predkvalifikacije.  

Že pred turnirjem je selektor Matjaž Kopitar povedal, da želi v reprezentančnem dresu preizkusiti tudi mlajše igralce oz. reprezentančno manj izkušene hokejiste, tudi v luči nadaljnjih reprezentančnih akcij. Prva bo že konec avgusta na Norveškem, kjer se bo slovenska reprezentanca borila za že tretjo olimpijsko vozovnico. 

Selektor je ves čas poudarjal, da si fantje, ki so bili v tokratnem reprezentančnem izboru, iščejo svoj prostor v ekipi. Predvsem pa si je želel na tem turnirju preveriti, ali lahko kakšni od novincev prevzamejo tudi vodilne vloge.  ”Lahko smo zadovoljni in ne le zaradi petih zmag. Kaj hitro bi se stvari lahko obrnile drugače, če smo iskreni,” je selektor razmišljal po koncu turnirja. ”Na turnirju smo dobili nove igralce, ki bi lahko sestavljali slovensko reprezentanco tudi na olimpijskih kvalifikacijah, če bodo zdravi, seveda. Zadovoljen sem tudi s starejšimi igralci, ki so lepo vpeljali mlajše, tako na ledu kot izven ledu. Ekipa se je lepo ujela, kar je samo dobro za našo prihodnost.”

Njegov pristop temelji na spoštovanju. ”Če ne spoštuješ, od drugih ne moreš pričakovati spoštovanja in tako je tudi v naši reprezentanci. Imamo pozitivno energijo v reprezentanci. Veliko obrazov se je zamenjalo in nekateri starejši fantje so povzeli mesta vodij, mentorjev in to dobro,” je razmišljal. ”Upam, da bodo fantje imeli klube, se razvijali in rasli dalje in da bomo skupaj gradili zgodbo slovenskega hokeja.” Med atributi slovenske reprezentance je selektor izpostavil igro, ”ko igramo, kot se dogovorimo, torej agresivno, enostavno in učinkovito. Potem vse teče.”

Kapetanski trak je tokrat nosil Klemen Pretnar in se odlično izkazal v tej vlogi. ”Strnili smo vrste in pokazali zrelo igro, ko je bilo treba dati gol ali se braniti. Presenečen in navdušen sem nad mladimi, kako so se vklopili v reprezentanco. Veseli me, da imamo nekaj podmladka, ki hodi za nami in bodo za nami prevzeli pobudi,” je po turnirju strnil misli Klemen Pretnar. 

Naslednja reprezentančna akcija čaka slovenske hokejiste torej konec avgusta na Norveškem.