Ko zunaj vladajo temperature, ki presegajo 30 stopinj, nam misel v ledeno dvorano pobegne le kot želja po hitri ohladitvi. Mlada slovenska hokejska reprezentanca pa je v preteklih dneh poležavanje na vročem soncu zamenjala za tri dni skupnih priprav na ledu blejske dvorane. Trenerja Gorazd Drinovec in Gorazd Rekelj sta tako začela sklop priprav na decembrsko svetovno prvenstvo divizije I na Poljskem. 

Hokejiste do 20 let kot prve čaka preizkus na svetovnem prvenstvu, zato je že tradicija, da se v poletnem času zberejo kandidati za nastop v dresu z risom na prsih. To pot se je preizkusa udeležilo 20 igralcev in štirje vratarji. Trenerja nista mogla računati na tiste igralce, ki so že v klubih v tujini. Teh je kar sedem, nekaj pa jih je tudi na preizkušnji v tujih klubih. Tako so priložnost za dokazovanje povečini dobili hokejisti, ki bodo igrali v domačih klubih. V treh dneh so mladi risi opravili pet treningov na ledu in dva treninga na atletski stezi. Poudarek je bil na moči, ravnotežju in koordinaciji. Prvi skupni zbor še ni prinesel preizkusa z nasprotniki, to pa mlade hokejiste čaka konec avgusta, ko se ponovno zberejo na Bledu. Po petih treningih na ledu sledi gostovanje na Madžarskem, kjer bodo odigrali tri srečanja.

O pripravah so povedali:

Trener Gorazd Drinovec: “Vsako leto v poletnem času opravimo dva sklopa skupnih priprav. Naša želja je preizkusiti čim več igralcev, preveriti njihovo pripravljenost, v odsotnosti igralcev, ki nastopajo na tujem, pa damo priložnost nekaterim mlajšim, po večini igralcem, ki že imajo izkušnje iz nastopov za reprezentanco do 18 let. Vsako leto v tej reprezentanci prihaja do večjih generacijskih menjav. Zato si želimo imeti širši pogled na stanje igralcev, ki lahko računajo na nastope v reprezentanci, ugotoviti, ali so mlajši že pripravljeni za nastope v starostno višjem rangu tekmovanja in jim temu primerno dodeliti vloge. Ta prvi skupni pripravljalni ciklus je bil namenjen le treningom in taktičnim pripravam na tekmo, konec avgusta pa sledi nov zbor. 25. avgusta se ponovno zberemo na Bledu, ponovno opravimo pet treningov na ledu, nato pa nas čakajo tri tekme z madžarsko reprezentanco.” 

Vratar Tomaž Trelc: “Ne glede na zunanje temperature smo verjetno vsi komaj čakali treninge na ledu. Te poletne priprave so zelo dobrodošle in namenjene spoznavanju članov reprezentance in pa tudi sistema dela ter s tem tudi primerne taktike za nastop na svetovnem prvenstvu. Na dan na ledu opravimo dva treninga in preživimo v ledeni dvorani dve uri in pol, pred tem pa nas čaka še delo na atletski stezi, kjer treniramo uro in pol. Počutje je odlično, ne glede na čas, pa so priprave povsem resne. Osvajamo sistem, ki ga bomo igrali na decembrskem svetovnem prvenstvu.” 

Branilec Jure Stan: “Kljub poletju je prav, da so priprave tudi v tem času. Svetovno prvenstvo bo kmalu tu in zato je potrebno temu prilagoditi tudi treninge. Morda so priprave nekoliko kratke, raje bi videl, da bi trajale še kakšen dan več, ampak veliko pomeni že to, da se igralci srečamo in skupaj opravimo nekaj treningov. Ob odsotnosti nekaterih starejših igralcev, so priložnost dobili tudi mlajši igralci. Kljub temu, da so nekateri igralci prvič v tej sezoni stopili na led, večjih težav ni bilo. Vzdušje je bilo odlično in kmalu se zopet srečamo. Že konec avgusta nadaljujemo s pripravami.”

Napadalec Jaka Podrekar: “Morda se komu zdijo te priprave prezgodaj, ampak potrebno je vedeti, da ima reprezentanca do 20 let prvenstvo že decembra. Zato ne smemo izgubljati časa. Izkoristiti je potrebno take trenutke, ko v klubih še ni veliko obveznosti in se dobro uigrati za najbolj pomemben del sezone. To pot je priložnost dobilo nekaj mlajših hokejistov, saj so nekateri člani reprezentance že v klubih v tujini. A na ledu tega ni opaziti. Treningi so dobrodošli, da ponovno pademo v pravi ritem treningov in okusimo slast ledu. Mislim, da smo opravili dobro delo, konec meseca avgusta pa nas čaka nov ciklus priprav. Takrat bomo veliko bolje pripravljeni, saj nas čakajo tudi pripravljalne tekme.”