Iz športnega časnika Ekipa…

V torek zvečer je Matjaž Rakovec z velikim zadovoljstvom, ki ga na obrazu ni skrival, iz svojih rok gostujočemu kapetanu Olimpije Andreju Tavžlju predal prvo lovoriko v tej sezoni, prvo v zgodovini slovenskega hokeja za zmagovalca slovenskega pokala.

Kako bi po koncu krstnega pokalnega tekmovanja opisali vašo oziroma izkušnjo HZS pri tem novem projektu?

Vsekakor ne morem biti zadovoljen s tem, da se je to tekmovanje zavleklo, kot se je, sem pa zadovoljen s finalno tekmo. Mislim, da smo spremljali odlično predstavo, Olimpija je bila za odtenek boljša oziroma pozna se, da so Ljubljančani bolj izkušeni. Vzdušje je bilo super, igra korektna, mislim, da smo lahko zelo zadovoljni. Predvsem z vložkom mladih igralcev. Z Nikom Zupančičem sva ob spremljanju te tekme videla, da se nam ni bati za nadaljevanje uspešne serije slovenskega hokeja.

Klubi svojega nezadovoljstva glede novonastalega tekmovanja niso ravno skrivali. Kako ste se na HZS spoprijeli s tem negodovanjem in odporom nekaterih sodelujočih, predvsem Olimpije?

To sem pričakoval. Tempo tekmovanja pri Olimpiji je hud, vidimo, s koliko poškodbami se ukvarjajo ekipe, pa ne samo finalista, na Slaviji trenutno igrajo z desetimi igralci. Govoril sem s Tavžljem, dejal mi je, da je izredno utrujen, vendar pa jim prva lovorika v sezoni vendarle nekaj pomeni. Zdi se mi, da bodo s tem pri Olimpiji dobili elan za prihodnost v ligi EBEL, tudi Jesenice pa so lahko na svojo predstavo ponosne.

Je ideja pokalnega tekmovanja izpolnila vsa pričakovanja?

Da, je. Razen seveda, ko je prišlo do prestavljanja terminov. Prihodnje leto bo verjetno treba razmišljati malo drugače. Še posebej zaradi kvalifikacij za OI, da bi ekipe takoj po teh naprej pomerili za pokal. To lahko izpeljemo v enem tednu, potem pa bi šele sledila prvenstva.

Torej razmišljate o drugačnem sistemu tekmovanja?

To je zgolj moja ideja. Odločil bo strokovni svet. Glede na vsa prestavljanja tekem se mi zdi, da bi bilo bolje, če bi se pokalno tekmovanje odigralo pred sezono.

Ali je tako tekmovanje v slovenskem hokeju sploh potrebno oziroma smiselno, glede na to, da je v primerjavi z drugimi ekipnimi športi članskih hokejskih moštev zelo malo? V košarki, nogometu, rokometu, odbojki se združi ekipe vseh lig, medtem ko je hokejska zgolj ena.

Tu bi izpostavil to, da imamo samo sedem hokejskih dvoran. Če bi jih imeli osem, bi bilo ekip osem, če bi jih bilo devet, bi bilo devet udeležencev. To je glavni problem. Nočem biti kritičen, a ko se je delalo na razvoju, je bilo odlično delo opravljeno na bazi, na igralcih, napaka pa je bila narejena v tistih letih blagostanja Slovenije, ko je bilo v delu ogromno gradbenih projektov, a med njimi ni bilo kakšne nove hokejske dvorane. Dolenjska in Primorska nimata dvorane, Ljubljana je žejna več dvoran. Mislim, da je realno pričakovati, da nam bo v nekaj letih uspelo zgraditi vsaj eno dvorano v Grosupljem, verjetno tudi na Lukovici, tam bolj z zasebnim kapitalom. Sodelujemo v več pogovorih. Zadnjič sem se v Zürichu oglasil pri predsedniku IIHF Reneju Fasselu in z njim pogledal načrte, ki jih imamo, to je, da bi v Sloveniji zgradili center za razvoj hokeja na Balkanu. Moram priznati, da sem ravno med tem finalom opravil pogovor z enim od članov predsedstva IIHF, ki je odgovoren za razvoj hokeja na Balkanu in podpira to našo idejo, torej, da bi ustanovili hokejsko akademijo in center v Grosupljem. Pričakujemo pomoč Mednarodnega olimpijskega komiteja in tudi IIHF.

Hokejisti so v torek igrali za pokalno lovoriko, a namesto pravega pokala so zmagovalci prejeli krožnik oziroma plaketo, kar je presenetilo. Kako to?

Moram priznati, da se v operativne zadeve ne spuščam in tudi jaz sem ob prihodu vprašal, kje je pokal. Nato so mi razložili, da se zmagovalcu pokal preda v državnem prvenstvu, za pokalno tekmovanje pa se, čeprav se to tako imenuje, preda plaketo. Oziroma kot pravi naš kolega Bojan Zajc, ‘taler’.

Pogovarjala se je Barbara Kavčič (Ekipa). Intervju je bil objavljen 3.12.2015.