Leto 2022 je v hokejskih očeh v mnogočem posebno. V Ljubljani bo potekalo svetovno hokejsko prvenstvo divizije I/A, ki je zaradi epidemije covid-19 že dve leti zapored odpadlo. V Hali Tivoli se bodo med 2. in 8. majem naši risi pomerili z reprezentancami Avstrije, Francije, Madžarske, Južne Koreje in Romunije.

Letošnje leto pa prinaša tudi pomemben hokejski jubilej – 90 let od prve hokejske tekme, ki je bila odigrana v Sloveniji. Prvo tekmo je odigrala ljubljanska Ilirija v Kamniku 7. februarja 1932, srečanje je bilo pripravljalne narave. Ilirijani so se namreč 21. februarja 1932 pomerili s celovškim KAC, kar je bila prava »premiera hokeja na ledu« v Ljubljani, Sloveniji in celo Jugoslaviji.

Ob tej priložnosti smo organizirali druženje z nekdanjimi reprezentančnimi  kapetani in legendami slovenskega hokeja na drsališču na strehi nakupovalnega središča  ALEJA, Ljubljana ŠiškaPovabilu HZS se je odzvalo osem kapetanov in kot najstarejši še živeči reprezentant tudi 90-letni Tone Prosenc. Spominske drese so prejeli še nekdanji kapetani Albin FelcViktor RavnikJože KovačMurajica PajičMarjan GorencTomaž VnukDejan Varl in Robert Ciglenečki.

Miha Butara, podpredsednik Hokejske zveze Slovenije, je uvodoma izpostavil, da smo Slovenci športni narod, kar priča tudi pomembni hokejski jubilej – 90 let od prve hokejske tekme, ki je bila odigrana v Sloveniji. “Ravno pred dnevi smo v Hali Tivoli spremljali obračun med Olimpijo in KAC, ki je obudil številne spomine. Že v nekdanji državi so imeli slovenski hokejisti vidno vlogo v tedanji državni reprezentanci na več svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. V zadnjih 30. letih je slovenski hokej prehodil izjemno pot – od uvrstitve v skupino A do dvakratne uvrstitve na olimpijske igre, kar je izjemen uspeh. Tam niso le sodelovali ampak so se enakovredno kosali s hokejskimi velesilami. Resnično smo lahko ponosni smo na uspehe naših hokejistov tudi v najmočnejših ligah na svetu, na slovenski hokej in pot, ki jo je prehodil. Naloga nas kot zveze pa je, da športnikom omogočimo čim boljše pogoje.«

Nekaj tehničnih podrobnosti pred svetovnim prvenstvom je pojasnil Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS. Vstopnice so že v prodaji, čeprav je še nekaj negotovosti glede omejitev števila obiskovalcev in ukrepov, ki bodo veljali maja. »Spremenilo se ni nič, razen da upamo, da se bo spremenilo to, da bomo lahko igrali. Nenazadnje organiziramo svetovno prvenstvo zato, da igramo pred svojimi navijači, ker jim s tem povečamo možnost za napredovanje. Vstopnice smo dali v prodajo že pred novim letom. Zdaj so na voljo v paketni prodaji za vse slovenske in avstrijske tekme. Upamo, da bo situacija takšna, da bo dvorana lahko polno zasedena. Zadnjič nam je uvrstitev med elito uspela v Ljubljani in upam, da se bo ta tradicija ponovila,« si je zaželel Dejan Kontrec in dodal, da je v sklopu priprav v načrtu tudi nekaj pripravljalnih tekem. 

Selektor članske ekipe Matjaž Kopitar se zstrinja, da bo domače svetovno prvenstvo nekaj posebnega, želel pa si je preizkusiti fante tudi na kakšen pripravljalnem turnirju. »Težko je povedati točno situacijo, ker so nam februarske tekme odpadle. Nameravali smo zbrati večino tistih, ki bodo igrali v Ljubljani. A to so stvari, na katere ne moreš vplivati. Prav dosti se ni spremenilo, fantje bodo prišli, odigrali bomo na najboljši ravni, kar smo sposobni. Pulz je na domačih tekmah vedno malo večji. Odgovornost je večja, treba pa je odigrati po najboljših močeh,« je povedal selektor.

Klavdija Miklavžin Javornik, vodja marketinga v ALEJI, je izpostavila partnerstvo nakupovalnega središča s Hokejsko zvezo Slovenije. »ALEJA v veliki meri podpira rekreacijo in šport. Smo ponosni partner in pokrovitelj Hokejske zveze Slovenije. Veselimo se majskega svetovnega prvenstva v ljubljanski Hali Tivoli in našega sodelovanja. Vsi obiskovalci tekem bodo lahko svoje avtomobile varno pustili v naši parkirni hiši in se z vstopnico brezplačno popeljali do dvorane in nazaj z javnim prevozom. Veselimo se zmag naše reprezentance,« je poudarila Klavdija Miklavžin Javornik.

V nadaljevanju druženja so se kapetani pomerili v spretnostnem streljanju na gol, da zna še vedno dobro poprijeti za palico pa je z zmago dokazal Tomaž Vnuk.