Slovenska ženska hokejska reprezentanca, se je potem, ko je leta 2013 izpadla iz skupine A, včeraj vanjo ponovno vrnila. Na svetovnem prvenstvu v Španiji, so varovanke Acija Ferjaniča, s štirimi zmagami in eni porazom zasedle prvo mesto.

Takoj za risinjami je končala reprezentanca Mehike, kar je za marsikoga morda presenečenje. Mehičanke so kot edine na prvenstvu uspele poraziti Slovenke, ki so na preostalih tekmah povsem dominirale. Tretje mesto je pripadlo gostiteljicam prvenstva, Špankam, ki so srebro izgubile prav v neposrednem boju z Mehiko. Po koncu prvenstva je svoje misli strnil trener reprezentance Aci Ferjanič, ki je skupaj z ostalimi člani vodstva reprezentance, ves čas verjel v dekleta. “Cilj je dosežen in zato smo seveda nadvse zadovoljni. Pošteno smo premagali vse reprezentance, razen velikega presenečenja turnirja, Mehike. Njihova uvrstitev na drugo mesto, morda niti ni tako veliko presenečenje, če predpostavimo, da so jih v sezono v domovini pospremili z miljonom evrov, nas pa z zbadljivkami,” uvodoma o uspehu deklet pove Ferjanič in doda: “Na tekmi z Mehiko se je poznala odsotnost Prenove, ki se je poškodovala ob koncu srečanja s Španijo in morala izpustiti dve tekmi. Videti je bilo, da so bila dekleta ob njeni odsotnosti, kar nekoliko zmedena, prisotnega pa je bilo tudi nekaj podcenjevanja. Po nepričakovanem porazu so se dekleta zbrala in odlično odigrala preostali tekmi. Zaslužijo si vse pohvale saj so dokazale, da se z veliko volje in zagnanosti, da doseči marsikaj.”

Slovenia

Foto: Miguel Ramon Henares

Ne gre si zatiskati oči, da velik del bremena v tej reprezentanci nosi kapetanka Pia Pren. Kjub le trem odigranim tekmam, je dosegla 9 zadetkov in bila proglašena za najboljšo napadalko prvenstva. Poškodba gležnja na tekmi s Španijo, ji je onemogočila, da bi odigrala srečanji z Mehiko in Islandijo. Njena želja, da soigralkam pomaga na zadnji tekmi prvenstva je bila tako velika, da je pozabila na bolečino, s pomočjo protibolečinske injekcije stisnila zobe in stopila na led. “Da bom tekmo odigrala smo se odločili v zadnjem trenutku. Sama pri sebi sem si rekla, kdaj bom igrala, če ne danes, ko se borimo za zlato. Obula sem drsalke, stisnila zobe in odigrala kolikor sem lahko. Vesele smo, da nam je uspelo doseči zastavljen cilj, ta medalja je nagrada za vse nas. Večino tekem smo odigrale tako kot smo si zastavile in na našo srečo se nam spodrsljaj proti Mehiki ni maščeval z izgubo zlate medalje, ” o uspehu reprezentance, katero je drugič na svetovnih prvenstvih vodila kot kapetanka, pove Prenova.