27. april 2016, Katovice – Dan po bolečem porazu proti Poljski so člani slovenske hokejske reprezentance morali hitro pozabiti na spodrsljaj in v tekmi s Korejo pokazati drugačen obraz. Kljub vnovičnem slabem začetku, pa je to pot igra stekla. Slovenija je bila spet povezana ekipa, ki je garala vseh 60 minut za končni uspeh. Žal je ta borba zahtevala tudi žrtev. Zaradi izpaha rame z nastopi na prvenstvu končuje napadalec Gregor Koblar, ki je že v prvi tretjini zapustil led. Zdravniki so mu ramo namestili nazaj v sklep, a prvenstvo je za Gregorja končano.

Po tekmi proti Poljski so Risi poudarili, da si tako slabega začetka proti Koreji ne smejo privoščiti. A uvod v srečanje je bil še slabši. Po vsega 40-ih sekundah je Koreja že vodila, akcija za gol pa je bila izpeljana hitro; iz gneče pred golom je sledila podaja v desno, v prazen prostor, Kisung Kim je bil na pravem mestu in Slovenija je bila v zaostanku. Ampak to pot so Risi takoj poskušali odgovoriti. V igri je bilo več energije, več akcije in več točnih podaj, Korejcev pa je bilo povsod dovolj in težko je bilo organizirati učinkovit napad. Po nekaj polpriložnosti na vsaki strani je ostalo brez realizacije, nato pa je sledila prva izključitev na srečanju. Uigrana kombinacija je dala rezultat, Robert Sabolič pa je zatresel mrežo nasprotnika. Igra obeh nasprotnikov je bila še naprej aktivna, Risi so bili manj pri strelu, poskusi pa so bili mogoče bolj nevarni. V dveh zaporednih igrah z igralcem več Korejci niso uspeli ponovno skočiti v vodstvo, malo pred iztekom prvega dela pa je Anže Kuralt uprizoril enega tistih svojih prodorov in poskrbel za prvo slovensko vodstvo na tekmi.

Po izenačenju so Slovenci zaigrali svojo igro

Po izenačenju so Slovenci zaigrali svojo igro

Zadetek pred odmorom da energijo ekipi za nadaljevanje srečanja. Risi so v drugi del krenili tako, kot smo od njih vajeni. Koreja je počasi izgubljala stik s Slovenci, ki so več igrali s ploščkom, mogoče pa so se premalo odločali za strele na gol. Iskali so idealne pozicije za strel, ki jih je bilo težko izboriti. A so kljub temu, v enem od hitrih protinapadov, člani tretjega napada slovensko vodstvo povišali. Aleš Mušič je bil dovolj spreten, da je poslal plošček v mrežo Koreje. Naskok z dvema zadetkoma prednosti je odnesel pritisk pomembnosti tekme in slovenska igra je obetala še kakšen zadetek. Dober napad prvega slovenskega napada je odprl prostor za Roka Tičarja, ki takšne priložnosti le stežka zamudi. Vodstvo s 4:1 je bilo zasluženo, ampak Slovenija se ni ustavila. Nevaren je bil Žiga Pance, a je ob tem na klop moral Miha Verlič. Koreja ni bila niti blizu zadetku, podobno neuspešna pa je bila tudi Slovenija ob igralcu več. Le poskus Žige Jegliča je bil nevaren, nekaj več kot pol minute igre z igralcem več pa je še ostalo Risom za zadnji del tekme.

Prednost je naraščala - veselje Aleša Mušiča ob zadetku

Prednost je naraščala – veselje Aleša Mušiča ob zadetku

Kazen se je hitro iztekla, Slovenija pa te prednosti ni izkoristila. Ne glede na to, je bila igra Slovenije dovolj zbrana, da Korejcem ni uspevalo organizirati nevarnejših napadov, medtem ko so si Risi pripravljali priložnosti za zadetek skozi ves tretji del. Ta del je bil najmanj discipliniran, saj sta si obe strani privoščili kar precej izključitev. Nobena od reprezentanc tega ni znala izkoristiti. Korejci so ob koncu tekme minuto napadali celo z dvema igralcema več, a ostalo je pri visokem vodstvu Slovenije, ki ga je v 52. minuti z lepo in natančno akcijo kronal branilec Klemen Pretnar. Slovenski navijači so proslavljali slovensko zmago, za najboljšega igralca med Risi pa je bil izbran napadalec Anže Kuralt.

Iz minute v minuto je bilo vse manj dvomov o zmagovalcu

Iz minute v minuto je bilo vse manj dvomov o zmagovalcu

Ob podelitvi nagrad najboljšima posameznikoma, katere je podelil tudi predsednik HZS Matjaž Rakovec, so bili štirim slovenskim reprezentantom podeljeni dresi za njihov stoti nastop. Prejeli so jih Žiga Pance in Aleš Mušič, ki sta ta mejnik prekoračila že na pripravljalnih tekmah proti Japonski in Madžarski, Andrej Hebar, ki je sto nastopov v reprezentančnem dresu vpisal prav danes, ter Žiga Jeglič, katerega ta prelomnica čaka v petek na tekmi proti Avstriji. Čestitke vse za ta dosežek, Risom pa kapo dol za dobro predstavo, novo zmago in prepotrebne točke.

Slavljenci

Slavljenci

Slovenija : Koreja 5:1   
(2:1, 2:0, 1:0)

Katovice, Spodek Arena. Gledalcev: 2.500. Sodniki: Kulev (RUS), Sir (CZE), Paley (RUS), Leermakers (EST)

Strelci: 0:1 Kim K. (Kim S., 1.), 1:1 Sabolič (Kovačevič, 9., PP1), 2:1 Kuralt (Ograjenšek, Pretnar, 20.), 3:1 Mušič (Kuralt, Ograjenšek, 27.), 4:1 Tičar (Sabolič, Jeglič, 35.), 5;1 Pretnar (Hebar, Kuralt, 52.)

Kazenske minute: Slovenija 12 (4, 2,  6), Koreja 14 (2, 4, 8)
Streli na gol: Slovenija 26 (8, 9, 9), Koreja 26 (11, 5, 10)

Slovenija: Krošelj, Kristan, Kovačevič, Kranjc, Jeglič, Sabolič, Tičar, Repe, Gregorc, Verlič, Pance, Urbas, Pretnar, Vidmar, Kuralt, Mušič, Ograjenšek, Milovanovič, Pešut, Koblar, Ropret, Hebar. Selektor: Nik Zupančič.

Fotogalerija