Ljubljana – Slovenska hokejska reprezentanca je pred kvalifikacijskim turnirjem za nastop na olimpijskih igrah, ki se v četrtek začne v Vojensu na Danskem na Bledu že opravila dva treninga. Oba sta imela svoj namen in podobno bo tudi s preostalima, ki sta še na voljo pred zelo zahtevno nalogo, saj bo turnir ponudil dvoboje z zelo zahtevnimi tekmeci Belorusijo (op.a. v pripravljalni tekmi je v ponedeljek v Minsku premagala Francijo s 4:0 – A. Stas, Ugarov, Kitarov, Denisov), Dansko in Ukrajino. Ob snidenju reprezentantov pred prvo zahtevno nalogo v tem letu je selektor Matjaž kopitar razkril tudi, da bo ob povratku v reprezentanco kapetanski napis znova nosil Tomaž Razingar, ki je tudi najizkušenejši med vsemi, ki jih je selektor poklical v izbrano vrsto. Še preden je znova stopil na led v blejski dvorani je kapetan povedal: “Prav zaradi tega turnirja in seveda svetovnega prvenstva, ki nas čaka v maju sem se vrnil na led in moram reči, da se v tem trenutku počutim kot običajno ob koncu avgusta, ko se sezona šele začenja. Imam izjemno željo in se veselim vsakega stika z ledeno površino, obenem pa je nastopanje v reprezentanci vedno nekaj posebnega in ni dvoma da bo tudi tokrat temu tako. Vsekakor bom napravil vse, da nam v naslednjih dneh uspe. Vidite, kako smo zagreti pri treningu in prepričan sem, da bo vsak dal svoj prispevek, da bomo odigrali najboljše. Vsekakor pa se zavedamo, da nas čakajo izjemno zahtevni nasprotniki, ampak prepričan sem, da smo lahko uspešni, saj se pod slovensko zastavo za zdaj na najmočnejšem hokejskem turnirju še ni igralo. Veseli me izjemno vzdušje v reprezentanci, ampak tako je že nekaj zadnjih let in tudi to je zelo pomembno.”

 

V Soči nas pelje le prvo mesto – poudarja selektor

Ob Razingarju bo pomočnik kapetana Marcel Rodman, ki je C napis nosil na izjemno odmevnem turnirju v Ljubljani v novembru ko sta bila poleg še Anže Kopitar in Jan Muršak, ki sta se »morala« vrniti v NHL. Mnogi pa še zdaj trdijo, da smo na turnirju evropskega izziva v konkurenci Italije, Francije in Avstrije tedaj na ledu spremljali najmočnejšo slovensko reprezentanco doslej. Napis A pa bo v Vojensu nosil tudi Andrej Tavželj, ki je bil kapetan pomlajene slovenske zasedbe na turnirju v Franciji v decembru.

“Najbolj me vsekakor veseli, da so tu vsi, ki so bili na prvotnem seznamu. O Anžetu in Janu seveda nismo niti razmišljali, kajti razpravljati o tem, kaj bi bilo, če bi bilo res nima smisla. Tako ali tako pa smo že ob našem začetku skupnega dela vedeli, da omenjenih dveh igralcev ne bo z nami. Nekateri igralci so v nedeljo zvečer še igrali v svojih klubih in res je najbolj pomembno, da nihče ni staknil kakšne poškodbe. Vemo kaj nas čaka, kakšen renome imajo nasprotniki. Naše je, da svoje opravimo po najboljših močeh in temu so namenjeni tudi treningi tu na Bledu. žal ni časa da bi odigrali tudi kakšno tekmo, da bi igrali kar z nekom zgolj zaradi tekme pa ne vidim potrebe. V Soči pelje le eno mesto in to je še vedno naš cilj,” pred zahtevnim izpitom pravi selektor Matjaž Kopitar.

Po prvih treningih je bilo moč zaslediti, da bo Slovenija igrala z naslednjimi peterkami: Robar, Gregorc, Jeglič, Tičar, Sabolič; Kranjc, Pretnar, M. Rodman, D. Rodman, Urbas; Pavlin, Tavželj, Razingar, Pajič, Bašič; Kovačevič, Goličič, Mušič, Pance, Kopitar. Ob sedmih branilcih in 13. napadalcih pa so predvsem v zadnjih dveh peterkah vedno možne tudi spremembe.

Ne odstopamo od načrta


Marcel Rodman se je na srečo znebil vseh težav s poškodbami, ki so ga spremljale v tej sezoni. Njegov (op.a. tam igra tudi brat David) Bietigheim navkljub porazu z Ravensburgom, kjer nastopa kapetan Razingar vodi v nemški drugi ligi. Da je pred vrati težka naloga se zaveda tudi starejši med bratoma Rodman: “Skupina je vsekakor težka. Razmišljati kje bi nam bilo lažje je nespametno, saj vsak, ki pride do tega ranga tekmovanja nekaj pomeni v svetu hokeja. Tu se namreč igra za mesta, ki jih naša reprezentanca še ni dosegla. Tekmeci so tako najmanj na naši, najbrž pa celo na nekaj višji ravni kot mi. Toda mi imamo ta cilj v glavi že lep čas in ne odstopamo od njega.”

Foto: HZS/Drago Cvetanovič