16. april 2017, Bled – Druga tekma svetovnega prvenstva Divizije I-B do 18 let je slovenski mladi reprezentanci prinesla znanega nasprotnika – izbrano vrsto Avstrije, s katero se tudi med sezono redno srečuje na mednarodnih turnirjih v času reprezentančnih akcij. Avstrijski hokejisti so v omenjeno skupino padli lansko leto, ko so končali svetovno prvenstvo na zadnjem mestu Divizije I-A. Na Bled so prišli z jasnim namenom, da se po koncu letošnjega tekmovanja tja tudi vrnejo.

IIHF-SLO-AUT-U18-GP-72

V omenjenem slogu so avstrijski hokejisti srečanje tudi začeli in prvi povedli že v 7. minuti. Naši hokejisti jim niso ostali dolžni, saj so slabi dve minuti kasneje prek Jaka Sodje in strelca prvega slovenskega zadetka na tekmi Patrika Tišlarja izenačili na 1:1. V nadaljevanju se je naši izbrani vrsti ponudila priložnost za vodstvo, ko je bil izključen eden izmed avstrijskih hokejistov. Nasprotniki so uspeli obraniti slovenske poskuse in v nadaljevanju sami izkoristili številčno prednost ob izključitvi na slovenski strani. Prvih dvajset minut se je tako končalo z rezultatom 2:1 v korist Avstrije.

IIHF-SLO-AUT-U18-GP-60

Odmor je slovenskim hokejistom dobro del, saj je v 25. minuti po podajah Marka Stražišarja in Aneja Kujavca avstrijskega čuvaja mreže premagal trenutno vodilni strelec prvenstva Jan Drozg. Do konca tretjine smo videli še dve izključitvi na vsaki strani, a brez novega zadetka. Zdelo se je že, da bosta ekipi na drugi odmor odšli z neodločenim izidom, ko je minuto pred koncem glavni sodnik pri slovenski posesti  paka dvignil roko in nakazal kazen za avstrijsko ekipo. Slovenski čuvaj mreže Žiga Kogovšek je v tem trenutku zapustil gol, v polje pa je vstopil še šesti igralce za Slovenijo. Ni trajalo dolgo, ko je Jan Drozg za avstrijskim golom na drugi strani našel Aneja Kujavca, ta pa je pak spravil do Roka Kapela, ki je že čakal pred golmanovim prostorom in avstrijska obramba je bila premagana še tretjič.

IIHF-SLO-AUT-U18-GP-20

V zadnjem delu so svoje vrste strnili avstrijski hokejisti ter že v uvodnih minutah izenačili rezultat na 3:3. Pritisk so v minutah, ki so sledile, še stopnjevali, slovenska izbrana vrsta pa ni našla pravega odgovora, ki bi jo popeljal v novo vodstvo. Namesto tega so v 54. minuti Avstrijci po buliju v srednji tretjini igro pripeljali pred slovenski gol, nekajkrat poskušali preigrati slovensko obrambo ter streljali proti slovenskemu čuvaju. Slednji je strel sicer obranil, a paka ni uspel pokriti. To omogočilo enemu izmed avstrijskih napadalcev nov strel iz neposredne bližine in slovenska obramba je bila brez moči. Sledila je še dvominutna kazen in slovenski izbrani vrsti je zmanjkalo časa, da bi si z izenačenjem izborili morebitni podaljšek. Zmaga je pripadla severnim sosedom.

Jutri je na prvenstvu prost dan, v torek pa Slovenijo čaka reprezentanca Poljske.

Slovenija – Avstrija 3:4 (1:2, 2:0, 0:2)

0:1 – 06:57 Rossi
1:1 – 08:08 Tišlar (Sodja)
1:2 – 14:54 Maier (Gehringer, Rossi) PP1
2:2 – 24:51 Drozg (Kujavec, Stražišar)
3:2 – 39:41 Kapel (Kujavec, Drozg)
3:3 – 43:29 Baumgartner (Schreier)
3:4 – 53:33 Rossi (Zitz, Baumgartner)

Streli: SLO 25 (9, 8, 8); AUT 33 (11, 12, 10)
Kazni: SLO 6 (2, 2, 2); AUT 8 (4, 2, 0)

SLOVENIJA: Kogovšek/Plavc, Stojan, Urukalo, Seršen, Svetina, Šturm, Pavc, Jugovic, Kujavec, Stražišar, Drozg, Brun Rauh, Brus, Kapel, Tišlar, Sodja, Tavčar, Ivančevič, Brglez; Trener: Mitja Kern

Posnetek tekme
Zapisnik tekme