26. januar 2016, Kranj – Dobro popolnjena Ledena dvorana na Zlatem polju je drevi gostila prvo finalno tekmo v mladinski kategoriji do 19 let, v kateri sta se za naslov državnih prvakov pomerili ekipi kranjskega Triglava in ljubljanske Olimpije. Zmaga na uvodni tekmi je pripadla domačim orlom, ki so bili s 3:2 boljši od ljubljanskih zmajev.

V prvi tretjini smo videli rahlo premoč domačinov, ki so imeli lepše priložnosti in tudi več poskušali, prvič pa zadeli v 6. minuti srečanja, ko je lepo podajo Krištofa Potočnika izkoristil Matic Štenkler in povedel orle v vodstvo. Tudi v nadaljevanju so imeli lepše priložnosti igralci v modrih dresih, pa vendarle so eno redkih njihovih napak izkoristili gosti in dobro minuto pred koncem tretjine izenačili. Strelec je bil Luka Ulamec, po podaji Janeza Orehka in Žige Krašovca.

Druga tretjina je minila v znamenju modre barve, prvič so udarili člani kadetskega dela ekipe in po podajah Jaše Jenka in Jana Lampiča ter zadetku Maja Tavčarja tudi povedli že po dobrih dveh minutah nadaljevanja. Na 3:1 je na podajo Krištofa Potočnika povišal Urh Peček, manj kot štiri minute kasneje v igri z igralcem več. Tudi do konca tega dela igre so bili precej boljši Kranjčani, Gostje pa se lahko posebej zahvalijo svojemu vratrju Tilnu Spreitzerju, da do spremembe izida ni več prišlo. Razmerje v strelih tega dela je bilo kar 16:6 v korist Kranjčanov.

Zadnja tretjina je postregla s previdno igro, brez pravih priložnosti, bolj ko se je ura bližala 60. minuti, več lepih akcij in strelov smo videli na obeh straneh. Najbolj zaslužna, da do spremembe izida ni prišlo vse do zadnje minute, sta bila oba vratarja, ki sta branila tudi nemogoče. Vseeno pa je domači čuvaj mreže Kristjan Šenk kapituliral 46 sekund pred koncem, ko so zeleno-beli iz vrat potegnili svojega vratarja in igrali s šestimi igralci v polju. Ponovno je zadel Blejec v vrstah zmajev Luka Ulamec, še enkrat več na podajo zadnje gostujoče okrepitve Janeza Orehka. Preostanek zadnje minute so domačini brez težav zadržali minimalno vodstvo, s katerim so osvojili prvo zmago v finalu državnega prvenstva.

Naslednja tekma bo že v petek, 29. januarja 2016, ob 18.15 v Ljubljani. V kolikor bo HK Triglav ponovil današnji uspeh, utegne le ta biti tudi že odločilna, sicer pa bo o naslovu državnih prvakov odločala tretja tekma.

HK TRIGLAV : HK OLIMPIJA 3:2 ( 1:1, 2:0, 0:1)

1:0 – 6′ Štenkler (Potočnik K.)
1:1 – 19′ Ulamec (Orehek, Krašovec)
2:1 – 23′ Tavčar (Lampič, Jenko)
3:1 – 27′ Peček (Potočnik K.)
3:2 – 60′ Ulamec (Orehek)

Streli na gol: Triglav 41 (14, 16, 11); Olimpija 28 (11, 6, 11)

Kazni: Triglav 4 (0, 2, 2); Olimpija 10 (2, 6, 2)

/vir: Matjaž Tavčar, HK Triglav Kranj/

Končno poročilo HZS o državnem prvenstvu U19