15. marec 2016, Kranj – Kranjski orli so naslovu državnih prvakov v starostni kategoriji do 19 let, ter naslovu prvakinj mednarodne lige DEBL, ki so ga osvojile hokejistke skupne selekcije Triglav/Olimpija, drevi v tretji in odločilni tekmi finala po zagrizeni borbi proti HK Slavija Junior osvojili še naslov državnih prvakov v konkurenci do 16 let.

V nabito polni dvorani, v norem vzdušju, ki so ga pripravili pristaši obeh ekip, smo doživeli pravo reklamo za slovenski hokej. Neverjetno je, kakšen hokej so sposobni prikazati tako mladi fantje in dekle, zato je resnično velika škoda, da je lahko zmagovalec zgolj ena ekipa.

Prva tretjina je minila v izenačeni igri, v kateri sta prevladovala oba vratarja, domači so bili sicer konkretnejši, vendar je bila Pia Dukarič nerešljiva uganka za napadalce v modrih dresih. Na drugi strani je bil zanesljiv tudi domači vratar Maj Pelko, posledica tega pa je bil neodločen izid brez zadetkov po prvi tretjini. Razmerje v strelih 8:8.

DSC_1081

V drugem delu so bili domačini še bolj podjetni, kljub temu pa sta obe mreži mirovali tudi po 40-ih minutah igre. Še naprej smo gledali odličen hokej, poln tempa in taktične igre, gledalci pa so bili kljub temu, da ni bilo zadetkov nad samo igro navdušeni. Razmerje v strelih v drugem delu je bilo 8:5.

V tretjem delu, pa je za eksplozijo navdušenja na domačem delu tribune poskrbel Jaša Jenko, ki je v 43. minuti poskrbel za prvi zadetek na tekmi. Domačim je gol dal krila, še bolj so napadli in drugi zadetek v gostujoči mreži je visel v zraku. Staro pravilo “kdor ga ne da, ga dobi” pa je prišlo do izraza v 49. minuti, ko so ravno ob izključitvi strelca domačih Jaše Jenka, gostje izenačili in veselje se je iz enega dela preselilo na drugi del tribune. Do konca rednega dela smo gledali taktično igro, obe ekipi sta pazili predvsem na obrambo in vse bolj jasno je bilo, da bo naslov za prvaka odločen šele v podaljšku. Streli v tem delu 9:7.

DSC_1091

Tudi v podaljšku smo gledali taktičen boj, obe ekipi sta bili osredotočeni bolj na obrambo kot napad, vratarka in vratar sta še naprej brezhibno opravljala svoje delo, vse do 74. minute igre, ko je Gal Žagar podal do najmlajšega člana v ekipi Triglava Žige Udirja, ki je močno ustrelil iz modre črte, pred golom pa je bil dobro postavljen prvi strelec državnega prvenstva Anže Prostor, ki je plošček preusmeril v mrežo in poskrbel za delirij na domačem delu tribune in slavje se je lahko začelo…

Ob koncu gre vsa čast gostujoči ekipi in njihovim pristašem, ki so poskrbeli za res lepo kuliso tega finala. Škoda je le, da takšnih tekem v prvenstvu ni bilo več. Za obe ekipi pa pravega počitka ni, Založani namreč že v četrtek odhajajo v Budimpešto na turnir Rookie cup, Kranjčani pa le tega gostijo doma. Obema ekipama pa seveda želimo, da kar najbolje predstavita slovenski hokej, v finalu državnega prvenstva sta to nalogo namreč obe ekipi več kot odlično opravili.

HK TRIGLAV – HK SLAVIJA JR 2:1 (0:0, 0:0, 1:1, 1:0)

1:0 43’ Jenko
1:1 49’ Trškan (Bernard, Bohinc)
2:1 47’ Prostor (Udir, Žagar)

Streli: Triglav: 31 (8, 8, 9, 6); Slavija jr. 29 (8, 5, 7, 9)
Kazni: Triglav 10 (2, 2, 4, 2); Slavija jr. 6 (0, 4, 2, 0)

/vir: Matjaž Tavčar, HK Triglav Kranj/

Fotogalerija utrinkov finalne tekme in podelitve /foto: HK Triglav Kranj/

Končno poročilo HZS o državnem prvenstvu U16