8. september 2018, Kranj – Zmagovalci tekmovanja za Pokal Slovenije v sezoni 2018/19 so hokejisti HK SŽ Olimpija, ki so nocoj v finalu premagali ekipo HDD SIJ Acroni Jesenice.

2018sep08_Pokal_OLI-JES_01

Tekme večnih slovenskih hokejskih rivalov v predhodnih krogih letošnjega pokalnega tekmovanja so napovedovale bolj izenačen dvoboj za “kanto”, kot pa smo ga imeli priložnosti videti v pretekli sezoni, ko so bili Jeseničani premočan nasprotnik za ljubljanske hokejiste.

2018sep08_Pokal_OLI-JES_02

Srečanje so bolje začeli Zmaji, ki so že s prvim osvojenim ploščkom pritisnili na gol jeseniškega čuvaja mreže Clarka Saundersa, tako da so hokejisti iz Zgornjesavske doline šele po slabih dveh minutah igre prišli v Olimpijino obrambno tretjino. Začetni zalet Ljubljančanov se je obrestoval ob koncu četrte minute, ko je, po podajih dveh slovenskih reprezentantov Aleša Kranjca in Aleša Mušiča, jeseniško mrežo načel David Planko. Tudi v naslednjih minutah so se možje v zelenem trudili izkoristit zalet, ki jim ga je dal prvi zadetek; lepo priložnost je imel Sašo Rajsar. Železarji so strnili svoje vrste in z organizirano igro postopoma prevzemali pobudo. V dvanajsti minuti igre je kapetan Olimpije Aleš Mušič zagrešil napako in sodniška četvorka ga je zaradi naleta od zadaj  “nagradila” z dvema minutama kazni in desetimi minutami disciplinske kazni. Igra se je preselila pred gol Žana Usa, kjer so dolgo Jeseničani pletli svojo mrežo, vse dokler ni v enem izmed poskusov Nejc Stojan plošček spravil do Nika Pema, ki ga je poslal v Olimpijino mrežo in izenačil rezultat. Do konca prvega dela je, do zadnjega kotička polna dvorana na Zlatem polju v Kranju, videla nekoliko bolj enakovredno igro, ki pa ni prinesla spremembe rezultata.

2018sep08_Pokal_OLI-JES_04

V podobnem ritmu sta ekipi nadaljevali tudi v drugem delu. S trdo in disciplinirano igro so si hokejisti na obeh straneh ledu trudili ustvariti priložnosti za novo vodstvo. Sprva so pritisnili Jeseničani, nato pa so pobudo v svoje roke prevzeli Zmaji. V nizu poskusov na eni in drugi strani so bili dobro minuto pred koncem uspešnejši Ljubljančani. Žan Jezovšek in Gregor Koblar sta plošček spravila do Saša Rajsarja, ta pa z dobro odmerjenim strelom mimo jeseniške obrambe in za hrbet Clarka Saundersa.

2018sep08_Pokal_OLI-JES_05

Uvodne minute zadnje tretjine so pričakovano prinesle pritisk Železarjev. Dodatna priložnost se je slednjim ponudila v 48. minuti, ko je bil v vrstah zelenih izključen Kristjan Čepon, a je dobrih deset sekund kasneje nalet prekinila izključitev jeseniškega kapetana Andreja Tavžlja. Ob poravnanih močeh na ledu so nekoliko bolj pritisnili hokejisti Olimpije. Jeseniški strateg Gaber Glavič je v zaključku poskusil tudi z dodatnim napadalcemna ledu, a je za kaj bolj konkretnega na koncu zmanjkalo časa.

2018sep08_Pokal_OLI-JES_03

Pokalna lovorika se tako drugič od ustanovitve tekmovanja Pokal Slovenije za eno leto seli v Ljubljano.

HK Olimpija : HDD Jesenice 2:1 (1:1,1:0,0:0)

1:0 – 03:54 Planko (Mušič, Kranjc)
1:1 – 13:01 Pem (Stojan) PP1
2:1 – 38:49 Rajsar (Koblar, Jezovšek)

Kazni: OLI 16 (14,0,2); JES 6 (4,0,2)

ZAPISNIK TEKME