Katovice, 27.04.2016 – Jutro po porazu proti Poljski je bilo deževno, hladno in oblačno. Resni obrazi hokejistov in vodstva reprezentance je govorilo, da je grenkoba poraza pri vseh še kako prisotna. Proti domačinom Risi niso bili tisto, kar so bili na tekmah med pripravami in na prvih dveh tekmah na prvenstvu. Risi niso igrali kot eno. Priložnost za popravni izpit bo zelo kmalu, danes ob 16.30, zmaga pa je nujna. Le sladkoba zmage bo izprala grenak okus poraza.

Že uvod v tekmo s Poljaki je bil slab, precej slabši kot smo ga vajeni pri slovenski reprezentanci. Poljaki so izkoriščali manj ostro igro Slovenije. Risom ni steklo skoraj nič in v uvodu tekme ni bilo točne podaje, s tem pa ni bilo mogoče razviti niti nevarne slovenske igre. Po prejetem zadetku se je situacija obrnila v prid Slovenije, tudi zavoljo zaporednih izključitev domačinov, vendar je bil le en zadetek v mreži poljskega vratarja premalo, da bi se Slovenija odlepila od nasprotnika. Kazen je sledila v drugi delu igre, ko je Poljakom uspela izredna tretjina, prednost pa je bila že nedosegljiva. Tudi boljša igra v zadnjem delu ni spremenila ničesar.

Le eno veselje ob zadetku

Le eno veselje ob zadetku

S tem se je situacija na lestvici precej spremenila in Risi niso več vodilna reprezentanca na prvenstvu. Z novima zmagama so jih prehiteli tako Avstrijci, kot tudi današnji nasprotniki Korejci. Turnir v diviziji I dovoljuje en spodrsljaj in tega so si Risi privoščili včeraj. Svojo usodo imajo še naprej v svojih rokah, dve zmagi po rednem delu pa prinaša prvo mesto v diviziji in zanesljivo napredovanje med elito.

Selektor Nik Zupančič je poskusil s spremembami v napadih dvigniti nivo igre

Selektor Nik Zupančič je poskusil s spremembami v napadih dvigniti nivo igre

A prva ovira je reprezentanca Koreje, pozitivno presenečenje tega turnirja. Ob nesrečnem porazu z Avstrijci, imajo na svojem računu še dve zmagi. V svojih vrstah imajo naturalizirane Severnoameričane, odličnega vratarja in nekaj nevarnih strelcev, so delovna ekipa, ki veliko drsa. So v ciklu priprav na nastop na domačih Olimpijskih igrah, lastno znanje pa nadomeščajo s tujimi hokejisti. Nekatere od njih so Risi spoznali že na svetovnem prvenstvu v Gojangu. Da so zelo neugodni, je bilo iz ust slovenskih reprezentantov slišati že pred svetovnim prvenstvom v Katovicah. Prav veliko medsebojnih tekem Slovenija in Koreja nista odigrali. Tri tekme so bile odigrane na svetovnih prvenstvih, zadnja lani novembra pa na prijateljskem turnirju tukaj v Katovicah. Vse tekme je dobila slovenska reprezentanca,  zadnjo z izidom 4:1 (strelci – David Rodman, Pesjak, Jeglič, Repe).

Rise čaka trdo delo

Rise čaka trdo delo

Slovenska reprezentanca za današnje srečanje obljublja drugačen pristop, pravi obraz Slovenije in s tem seveda zmago. Po včerajšnjem porazu sta svoje videnje tekme s Poljsko in napoved za dvoboj s Korejo zaupala branilec Jakob Milovanovič in napadalec Miha Verlič. Več v videoizjavah: