4. april 2017, Zalog pri Ljubljani – Kadeti HK Slavija Junior so pretekli vikend nastopili na enem izmed štirih polfinalnih turnirjev Rookie Cup v madžarskem Miskolcu, na katerega so se uvrstili kot tretjeuvrščena ekipa po rednem delu državnega prvenstva v selekciji kadetov. HK Slavija Junior je eden izmed petih klubov, kateremu se je poleg že zagotovljenega sodelovanja partnerskih ekip KHL Medveščaka, HK Stari Grad Vukovi iz Sarajeva in ekipe EHC Munchen, že tretjo leto zapored uspelo kvalificirati na to tekmovanje, ki ga pod pokroviteljstvom Europske unije, združenja Erasmus, ter v sodelovanju s hokejskimi zvezami Slovenije , Avstrije, Italije in Madžarske, organizira avstrijska liga EBEL in predstavlja nekakšno uvodno tekmovanje za selekcijo U-16, pred bolj poznanimi EBJL U-18 in EBYSL U-20, ter seveda člansko ligo EBEL.

Ob že zavidljivih uvrstitvah v preteklih dveh turnirjih, so fantje iz Zaloga tokrat naredili še korak dlje in presenetili marsikaterega hokejskega poznavalca. V konkurenci italijanske ekipe Ritten Baum, avstrijskega velikana EAC Vienna Capitals in domače ekipe DVTK-Jegesmedvek iz Miskolca, so si v zadnji izvedbi tega tekmovanja, v treh tekmah brez poraza, zagotovili nastop na prestižnem, »Final Four« turnirju, na katerega se uvrstijo zmagovalci posameznih polfinalnih turnirjev.

Poleg tekmovalnega dela, vzporedno potekajo tudi izobraževanja in osveščanja v obliki delavnic, kjer vse nastopajoče ekipe pridobivajo znanja o problematikah modernega športa; različnih oblikah nestrpnosti in dopinga v športu, ter prirejanju rezultatov.

Hokejisti HK Slavija Junior so se v prvi tekmi najprej pomerili z italijansko ekipo Ritten Baum, katera v tej sezoni sploh še ne pozna poraza (31 zmag) in v svojem prvenstvu dobesedno melje nasprotnike s precej visoko razliko! Fantje iz Zaloga so jih v težki tekmi premagali 8:2 (2:1, 2:1, 4:0), vendar rezultat ne kaže realne slike z ledu, saj so nasprotnika zlomili šele v zaključku tekme.

Sledila je sobotna tekma proti domači ekipi DTVK-Jegesmedvek, katera je prvo tekmo nekoliko nesrečno izgubila v podaljšku proti EAC Vienna Capitals in bila odločena popraviti vtis s prve tekme. Kljub začetnemu pritisku domačih in vodstvu nasprotnika skozi večji del tekme, so hokejisti iz Zaloga v zadnji tretjini ob silovitem pritisku nasprotnika najprej ujeli in v stanju šoka domačinov, malce kasneje tudi povedli. Madžarski “polarni medvedi” so v zaključku poskušali izenačiti ob igri brez vratarja, kar pa so naši izkoristili s še četrtim zadetkom, tokrat v prazna vrata za končnih 4:2 (1:1, 0:1, 3:0).

Glede na to, da je ekipa HK Slavija Junior postala zmagovalec že po drugem dnevu tekmovanja, zaradi zmage Rittner Baum nad Capitalsi z 2:1, so jih v zadnjem dnevu turnirja, kateri je odločal le o uvrstitvah ekip od 2. do 4. mesta, pričakali zelo nabrušeni igralci EAC Vienna Capitals, kateri so tudi hitro povedli 2:0, ter v zadnji tretjini 4:2, vendar so jih slovenski fantje ob fanatični borbi pred zaključkom rednega dela tekme ujeli, nato pa v podaljšku še zadeli za končnih 5:4 (1:2, 0:0, 3:2, 1:0).

HK Slavija Junior se je tako pridružila dvema zmagovalcema polfinalnih turnirjev, letošnjim avstrijskim prvakom U-16 ekipi KAC iz Celovca ter prvakom Madžarske SAPA iz Szekesfehervarja, kjer bo od 20. do 24.4. tudi potekal zaključni turnir. Četrta sodelujoča ekipa bomo znana šele 16. aprila, ko se konča še zadnji polfinalni turnir, ki bo potekal v italijanskem mestu Neumarkt/Egna.

(Vir: HK Slavija Junior)