Slovenska hokejska reprezentanca je v sredo odpotovala v avstrijsko prestolnico, kjer jo v četrtek čaka tekma proti Avstriji. Na dan odhoda sta se ekipi priključila aktualna francoska prvaka Jaka Ankerst in Boštjan Goličič.

V sredo zjutraj je avtobus s slovensko hokejsko reprezentanco odpotoval proti Dunaju, kjer Rise v četrtek čaka prva pripravljalna tekma pred svetovnim prvenstvom v Koreji. Na njem sta bila tudi napadalca Boštjan Goličič in Jaka Ankerst, ki sta se reprezentančnim soigralcem priključila prav na dan odhoda v Francijo. Razlog, da sta se šele danes priključila izbrani vrsti je preprost. V nedeljo je Briancon odigral zadnjo tekmo finalne serije in se na koncu veselil naslova francoskega državnega prvaka. ”To je največji uspeh kluba, saj v 80 letih še nikoli ni bil prvak. Briancon je majhen klub, zato nihče ni pričakoval, da bi lahko postali prvaki. A zgodilo se je prav to. Gre za senzacijo,” je pred odhodom razlagal Goličič, ki ni imel veliko časa za veselje: ”Je kar naporno, saj ni veliko časa za počitek. Vendar tako je to v hokeju in športu. Zdaj bo potrebno odmisliti klubski hokej in naslov francoskega prvaka ter začeti razmišljati o drugem cilju.”

Slovenska četverica pri Brianconu: Cerkovnik, Ankerst, Terglav in Goličič (od leve proti desni).

Slovenska četverica pri Brianconu: Cerkovnik, Ankerst, Terglav in Goličič (od leve proti desni).

Nista pa bila Goličič in Ankerst edina predstavnika v Brianconu. V klubu sta še dva Slovenca. Branilec Gašper Cerkovnik in Edo Terglav, ki je pomočnik trenerja. Prav nekdanji slovenski reprezentant je eden najbolj zaslužnih, da v deželi Galskih petelinov igra toliko slovenskih hokejistov. V prvi ligi jih je ob vseh omenjenih igralo še devet, nekaj pa jih imamo tudi ligo nižje. ”Tako je. Vsako leto nas je več. Francozi vedo, kakšen karakter imamo slovenski hokejisti. Smo namreč delavni in vedno damo vse od sebe. To je po mojem mnenju tudi razlog, da nas vsako leto bolj cenijo. Vedo tudi, da nam ne gre le za denar, temveč si želimo zmag. Vse to so dejstva, na podlagi katerih se odločajo francoski klubi. In ravno zato nas je vsako leto več v francoski ligi,” pravi 24-letni napadalec.

Za Boštjanom je uspešna sezona. Ob klubskem uspehu se je odlično odrezal z reprezentanco na olimpijskih igrah. Zdaj je z zadnjo pred novim ciljem … ”Edini cilj je seveda vrnitev v elitni razred svetovnega hokeja. To moramo imeti v glavah. Ni pomembno, v kakšni postavi bomo odpotovali v Korejo, važno bo le, da se vrnemo v elitno divizijo,” razmišlja napadalec, ki je za Slovenijo v članski konkurenci zbral 56 nastopov.

GolicicBostjan2

Najprej pa ga s soigralci čaka pripravljalni obračun proti Avstriji, s katero se bodo Risi pomerili v četrtek ob 20.30 na Dunaju. Obe ekipi bosta, v primerjavi z olimpijskimi igrami, nekoliko spremenjeni. ”Mislim, da Avstrijce še vedno boli poraz v Sočiju. Brez dvoma ga še niso pozabili. Vendar pa, kdor koli bo na drugi strani, se nam bo želel dokazati. Po mojem mnenju ne bo šlo za prijateljsko tekmo, temveč bo šlo vse skupaj veliko bolj na nož,” je pogovor zaključil Goličič.

Foto: Mitja Lomovšek, Drago Cvetanovič