Slovenska hokejska reprezentanca se bo drevi ob 20.30 pomerila proti Franciji na prvi izmed dveh prijateljskih tekem. Galski petelini, redni udeleženci elitne divizije, bodo stavili v večini na igralce iz domačega tekmovanja.

Francija in Slovenija bosta odigrali ta konec tedna dve pripravljalni tekmi, prvo drevi ob 20.30 v Bordeauxu, drugi pa v soboto ob 19.30 v Angletu. Obe izbrani vrsti bosta nekoliko spremenjeni. Francijo, ki jo vodi Dave Henderson, bodo sestavljali predvsem igralci iz domačega državnega prvenstva. V ekipo so vpoklicani le štirje legionarji, vratar Ronan Quemener igra na Finskem, enako tudi napadalec Valentin Claireaux, medtem ko branilec Vincent Llorca nastopa v ligi CIS, napadalec Eliot Berthon pa v Švici.

Francija je sicer v zadnjih letih redna udeleženka elitne divizije, od leta 2004, ko se je vrnila vanjo, pa do danes ni izpadla. V zadnjih sedmih letih je dosegla najboljšo uvrstitev prav na zadnjem svetovnem prvenstvu, ko je bila osma. Vseeno pa se galskim petelinom ni uspelo uvrstiti na zadnje olimpijske igre, na katerih so risi prišli do četrtfinala.

MedsebojniObracuniKoncna

Slovenija in Francija sta do zdaj med seboj odigrali že 22 obračunov. Uspešnejši so galski petelini, ki so zmagali na 14 tekmah, na drugi strani je risom pripadlo sedem tekem, ena pa se je končala brez zmagovalca. Nazadnje sta izbrani vrsti prekrižali palice lanskega novembra, v Innsbrucku je s 5:2 zmagala Francija. Za Slovenijo sta se med strelce vpisala Rok Tičar in Boštjan Goličič. Francozi so zmagali zadnji dve medsebojni tekmi, slovenski hokejisti pa so se nazadnje veselili zmage novembra leta 2012, ko so zmagali s 3:1. Gole so dosegli Žiga Pance, Žiga Jeglič in Aleš Kranjc.

Postava

Vratarja:
Leo Bertein (Brest), Ronan Quemener (Jukurit, Finska)

Branilci:
Aziz Baazzi (Epinal), Kevin Dusseau (Amiens), Raphaël Faure (Rouen), Leo Guillemain (Rouen), Vincent Llorca (Laurentian University, CIS), Macime Moisand (Epinal), Quentin Scolari (Grenoble)

Napadalci:
Norbert Abramov (Briancon), Eliot Berthon (Bienne, Švica), Mathieu Briand (Dijon), Valentin Claireaux (Leki, Finska), Cedric Di Dio Balsamo (Briancon), Quentin Fauchon (Amiens), Romain Gutierrez (Dijon), Jordann Perret (Grenoble), Anthony Rech (Dijon), Nicolas Ritz (Gap), Marius Serer (Amiens), Matthias Terrier (Chamonix), Dimitri Thillet (Angers)