26. januar 2018, Ljubljana – Hokejska zveza Slovenije je počaščena, da je bila v pripravah slovenske olimpijske reprezentance na XXIII. Zimske olimpijskih igrah v Pjongčangu povabljena k predlaganju kandidata za nosilca slovenske zastave na uradnem odprtju iger.

Mitja Robar, kandidat HZS, s 165 nastopi za Slovenijo sodi med stebre slovenske hokejske reprezentance in predstavlja generacijo slovenskih hokejistov, ki pogosto stran od soja žarometov športne slave, že desetletje in pol prispevajo k uspehom slovenske članske izbrane vrste.

Ob odločitvi Jakova Faka, da odstopi od kandidature smo v krovni organizaciji, nenazadnje pa tudi Mitja Robar neposredno, prejeli več pozivov k odstopu v korist najboljšega slovenskega biatlonca. Obžalujemo, da polemika, ki nastaja v odzivu na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije, še pred samim začetkom tekmovanj meče nepotrebno senco na Olimpijske igre.

V Hokejski zvezi Slovenije ocenjujemo, da zgolj odstop sam po sebi ne bo prinesel odgovora na vprašanje, ki je, poleg samega nastopa na tekmovanju najboljših športnikov celega sveta, največja čast, ki lahko doleti športnika.

Skupaj z Mitjo Robarjem smo mnenja, da bi bil odstop smiseln le v primeru, da bi s tem dejanjem čast nositi slovensko zastavo pripadla Jakovu Faku.

Hokej je ekipni šport in hokejisti se dobro zavedamo, da je uspeh mogoč le v primeru, da smo enotni in delamo za en cilj. Zato z omenjenim dejanjem želimo pokazati, da smo vsi skupaj ena olimpijska reprezentanca in da se srčnost nastopanja pod slovensko zastavo, katere Jakovu Faku zagotovo ne manjka, ne more in ne sme meriti po kriterijih, ki nimajo povezave s športom.